Sport

Sandra Izbaşa, ultima campioană olimpică din gimnastica românească! A strălucit la Beijing şi la Londra. Video

Sandra Izbaşa este ultima campioană olimpică din gimnastica românească. La Jocurile Olimpice de la Londra avea să câştige aurul la sărituri.
31.05.2021 | 21:38
Sandra Izbasa ultima campioana olimpica din gimnastica romaneasca A stralucit la Beijing si la Londra Video
Sandra Izbaşa, ultima campioană olimpică din gimnastica românească! A strălucit la Beijing şi la Londra
ADVERTISEMENT

Episodul 74 din seria “Olimpicii României” o are în prim plan pe Sandra Izbaşa, ultima campioană olimpică din gimnastica românească. A participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice unde a câştigat patru medalii (două de aur şi două de bronz).

Sandra Izbaşa, ultima campioană olimpică din gimnastica românească! Selecţionată în lotul de junioare în 2002

Sandra Izbaşa s-a născut pe 18 iunie 1990 în Bucureşti. Prima dată când a fost selecţionată la lotul naţional de junioare în anul 2002, iar doi ani mai târziu avea să câştige primele medalii în competiţiile internaţionale de juniori.

ADVERTISEMENT

A făcut pasul la senioare în 2006 când a ajutat echipa României să obţină argintul la Campionatele Europene de la Volos. A obţinut aurul la sol şi bronzul la bârnă. În acelaşi an la Mondialele de la Aarhus a câştigat alte două medalii: bronzul la individual compus şi argintul la bârnă.

Sandra Izbaşa, după finala de la sărituri, la JO de la Londra
Sandra Izbaşa, după finala de la sărituri, la JO de la Londra

A câştigat aurul olimpic la sol în 2008!

În carieră a participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice: Beijing 2008 şi Londra 2012. În China, Sandra Izbaşa a pus umărul serios la bronzul obţinut de România în proba pe echipe, ţara noastră fiind devansată de China şi Statele Unite.

ADVERTISEMENT

În finalele individuale, Sandra Izbaşa a reuşit să câştige aurul la sol cu un exerciţiu excelent. A fost notată cu 15.650 şi le-a depăşit pe Shawn Johnson şi Nastia Liukin din Statele Unite, cele care au completat podiumul.

VEZI VIDEO EXERCIŢIUL DE LA SOL: 

Deşi a avut o carieră strălucitoare, accidentările şi-au pus amprenta pe cariera ei. La campionatele europene din 2007 s-a accidentat la gleznă şi a fost nevoită să facă patru luni de pauză, iar în 2009 a suferit o accidentare gravă la tendonul lui Ahile. În cădere s-a accidentat şi la mână şi a avut nevoie de un an de pauză până să revină în competiţii.

ADVERTISEMENT

În formă maximă la Jocurile Olimpice de la Londra! A răsturnat predicţiile şi a luat aurul la sărituri

La Jocurile Olimpice de la Londra a fost din nou în formă maximă. La fel ca şi în 2008, România a câştigat bronzul cu Sandra Izbaşa în echipă, fiind devansată de Statele Unite şi Rusia, China încheind pe locul patru de această dată.

De această dată, Sandra Izbaşa a câştigat aurul în finala de la sărituri. S-a impus cu nota 15.191, săriturile ei fiind notate cu 15.383, respectiv 15.000. Românca a reuşit să o devanseze pe principala favorită a finalei, americanca McKayla Maroney şi pe rusoaica Maria Paseka.

ADVERTISEMENT

VEZI VIDEO: 

A încercat să revină pentru Jocurile Olimpice din 2016, dar a decis că nu este pregătită!

Aurul de la sărituri a venit graţie lui Octavian Bellu şi Mariana Bitang, care au convins-o pe Sandra Izbaşa să concureze şi la sărituri pentru că avea şanse de succes:

“A fost un aparat pe care l-am antrenat doar 2 ani de azile, nu era aparatul meu preferat, cum nici paralele nu erau, dar dânșii mi-au descoperit acest talent și au insistat să merg pe două finale.Din doi iepuri am prins unul”, a spus Sandra Izbaşa.

S-a retras iniţial din activitate în anul 2013 după Campionatele Mondiale de la Antwerp, însă a încercat să revină în 2015 în încercarea de a participa la a treia ediţie a Jocurilor Olimpice de la Rio. Însă această iniţiativă nu a durat pentru că şi-a dat seama că nu este pregătită să facă exerciţiile la nivel olimpic şi a decis să se retragă.

Sandra şi Octavian Bellu
Sandra Izbaşa şi Octavian Bellu
  • 30 de ani are Sandra Izbaşa
  • 4 medalii olimpice a câştigat gimnasta

 

ADVERTISEMENT