Fotbal intern

Magicianul Sănmărtean, bun naţional! Cifrele în tricolor

Ajuns la 34 de ani, Lucian Sănmărtean ar putea bifa la meciul cu Ungaria cea de-a opta prezenţă la echipa naţională, fiind convocat de selecţionerul Victor Piţurcă în urma prestaţiilor...
10.10.2014 | 11:20
Magicianul Sanmartean bun national Cifrele in tricolor

Ajuns la 34 de ani, Lucian Sănmărtean ar putea bifa la meciul cu Ungaria cea de-a opta prezenţă la echipa naţională, fiind convocat de selecţionerul Victor Piţurcă în urma prestaţiilor excelente din ultima perioadă. Mijlocaşul Stelei are 4 goluri şi 8 pase decisive în acest sezon, în cele 14 partide în care a evoluat pentru Steaua. De asemenea, fotbalistul are şansa de a bifa pentru prima oară un meci întreg la naţională.

Măcinat de accidentări şi nefiind în graţiile lui Victor Piţurcă, Sănmărtean nu a prins multe partide la echipa naţională. Însă, în cele doar 7 prezenţe, a avut prestaţii bune şi foarte bune. Iată istoricul acestora, meci cu meci.

A debutat de la Gloria Bistriţa

Debutul printre ”tricolori” s-a produs în anul 2002, la amicalul pierdut în faţa Croaţiei cu 1-0. Jucător al Gloriei Bistriţa în acel moment, Sănmărtean a intrat în minutul 58 al partidei de la Timişoara, în locul lui Adrian Ilie. Pe finalul întîlnirii, a fost faultat în careu, însă arbitrul nu a acordat lovitură de la 11 metri. Cea de-a doua apariţie a avut loc în 2003, tot într-o partidă amicală, cîştigată cu 1-0 în faţa Lituaniei, la Kaunas. Atunci, Sănmărtean a intrat în minutul 46 în locul lui Claudiu Răducanu, iar prestaţia sa a fost în nota echipei, fără să iasă în evidenţă în mod deosebit.

Convocat şi de la Panathinaikos

În acelaşi an, 2003, mijlocaşul s-a transferat la Panathinaikos. Din Grecia, Sănmărtean a mers la Doneţk pentru amicalul cu Ucraina. ”Tricolorii” s-au impus cu 2-0, dar fotbalistul a intrat pe teren în prelungiri, în locul lui Daniel Niculae.

Revenire după 8 ani printre ”tricolori”

Lucian a revenit în naţională după 8 ani. Anul 2011 i-a adus 4 convocări, cele mai multe primite într-un singur an calendaristic. Prima a fost în campania de calificare pentru Euro 2012, pe cînd ajunsese la FC Vaslui. Cu acea ocazie, a bifat şi prima titularizare în tricoul reprezentativei, la România – Bosnia, scor 3-0. A jucat 63 de minute, iar prestaţia sa a fost una foarte bună, de altfel, apreciată de presă. În locul său a intrat Cristi Tănase, cînd ”tricolorii” conduceau deja la trei goluri diferenţă.

FOTBAL:ROMANIA-BOSNIA HERTEGOVINA 0-0,PRELIMINARIILE CE 2012 (3.06.2011)

A urmat o partidă istorică, cea de la Sao Paulo, 0-1 cu Brazilia, meciul de retragere al lui Ronaldo. Din nou titular, Sănmărtean a jucat pînă în minutul 53, cînd a fost înlocuit cu Marius Alexe. Mijlocaşul a fost numit de presa din ţara noastră “brazilianul” României, după ce a reuşit cîteva faze spectaculoase.

Un alt amical, cel pierdut în Paraguay, scor 0-2, i-a adus cea de-a şasea prezenţă sub tricolor. A intrat pe teren în minutul 46, în locul lui Ianis Zicu, iar prestaţia sa, deşi consistentă, nu a impresionat.

sanm1

Ultima apariţie a avut loc în disputa oficială cu Belarus, 2-2. A intrat ca titular, dar nu a stat pe teren decît 28 de minute, deoarece s-a accidentat şi a fost înlocuit de Adrian Cristea. În puţinele minute petrecute pe teren, Sănmărtean a făcut o impresie foarte bună, contribuind din plin la prima reuşită a echipei noastre.  În minutul 18, a iniţiat un atac periculos, i-a pasat excelent lui Torje, iar acesta l-a găsit pe Mutu în faţa porţii goale.

Are emoţii chiar şi la 34 de ani

Intervievat în privinţa convocării pentru meciurile cu Ungaria şi Finlanda din actuala campanie de calificare, Lucian Sănmărtean a declarat: “Sincer, nu mă aşteptam la această convocare, dar dacă a venit, este o încununare a unui sezon foarte bun, aşa că nu mă mir atît de tare. Emoţii sînt, chiar dacă am o vârstă înaintată, aşa se întîmplă cînd vii la echipa naţională. Cît nu am accidentări serioase, am continuitate şi motivaţie, o să joc”, a declarat Lucian Sănmărtean.

sânmărtean

Citeşte şi:

  • Cosmin Contra, ÎNCÎNTAT de chemarea lui Sănmărtean la naţională! 
  • “Dacă nu-l convoca nici acum pe Sănmărtean, oamenii îl omorau pe Piţurcă pe stradă!”
  • Sănmărtean sau Budescu? Răspunsul fabulos al lui Hagi

500 Ron BONUS, 5 runde gratuite + 15 dupa prima depunere doar la cazinoul Unibet!

Tags: