Fotbal intern

Șansa unei generații! Va participa la două turnee finale de EURO, fără să joace preliminarii!

03.12.2020 | 21:05
Sansa unei generatii Va participa la doua turnee finale de EURO fara sa joace preliminarii
ADVERTISEMENT

Echipa națională U19 a României va participa la Campionatul European din postura de țară gazdă, iar aceeași generație poate reprezenta România la București peste doar doi ani, la EURO U21 2023.

Acest turneu final, care va avea loc în vara anului viitor, este șansa unei generații promițătoare, din care fac parte jucători precum Radu Drăgușin, care tocmai a debutat în Champions League pentru Juventus, Louis Munteanu, jucătorul Fiorentinei, Bairam și Mitran de la Universitatea Craiova, ori Octavian Popescu și Perianu de la FCSB.

ADVERTISEMENT

Va fi pentru a doua oară în istorie când România va fi țară gazdă a unui Campionat European Under-19, după cel organizat în urmă cu nouă ani. Acest lucru cu siguranță va fi o motivație în plus pentru tinerii jucători ai României, care vor juca în premieră la un turneu final, o șansă unică la vârsta lor.

Cine sunt puștii care vor reprezenta România la Campionatele Europene U19 și U21

Vârful acestei generații este Radu Drăgușin, fotbalist care a fost promovat la echipa mare la Juventus Torino și care se antrenează zi de zi cu Cristiano Ronaldo, Bonucci și este antrenat de Andrea Pirlo. Drăgușin este fundaș central și a jucat mai mult pentru Juventus U23, deși are doar 18 ani și a fost transferat de „Bătrâna Doamnă” în august 2018 de la Regal București. Mai are contrat cu Juventus până vara lui 2021.

ADVERTISEMENT

Louis Munteanu poate fi de asemenea unul dintre cei mai importanți jucători ai naționalei Under-19 a României. Fotbalistul crescut de Gheorghe Hagi la Viitorul Constanța s-a transferat la Fiorentina în această vară, deși atacantul de 18 ani refuzase inițial să accepte transferul. Italienii au plătit aproximativ două milioane de euro, iar Viitorul a păstrat un procent dintr-un viitor transfer. Louis Munteanu a jucat până acum două meciuri la Primavera, reușind un gol și o pasă decisivă, însă nu a apucat încă să debuteze la echipa mare, cu care mai are contract până în 2025.

Ștefan Baiaram, aripa stângă a Universității Craiova, are o poveste de viață emoționantă și pare că își va câștiga locul în primul unsprezece, după ce a evoluat în nouă partide în acest sezon din Casa Pariurilor Liga 1, fiind monitorizat de Valencia. La doar 16 ani a debutat la echipa mare, iar Victor Pițurcă i-a încredițat banderola de căpitan în amicalul cu sârbii de la Subotica. Fotbalistul de doar 17 ani are contract cu Universitatea Craiova până în 2026, dar e greu de crezut că „perla” Craiovei va mai putea fi ținut prea mult timp la echipă.

ADVERTISEMENT

Ionuț Mitran este un alt jucător important al naționalei U19 antrenate de Dan Oprescu și care a debutat și el în Liga 1 pentru Universitatea Craiova, pentru care a jucat în trei partide în acest sezon pe postul de fundaș dreapta. Puștiul Craiovei poate juca la fel de bine și pe postul de fundaș central și este sub contract cu oltenii până în 2023.

FCSB oferă de asemenea două piese importante în angrenajul echipei naționale a României U19

Octavian Popescu este fără dar și poate unul dintre cei mai promițători jucători din campionatul României și în viitorul apropiat poate fi un jucător de bază la FCSB, la fel ca Ovidiu Perianu, cu care e coleg la bucureșteni. Octavian Popescu este un mijlocaș extrem de tehnic și care a impresionat la FCSB cu „tupeul” arătat în joc și atitudinea sa. A jucat deja în șase partide în campionat, ba chiar a oferit două pase de gol, ultima chiar în etapa precendentă cu Gaz Metan Mediaș și a debutat în cupele europene cu Slovan Liberec. Octavian Popescu a venit în vara lui 2020 de la Universitatea Craiova, iar oltenii se pare că au pierdut un super jucător, care poate ajuta naționala României U19.

ADVERTISEMENT

„Ne gândeam vreodată că Octavian Popescu, intrat neîncălzit, îi va lua la mână pe adversari într-un meci din Europa League. Mă uitam la fotografia cu el semnând pentru Turris acum o lună. Gândiți-vă ce descoperire am făcut. Ne gândeam vreodată că avem așa luptători în echipă”Mihai Stoica

Ovidiu Perianu este o altă surpriză plăcută și care a avut șansa să joace la echipa mare datorită problemelor de lot cauzate de COVID-19 și a ajuns deja la cinci partide în Liga 1. Ba mai mult, mijlocașul central născut la Bârlad a jucat deja două meciuri și în preliminariile Europa League, atât cu Backa Topola cât și cu Slovan Liberec.

„Aveam noi vreo șansă, dacă nu se întâmpla asta, să aflăm că Perianu va fi un mare jucător în viitorul apropiat?”Mihai Stoica, după meciul cu Slovan Liberec.

Alexi Pițu este și el un jucător de perspectivă, care poate fi un jucător important al reprezentivei U19 antrenată de Dan Oprescu. Are 18 ani, s-a născut în Germania la Karlsruhe și a semnat cu Viitorul Constanța în urmă cu doi ani. A debutat la Liga 1 în etapa a opta, împotriva lui FC Argeș, când a jucat nouă minute pe postul de extremă stânga.

Șansa unei generații talentate: Radu Drăgușin și Louis Munteanu pot reprezenta România la două turnee finale

Jucătorii lui Juventus și al Fiorentinei, Drăgușin și Louis Munteanu sunt vârfurile unei generații care are o șansă unică să participe la două Campionate Europene la interval de doar ani și care să fie organizate chiar de România.

Campionatul European U19 a debutat în 1949 au participat de-a lungul timpului jucători mari precum Paul Scholes, Gary Neville, Thierry Henry, David Trezeguet, Gianluigi Buffon, Francesco Totti, Andrea Pirlo, Kylian Mbappe, Sergio Ramos sau Gerard Pique.

Ba mai mult, această generație poate reprezenta România și la Campionatul European U21 din 2023, lucru fără precendent pentru fotbaliștii români. La precendenta ediție organizată de România în 1998 și care au participat opt echipe, tricolorii au terminat din păcate pe ultimul loc, după trei înfrângeri cu: Olanda (1-2), Germania (0-1 după prelungiri) și Rusia (1-2).

ADVERTISEMENT