100 ani de Romania

Sandra Izbaşa, dublă campioană olimpică! Cum a câştigat medalia de aur la două Olimpiade diferite

29.10.2018 | 22:00
Sandra Izbasa dubla campioana olimpica Cum a castigat medalia de aur la doua Olimpiade diferite
Sandra Izbaşa, dublă campioană olimpică

Sandra Izbaşa a fost dublă campioană olimpică la gimnastică. Sportiva a obţinut medaliile olimpice la două Olimpiade diferite, reuşind performanţa la sărituri şi sol la ediţiile Jocurilor Olimpice din 2008 şi 2012.

Născută pe 18 iunie 1990, la Bucureşti, Sandra Izbaşa a început să practice gimnastica încă de la patru ani, când a fost legitimată la CS Steaua. La 12 ani, gimnasta era cooptată în lotul naţional şi se muta la Oneşti. Prima mare performanţă a venit în 2004, când a câştigat două medalii de argint la Campionatul European de juniori, cu echipa şi la sol.

Sandra Izbaşa, dublă campioană olimpică în 2008 şi 2012

Prestaţiile de la Europeanul de juniori a adus-o în atenţia lui Nicolae Forminte, antrenorul lotului naţional de senioare, şi s-a mutat la Deva. În primăvara anului 2006, Sandra Izbaşa cucerea medalia de aur, la sol, la Campionatul European de la Volos. La aceeaşi competiţie, românca obţinea şi argintul împreună cu echipa. Câteva luni mai târziu, gimnasta stelistă câştiga medaliile de argint şi bronz, la bârna, respectiv individual compus, la Campionatul Mondial de la Aarhus. În 2008, anul Jocurilor Olimpice de la Beijing, Sandra Izbaşa cucerea medalia de aur cu echipa României şi la sol, dar şi argintul la bârnă la Campionatul European de la Clermont. La Beijing, românca a strălucit la sol, unde a câştigat medalia de aur cu un exerciţiu aproape perfect. La proba pe echipe, România reuşea să obţină medalia de bronz. Anul 2009 a fost unul nefast pentru Sandra Izbaşa, după ce a suferit o accidentare la tendonul ahilian drept şi a necesitat o operaţie chirurgicală.

După ce a revenit în sala de antrenamente, Sandra Izbaşa a cucerit medalia de aur, la bârnă şi sol, la Campionatul European din 2011. Un an mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Londra, gimnasta a obţinut medalia de aur la bârnă, chiar dacă în calificări obţinuse al doilea cel mai bun punctaj. În finală, românca a întrecut-o pe McKayla Maroney (SUA), iar sportiva de peste Ocean a oferit imaginea ediţiei, când s-a strâmbat în momentul în care Sandra Izbaşa a primit medalia de aur. La aceeaşi ediţie, gimnasta de la CS Steaua a obţinut din nou medalia de bronz cu echipa României. Un an mai târziu, sportiva şi-a anunţat retragerea, având un total de 19 medalii câştigate la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale sau Europene.

Sandra Izbaşa, dublă campioană olimpică în 2008 şi 2012
Sandra Izbaşa, dublă campioană olimpică în 2008 şi 2012
Tags: