News

Șansă la viață pentru 13 oameni. Trei familii din România au acceptat donarea de organe

Trei familii din România au acceptat donarea de organe. În urma acestui gest uriaș, 13 oameni primesc o nouă șansă la viață.
22.08.2021 | 20:59
Sansa la viata pentru 13 oameni Trei familii din Romania au acceptat donarea de organe
ADVERTISEMENT

Gest uriaș făcut de trei familii îndoliate din România în ultimele 48 de ore. Acestea au acceptat să doneze organe și țesuturi prelevate de la rudele decedate.

În urma acestor demersuri remarcabile, nu mai puțin de 13 oameni au primit o nouă șansă la viață și pot spune că s-au născut a doua oară.

ADVERTISEMENT

Nouă șansă la viață pentru 13 oameni. Trei familii din România au acceptat donarea de organe și țesuturi

Prin intermediul unui comunicat emis duminică pe pagina oficială de Facebook, Agenția Națională de Transplant (ANT) a anunțat faptul că trei familii au acceptat donarea de organe și țesuturi.

În consecință, un total de 13 persoane au primit o nouă șansă la viață prin transplant de organe și cornee, iar și mai mulți vor avea o viață mai bună prin transplant de țesuturi osteotendinoase.

ADVERTISEMENT

”Trei vieți frânte pentru care medicii nu au mai putut face nimic au adus viață altor semeni aflați în suferință. Trei familii au înțeles că durerea lor poate fi transformată într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant.

Transmitem sincere condoleanțe și mulțumim cu profund respect și recunoștință acestor familii pentru gestul altruist și generos pe care au ales să îl facă, oferind altor oameni cel mai prețios dar: VIAȚA”, scriu cei de la ANT.

ADVERTISEMENT

Procesul de recoltare a organelor a debutat joi, la Baia Mare

Conform instituției medicale, cursa contracronometru pentru viață a început joi, 19 august, aproape concomitent la Spitalul Clinic de Urgență București și Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia -Mare, acolo unde familiile a doi pacienți aflați în moarte cerebrală au fost de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi) și țesuturi (cornee).

Peste doar câteva ore, la Cluj, familia îndurerată a unei tinere paciente, diagnosticată în moarte cerebrală la secția ATI II a Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, a oferit altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi, cord, plămâni) și țesuturi osoase.

ADVERTISEMENT

”În spatele acestor vieți ce au putut fi salvate prin transplant s-au aflat echipele de coordonare și KDP ale celor 3 spitale, pe umerii cărora s-a aflat misiunea cea mai încărcată de emoție și responsabilitate. Efortul lor a fost preluat de echipele de prelevare și, mai departe, de echipele de chirurgi și anesteziști din cadrul centrelor de transplant.

Au fost ore intense pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant (chirurgi, anesteziști, medici de laborator, medicii specialiști nefrologi sau gastroenterologi), care au făcut într-un timp foarte scurt un adevărat maraton pentru salvarea de vieți”, mai spun cei de la ANT, pe Facebook.

Donarea de organe din România, șansă uriașă pentru pacienți în stare gravă

După acest demers medical, 3 pacienți pot spune că ”s-au născut a doua oară” datorită intervențiilor de transplant hepatic realizate cu succes. Pentru unul dintre pacienți, o adolescentă de 15 ani, unica șansă la ”mâine” era realizarea cât mai urgentă a acestei intervenții salvatoare.

Totodată, alți 6 pacienți erau salvați prin transplant renal: patru intervenții s-au realizat la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj și două intrevenții la Centrul de Transplant Renal al Institutului Clinic Fundeni.

Alți doi pacienți își vor recăpăta vederea în urma transplantului de cornee realizat la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București. Prelevarea țesuturilor osteotendinoase a fost realizată de echipa Băncii de Țesut de la Spitalul Clinic Colentina, efortul lor contribuind la îmbunătățirea calității vieții pentru foarte mulți pacienți din toată țara.

ADVERTISEMENT
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
Noua ”bestie” de 500.000 € a patronului din Liga1: ”Întotdeauna am fost foarte...
Noua ”bestie” de 500.000 € a patronului din Liga1: ”Întotdeauna am fost foarte răsfățat”. Nu este, însă, mașina lui preferată FOTO
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de...
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de căsătorie cu fiul regretatului Nae Manea! Avea doar 17 ani când s-au cunoscut
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul...
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran. Femeia este fiica unui magnat român
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la...
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la khmerii roșii și Vietnam la războiul din Ucraina
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
marea revenire pentru Simona Halep! Anunț de ultim moment în tenis: SUNT CONVINS
marea revenire pentru Simona Halep! Anunț de ultim moment în tenis: SUNT CONVINS
Meghan Markle, o nouă obrăznicie față de Casa Regală
Meghan Markle, o nouă obrăznicie față de Casa Regală
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!