News

Șanse mici pentru salarii mai mari în mediul privat. Previziunile unui analist economic

Analistul economic Mircea Coșea a explicat recent care sunt motivele pentru care românii care lucrează în mediul privat nu vor beneficia de salarii mai mari.
14.07.2022 | 08:09
Sanse mici pentru salarii mai mari in mediul privat Previziunile unui analist economic
Mircea Coșea le-a dat o veste proastă angajaților din mediul privat. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Observațiile profesorului universitar de la ASE vin în contextul în care bugetarii au primit de la 1 iulie salarii mai mari cu o pătrime. Majorarea salariilor bugetarilor a fost adoptată de Camera Deputaților la finalul lunii mai.

Angajații din mediul privat nu vor primi salarii mai mari

În prim-plan a fost majorarea salariilor cu o pătrime din diferenţa de salariu prevăzută de Legea salarizării unitare 153/2017. Comparând situația salarială a bugetarilor și cea a românilor din mediul privat, Mircea Coșea a remarcat câteva aspecte.

ADVERTISEMENT

Astfel, analistul economic a dezvăluit că sectorul privat a fost cel mai grav afectat de criza economică, iar asta înseamnă că salariile vor fi înghețate. Coșea crede că angajații din mediul privat nu au nicio șansă să primească salarii mai mari dacă angajatorii nu vor primi sprijin de la stat.

Mai mult, profesorul universitar a completat că sectorul privat este foarte afectat de noile măsuri fiscale. ”Noi facem o comparație care nu este deloc corectă între privat și public.

ADVERTISEMENT

Public este sectorul care nu are niciun fel de problemă în legătură cu mersul economiei. El primește la date fixe sume fixe din buget, iar sursele bugetare sunt până la urmă la impozite și taxe mărite sau împrumuturi.

Critici pentru noile măsuri fiscale

(…) Sectorul privat însă este într-o cu totul altă situație, pentru că salariile de la sectorul privat depind de rezultatele economice ale acestui sector”, a declarat Mircea Coșea pentru dcbusiness.ro.

ADVERTISEMENT

Ori acest sector, care a fost cel mai grav afectat de criză, a pierdut foarte mult din potențialul lui. Iar în momentul de față este supus din nou unui atac din noile măsurilor fiscale pe care guvernul le preconizează și care sunt măsuri care nu ajută economia.

Din contră, atacă anumite ramuri, cum ar fi HoReCa, cum ar fi microîntreprinderile și așa mai departe”, a mai explicat Coșea.

ADVERTISEMENT

De asemenea, analistul economic a avertizat guvernanții asupra altui aspect: mediul de afaceri în România nu trebuie supus unei schimbări de natură fiscală având în vedere perioada pe care o traversăm.

 

ADVERTISEMENT