Sport

Șansă uriașă pentru Universitatea Craiova! Oltenii au drum neted spre grupele Conference League

Universitatea Craiova visează la grupele Conference League, iar sorții par să le surâdă în acest an. Elevii lui Laszlo Balint au o șansă uriașă în turul 3 preliminar, chiar dacă nu au fost capi de serie.
18.07.2022 | 16:16
Sansa uriasa pentru Universitatea Craiova Oltenii au drum neted spre grupele Conference League
Universitatea Craiova visează la grupele Conference League, iar sorții par să le surâdă în acest an. Elevii lui Laszlo Balint au o șansă uriașă în turul 3 preliminar, chiar dacă nu au fost capi de serie. Sursă foto: Remus Badea/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

”Juveții” vor trebui să treacă mai întâi de albanezii de la FK Vllaznia, în turul 2 preliminar, iar Laszlo Balint a anunțat lotul pentru Europa.

Universitatea Craiova și-a aflat adversara din turul 3 preliminar al Conference League

În cazul unei calificări în turul 3 preliminar al Conference League, Universitatea Craiova va întâlni formația ucraineană Zorya Luhansk, care se afla pe locul 4 în campionat în momentul întreruperii cauzate de invazia rusă.

ADVERTISEMENT

Ucrainenii formau o echipă extrem de puternică, care punea mereu probleme în întrecerea internă înainte de începerea războiului, însă lucrurile s-au schimbat în ultimele luni. Și asta pentru că majoritatea jucătorilor străini au decis să plece.

Zorya nu a mai jucat un meci oficial din 12 decembrie 2021, când campionatul a intrat în pauza de iarnă și înainte ca rușii să declanșeze infernul în Ucraina, iar în luna iulie a avut trei amicale în Polonia: 1-2 cu Legia Varșovia și 4-1 cu Legionovia Legionowo și Korona Kielce.

ADVERTISEMENT

Ucrainenii, lot mai slab decât oltenii

Zorya Luhansk este antrenată de olandezul Patrick van Leeuwen, iar în lot mai există doar doi străini, brazilian Cristian și ghanezul Raymond Owusu. Lotul este unul tânăr, dar care are în componență câțiva jucători cu experiență, precum atacantul Oleksandr Gladkyi, mijlocașul Egor Nazarnya, fundașul Oleg Danchenko sau portarul Mykyta Shevchenko.

Pentru a se întări în vederea participării în Conference League, Zorya i-a adus sub formă de împrumut pentru doi ani de la Dynamo Kiev pe fundașul Roman Vantukh și pe mijlocașii Vladimir Brazhko și Mykola Mykhaylenko.

ADVERTISEMENT

Întregul lot al formației ucrainene valorează 12 milioane de euro, cu șapte milioane mai puțin decât cel al oltenilor. Cel mai bine văzut jucător este mijlocașul ofensiv Vladyslav Kabaev cu o cotă 1.500.000 de euro.

În sezonul trecut, ucrainenii au ajuns în faza grupelor Conference League, acolo unde au încheiat pe locul 3, cu 7 puncte, în spatele italienilor de la AS Roma și a norvegienilor de la Bodo Glimt, dar înaintea bulgarilor de la CSKA Sofia.

ADVERTISEMENT

Craiova ar putea fi gazda ambelor manșe

Dubla dintre Universitatea Craiova și Zorya Luhansk va avea loc în 4 august – turul și 11 august – returul. Prima manșă este programată pe terenul ucrainenilor, dar aceștia nu vor putea juca acasă, returul urmând să aibă loc în România.

Este o șansă uriașă din acest punct de vedere pentru olteni, care le-ar putea propune adversarilor ca ambele întâlniri să se desfășoare în țara noastră. Este o variantă luată în calcul de șefii Craiovei, însă rămâne de văzut dacă cei de la Zorya vor accepta sau vor merge în altă țară să-și joace partidele de pe teren propriu. O variantă pentru ucraineni este să-și dispute meciurile în Polonia.

O situație similară este la duelul dintre Vorksla Poltava și AIK Stockholm, din turul 2 preliminar al Conference League. Fără posibilitatea de a juca în țara lor, ucrainenii au acceptat oferta de a juca ambele manșe în Suedia.

Marea problemă a formației patronate de Mihai Ratoru este faptul că va fi nevoită să-și găsească alt stadion pentru meciul din 11 august, deoarece arena ”Ion Oblemenco” este închiriată începând cu 10 august pentru IntenCity Festival, care va avea loc în perioada 26-28 august.

Rămâne de văzut dacă se vor găsi soluții pentru întârzierea cu două zile a predării stadionului sau dacă oltenii vor încerca să apeleze la UEFA și să mute meciul retur cu o zi sau două mai devreme. Dacă nu, elevii lui Balint vor fi nevoiți să joace la Severin.

Șansa de a fi cap de serie în play-off

O calificare în dauna celor de la Zorya Luhansk în turul 3 preliminar al Conference League ar însemna o lovitură uriașă pentru Universitatea Craiova. Și asta pentru că oltenii ar prelua statul de cap de serie al ucrainenilor la tragerea la sorți pentru play-off, care i-ar permite astfel să întâlnească un adversar mai accesibil.

Până la duelul cu Zorya Luhansk și visele de mărire spre grupele Conference League, oltenii vor trebui să treacă în dublă manșă de albanezii de la FK Vllaznia, în turul 2 preliminar. Manșa tur e programată joi, 21 iulie, de la ora 22:00, și se va disputa pe stadionul ”Loro Borici” din Shkoder. Returul se va disputa o săptămână mai târziu, pe 28 iulie, de la ora 20:30, pe arena ”Ion Oblemenco”.

După eliminăriile rușinoase din ultimii ani, sezonul precedent împotriva altei formații albaneze KF Laci, ”juveții” suflă și în iaurt acum. Jucătorii cred că vor avea o partidă dificilă împotriva celor de la Vllaznia, în ciuda faptului că oamenii din conducere nu mai acceptă încă un eșec.


  • (P) Cota BETANO pentru KF Vllaznia – Universitatea Craiova: 1,80 este cota pentru „2 solist și sub 5,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT