Fotbal intern

Sănmărtean, Hagi lui Reghe! “ARTIŞTI SEDUCĂTORI”

Venirea în Ghencea a lui Lucian Sănmărtean i-a entuziasmat la maximum pe toţi steliştii. Noii colegi îl văd drept un mare plus, un jucător care poate face oricînd diferenţa, după modelul...
19.02.2014 | 00:01
Sanmartean Hagi lui Reghe ARTISTI SEDUCATORI

Venirea în Ghencea a lui Lucian Sănmărtean i-a entuziasmat la maximum pe toţi steliştii. Noii colegi îl văd drept un mare plus, un jucător care poate face oricînd diferenţa, după modelul lui Gică Hagi. Tocmai datorită acestei impresii, coechipierii îl strigă adesea la antrenamente şi, uneori, în timpul meciurilor pe numele celui mai mare fotbalist din istoria României. Părerea este împărtăşită şi de suporterii roş-albaştrilor care sînt convinşi că mijlocaşul era rotiţa lipsă dintr-un angrenaj perfect gîndit de Reghecampf şi, de asemenea, îl văd precum noul Hagi. Pe tema acestei comparaţii, FANATIK.RO a stat de vorbă cu trei antrenori importanţi din istoria fotbalului românesc, Emeric Ienei, Jackie Ionescu şi Mircea Rădulescu. Aceştia i-au pus faţă în faţă pe cei doi, le-au analizat calităţile, oferindu-le note în funcţie de caracteristicile fizice şi psihologice pe care le posedă.

“Sănmărtean trebuie să joace mai ales în atac, aşa cum îi spuneam şi lui Hagi”

Emeric Ienei a lucrat în trecut alături de Gheorghe Hagi şi chiar dacă este de acord că Lucian Sănmărtean are foarte multe similitudini cu “Regele”, fostul cîştigător al Cupei Campionilor Europeni scoate în evidenţă şi ceea ce i-a lipsit fostului mijlocaş vasluian pentru a juca la un nivel mai înalt. “Gheorghe Hagi are o personalitate mult mai puternică, în timp ce Sănmărtean este un tip introvertit, nu prea-i place să vorbească pe teren. Pe Lucian nu-l interesează să fie lider decît prin joc, pentru el contează foarte mult să joace bine pentru el. Hagi, în schimb, a preferat mereu să fie lider şi prin joc, însă şi pe teren. Ambii sînt jucători care trebuie să joace mai ales în atac, pentru că acolo este nevoie de ei. Cînd l-am antrenat pe Hagi, el mai cobora în apărare şi eu chiar i-am spus să o lase mai moale cu obiceiul ăsta pentru că nu va mai avea apoi suficientă forţă pe faza ofensivă” , a declarat Ienei pentru FANATIK.RO.

note ienei!

“Amîndoi s-au remarcat prin tehnicitate excelentă”

În ceea ce priveşte asemănările şi deosebirile dintre cei doi mijlocaşi, fostul selecţioner consideră că Hagi şi Sănmărtean au în comun tocmai lucrurile observate de stelişti: “Ambii s-au remarcat drept fotbalişti de o foarte mare calitate şi cu o tehnicitate foarte bună, chiar excelentă. Totuşi, o principală diferenţă este că ei au evoluat în epoci diferite şi este greu să-i asemănăm aşa cum trebuie. De aceea consider că, în mod normal, nu ar fi trebuit să fie evaluaţi prin note, chiar dacă ambii sînt excepţionali. La capitolul diferenţe aş putea spune că Hagi are un plus datorită faptului că a fost atît jucător de creaţie, cît şi de finalizare, în timp ce Sănmărtean este un maestru al paselor decisive, dar mai puţin eficient în faţa porţii”. Emeric Ienei a vorbit apoi şi despre cea mai slabă verigă din jocul amîndurora: “Ei şi-au folosit capul pentru a gîndi jocul, nu pentru a-l utiliza fizic pe teren. Nici unul nu s-a remarcat prea tare prin jocul aerian”. 

“Sănmărtean se poate impune mult mai uşor ca lider decît Bourceanu”

Mircea Rădulescu este convins că fotbalul românesc nu a mai avut nici un jucător la fel de talentat precum Lucian Sănmărtean după retragerea lui Gheorghe Hagi, el integrîndu-l pe acesta în galeria numelor importante din fotbalul românesc alături de cel al “Regelui”, Dobrin sau Balaci. “Cu piciorul de bază, stîngul la Hagi, respectiv dreptul la Sănmărtean, ambii fac lucruri incredibile, sînt impecabili. Nici pentru celălalt picior mingea nu a avut secrete pentru ei, dar pot să afirm că dreptul lui Gică este peste stîngul lui Sănmărtean! Ce am remarcat eu la Hagi a fost detenta, datorită căreia a avut un joc de cap mai bun decît cel al lui Sănmărtean”, a declarat “Riciu” pentru FANATIK.RO. Imediat, Rădulescu a vorbit şi despre caracteristicile de lideri pe care cei doi le au: “Hagi a fost, de departe, un adevărat lider, căpitan, insufla echipei un ascendent, dar, în acelaşi timp, dădea dovadă şi de o modestie care impunea respect. Lucian pare mai arogant, nu neapărat că ar fi aşa, dar lasă impresia asta… Oricum, eu consider că dacă se va impune prin joc la Steaua va cîştiga mult mai repede statutul de lider al vestiarului decît s-a întîmplat în cazul lui Bourceanu”. 

mircea radulescu!

“Hagi şi Sănmărtean sînt genul care joacă pe multe zone, fără a fi incomodaţi”

Cînd vine vorba să asemene cei doi mijlocaşi, fostul şef al Şcolii de Antrenori este convins de particularităţile pe care ei le afişează pe teren în fotbalul românesc. “Atît Gică, cît şi Lucian se încadrează în tipologia fotbaliştilor care pot cîştiga singuri un meci. Sînt polivalenţi şi puteau sau pot juca pe multe şi diverse zone ale terenului, fără a fi însă incomodaţi de acest lucru“, a explicat “Riciu” pentru FANATIK.RO. Totuşi, acesta este convins că Sănmărtean putea ajunge şi mai sus dacă se compara cu Hagi şi la alte calităţi. “Personalitatea lui Gică este mult mai puternică decît a lui Lucian, iar la capitolul voinţă, de asemenea, Hagi are un mare plus. Şi pe teren, în ceea ce priveşte capacitatea de efort şi agresivitatea, Sănmărtean este lăsat puţin în umbră de Gică“, a conchis Rădulescu.

“Au calitate, dar Hagi s-a remarcat şi la nivel internaţional, nu doar naţional”

Cu asemănarea dintre caracteristicile lui Hagi şi ale lui Sănmărtean este de acord şi Jackie Ionescu, dar acesta ţine să menţioneze din ce unghi trebuie analizată situaţia dată. “Sînt jucători de o mare calitate amîndoi, însă trebuie avut în vedere faptul că Hagi s-a remarcat la nivel internaţional în timp ce Lucian, din păcate, doar la nivel naţional. Energia pe care Hagi o avea o transfera întregii echipe, îi dădea curaj, în timp ce Sănmărtean pare să încarce echipa. Cel puţin aşa a fost pînă acum. El e genul care joacă pentru plăcerea sa şi pentru public, ca să facă spectacol. De aceea, el este tipul de jucător care are nevoie ca antrenorul să îl domine, i-a priit un tehnician precum Hizo, drept dovadă fiind randamentul excelent pe care l-a dat sub comanda lui. Sănmărtean nu are, precum Hagi, profil de lider, însă, asemenea lui Gică, el poate decide multe meciuri. Mai ales pe plan intern el este o soluţie cîştigătoare pentru Steaua”, a declarat Jackie Ionescu pentru FANATIK.RO.

jackie!

“Ambii au o tehnică seducătoare, sînt adepţii fotbalului artistic”

Fostul antrenor al lui Poli Timişoara a mers mai departe cu discuţia şi i-a asemănat pe cei doi: “Sănmărtean şi Hagi sînt adepţii fotbalului artistic, al fotbalului spectacol, care aduce lumea pe stadioane. Tehnica lor este seducătoare, nici un iubitor al fotbalului nu o poate ignora. Este, de multe ori, de nedescris. Lucian însă face mai mult <artă pentru artă>, în timp ce Gică şi-a pus foarte mult calităţile în slujba rezultatului. Hagi juca mai bine atunci cînd era supărat, în timp ce Sănmărtean nu dă randament în momentele în care nu-i convine ceva. El este mai capricios, joacă preferenţial, însă poate tocmai ăsta este farmecul său uneori”. Ionescu explică apoi şi de ce apar şi oameni de fotbal care îi consideră totuşi diferiţi pe Hagi şi Sănmărtean din unele puncte de vedere. “Luci caută mereu spaţiile libere, îi plac mai mult, în timp ce Gică adora zonele unde aglomeraţia era mai mare, unde era mai greu, are un psihic foarte puternic şi asta l-a ajutat mult să ajungă la un nivel foarte înalt în carieră”, a încheiat Jackie pentru FANATIK.RO. 

Hagi este mai bun cu 1,5 puncte

Punînd cap la cap piesele puzzle-ului de opinii a celor trei mari antrenori români, concluzia este una foarte simplă: Sănmărtean are o bună parte dintre calităţile care l-au făcut renumit pe “Rege”, însă îi lipsesc cîteva calităţi-cheie, lucru absolut logic, dacă ne gîndim totuşi la diferenţa mare de nivel la care carierele celor doi s-au consumat. Din punct de vedere tehnic şi al capacităţii de a decide un meci, Sănmărtean pare a fi copia “Regelui”, însă tocmai psihicul şi lipsa unor caracteristici de lider l-au împiedicat pe Lucian să poată ajunge mai sus chiar dacă, însuşi Hagi a fost impresionat de calităţile sale, numindu-l în urmă cu un deceniu “Micul Platini”.  Acest fapt este reflectat şi de media finală a notelor pe care cei doi mijlocaşi le-au primit: 9,52 pentru Hagi şi 8,02 pentru Sănmărtean. 

 

Tags: