Gest uriaș făcut de trei familii îndoliate din România în ultimele 48 de ore. Acestea au acceptat să doneze organe și țesuturi prelevate de la rudele decedate.
În urma acestor demersuri remarcabile, nu mai puțin de 13 oameni au primit o nouă șansă la viață și pot spune că s-au născut a doua oară.
Prin intermediul unui comunicat emis duminică pe pagina oficială de Facebook, Agenția Națională de Transplant (ANT) a anunțat faptul că trei familii au acceptat donarea de organe și țesuturi.
În consecință, un total de 13 persoane au primit o nouă șansă la viață prin transplant de organe și cornee, iar și mai mulți vor avea o viață mai bună prin transplant de țesuturi osteotendinoase.
”Trei vieți frânte pentru care medicii nu au mai putut face nimic au adus viață altor semeni aflați în suferință. Trei familii au înțeles că durerea lor poate fi transformată într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant.
Transmitem sincere condoleanțe și mulțumim cu profund respect și recunoștință acestor familii pentru gestul altruist și generos pe care au ales să îl facă, oferind altor oameni cel mai prețios dar: VIAȚA”, scriu cei de la ANT.
Conform instituției medicale, cursa contracronometru pentru viață a început joi, 19 august, aproape concomitent la Spitalul Clinic de Urgență București și Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia -Mare, acolo unde familiile a doi pacienți aflați în moarte cerebrală au fost de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi) și țesuturi (cornee).
Peste doar câteva ore, la Cluj, familia îndurerată a unei tinere paciente, diagnosticată în moarte cerebrală la secția ATI II a Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, a oferit altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi, cord, plămâni) și țesuturi osoase.
”În spatele acestor vieți ce au putut fi salvate prin transplant s-au aflat echipele de coordonare și KDP ale celor 3 spitale, pe umerii cărora s-a aflat misiunea cea mai încărcată de emoție și responsabilitate. Efortul lor a fost preluat de echipele de prelevare și, mai departe, de echipele de chirurgi și anesteziști din cadrul centrelor de transplant.
Au fost ore intense pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant (chirurgi, anesteziști, medici de laborator, medicii specialiști nefrologi sau gastroenterologi), care au făcut într-un timp foarte scurt un adevărat maraton pentru salvarea de vieți”, mai spun cei de la ANT, pe Facebook.
După acest demers medical, 3 pacienți pot spune că ”s-au născut a doua oară” datorită intervențiilor de transplant hepatic realizate cu succes. Pentru unul dintre pacienți, o adolescentă de 15 ani, unica șansă la ”mâine” era realizarea cât mai urgentă a acestei intervenții salvatoare.
Totodată, alți 6 pacienți erau salvați prin transplant renal: patru intervenții s-au realizat la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj și două intrevenții la Centrul de Transplant Renal al Institutului Clinic Fundeni.
Alți doi pacienți își vor recăpăta vederea în urma transplantului de cornee realizat la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București. Prelevarea țesuturilor osteotendinoase a fost realizată de echipa Băncii de Țesut de la Spitalul Clinic Colentina, efortul lor contribuind la îmbunătățirea calității vieții pentru foarte mulți pacienți din toată țara.