Sport

Sandor Szucs, fotbalistul executat de Securitatea din Ungaria! 70 de ani de la o poveste de dragoste terminată tragic

Pe 4 iunie se împlinesc 70 de ani de când Sandor Szucs a fost executat de AVH (Securitatea din Ungaria).
04.06.2021 | 09:19
Sandor Szucs fotbalistul executat de Securitatea din Ungaria 70 de ani de la o poveste de dragoste terminata tragic
Sandor Szucs, fotbalistul executat de Securitatea din Ungaria! 70 de ani de la o poveste de dragoste terminată tragic
ADVERTISEMENT

Ungaria, 1948. Comunismul călca totul în picioare în Europa de Est, după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, iar maghiarii deveneau, la rândul lor, un stat satelit pe orbita URSS. În aceeaşi perioadă, Sandor Szucs era unul dintre fotbaliştii apreciaţi din Ungaria, însă a căzut rapid în dizgraţia autorităţilor.

Sandor Szucs, fotbalistul executat de Securitatea din Ungaria. O poveste de dragoste i-a pecetluit soarta

În 1948, Sandor Szucs juca la Ujpest şi în naţionala Ungariei. Era considerat unul dintre fundaşii de fier din fotbalul maghiar, iar la 27 de ani ajunsese la forma maximă. Tot atunci, fotbalistul o cunoştea pe Erzsi Kovacs, o cântăreaţă de 20 de ani. A fost dragoste la prima vedere, chiar dacă amândoi erau căsătoriţi, iar comuniştii nu au văzut cu ochi buni relaţia.

ADVERTISEMENT

La scurt timp, Sandor Szucs şi Erzsi Kovacs s-au mutat împreună, ceea ce a dus la reacţii dure din partea comuniştilor. Prima lovitură a venit din partea Federaţiei, după ce fundaşul a fost anunţat că nu va mai fi chemat la echipa naţională, unde strânsese 19 selecţii. A doua a venit din partea AVH (Securitatea din Ungaria). Poliţia secretă maghiară îi transmisese că-şi va lua adio de la cariera de fotbalist dacă va continua aventura.

Cum Ujpest devenise clubul protejat de AVH, antrenorul echipei a încercat, la rândul lui, să-l convingă pe Sandor Szucs că trebuie s-o părăsească pe Erzsi Kovacs. Fundaşul nici nu a vrut să audă şi a început să plănuiască fuga în Vest.

ADVERTISEMENT

Sandor Szucs şi Erzsi Kovacs, trădaţi de călăuza care le-a promis drumul spre libertate

La începutul anului 1951, Sandor Szucs şi Erzsi Kovacs au decis să fugă din Ungaria comunistă. Fundaşul lui Ujpest primisese oferte din Italia, unde Gyula Zsengeller, fostul său coleg de la formaţia din Budapesta, jucase timp de trei ani. Autorităţile erau în alertă, după ce Laszlo Kubala, unul dintre cei mai buni fotbalişti maghiari, fugise în Vest la începutul lui 1949.

Pe 6 martie 1951, după ce plătiseră o călăuză cu jumătate de kilogram de aur şi 5.000 de dolari, Sandor Szucs şi Erzsi Kovacs au pornit pe drumul care trebuia să le redea libertatea. Au fost opriţi de o patrulă în Szombathely, un oraş în apropierea de graniţa cu Austria, însă au scăpat cu ajutorul actelor.

ADVERTISEMENT

Când cuplul se apropia de graniţă, călăuza i-a cerut lui Sandor Szucs să-i dea pistolul pe care îl avea asupra sa. Fotbalistul s-a conformat fără să-şi dea seama ce avea să urmeze. Câteva minute mai târziu, soldaţii din AVH i-au încercuit şi arestat pe cei doi. Călăuza era de fapt un agent al poliţiei secrete şi le întinsese o cursă.

Proces rapid, condamnare la moarte şi execuţie secretă

Aduşi la Budapesta, Sandor Szucs şi Erzsi Kovacs au fost închişi şi torturaţi la sediul AVH, clădire supranumită “Casa Terorii”. Legitimat la Ujpest, fotbalistul a fost acuzat de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat şi înaltă trădare.

ADVERTISEMENT

Procesul a început în luna mai la un tribunal militar, iar avocatul lui Sandor Szucs, numit din oficiu, nu l-a apărat deloc pe fotbalist. Condamnarea a fost pronunţată rapid, după ce a fost găsit vinovat pentru ambele capete de acuzare. Apelul a fost judecat pe repede înainte, iar verdictul a rămas acelaşi: Sandor Szucs urma să fie executat prin spânzurare. În acelaşi timp, Erzsi Kovacs a fost condamnată la 4 ani de închisoare.

“Când a fost anunţat verdictul după apel, mi-am pierdut minţile şi l-am implorat pe judecător pentru clemenţă. Mi-a spus că dacă trebuie să fie executat, asta se va întâmpla”, a rememorat evenimentele, peste ani, Erzsi Kovacs.

Pe 4 iunie 1951, în urmă cu exact 70 de ani, Sandor Szucs a fost executat în secret. Nimeni nu a ştiut unde a fost îngropat sau detalii despre ce s-a întâmplat la execuţie. Primele informaţii au apărut abia după căderea comunismului. Înainte să fie executat, Sandor Szucs a cerut o fotografie a celor doi copii ai săi. După ce a fost ucis, comuniştii au minţit în certificatul de deces, unde la cauza morţii a fost trecut accident vascular cerebral.

Certificatul de deces al lui Sandor Szucs (sursă foto: szoljon.hu)

Colegii din naţională au încercat să-l salveze

La scurt timp după anunţul verdictului, Ferenc Puskas şi colegii de la echipa naţională a Ungariei au cerut clemenţă pentru Sandor Szucs. Aceştia au ajuns până la Mihaly Farkas, ministrul Apărării, iar acesta a promis că va interveni, însă sentinţa fusese deja pusă în aplicare.

Execuţia lui Sandor Szucs i-a speriat pe fotbaliştii maghiari, astfel că nimeni nu a mai încercat să fugă în Vest. Cu toate acestea, după Revoluţia din 1956 au apărut noi cazuri de evadări, cea mai cunoscută fiind a lui Ferenc Puskas.

Ce s-a întâmplat cu Erzsi Kovacs şi ultimele cuvinte ale lui Sandor Szucs

Erzsi Kovacs a stat trei ani în închisoare, unde a avut parte de un tratament infernal. Căra kilograme de cărămizi zilnic şi încărca ciment, însă tot calvarul s-a sfârşit în 1954. Şi-a continuat cariera muzicală la mijlocul anilor ’50, însă autorităţile au continuat s-o şicaneze. Dată afară de casa de discuri, Kovacs a reuşit să ajungă în Germania, unde şi-a continuat cariera.

După căderea comunismului, cântăreaţa s-a întors în Ungaria şi a vizitat mormântul lui Sandor Szucs. Pe 6 aprilie 2014, la 85 de ani, Erzsi Kovacs s-a stins din viaţă după ce a luptat mai mulţi ani cu o boală teribilă.

Într-un interviu pentru presa din Ungaria, Erzsi Kovacs a dezvăluit care au fost ultimele cuvinte ale lui Sandor Szucs: “Dacă nu pot trăi cu Erzsi, atunci nu vreau să mai trăiesc deloc”.

ADVERTISEMENT
Tags: