News

Șanse minime de supraviețuire pentru Guvernul Orban. Calculele hârtiei arată că moțiunea trece

13.08.2020 | 16:24
Sanse minime de supravietuire pentru Guvernul Orban Calculele hartiei arata ca motiunea trece
ADVERTISEMENT

În eventualitatea în care PSD își respecta promisiunea că va depune moțiune de cenzură împotriva guvernului Orban în această lună, șansele ca liberalii să-și salveze premierul sunt minime. Împreună PSD și Pro România, care a anunțat prin vocea lui Victor Ponta că va vota moțiunea, au voturile necesare să-l demită pe Ludovic Orban.

Potrivit prevederilor constituționale, pentru adoptarea unei moțiuni de cenzură sunt necessare voturile a jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor. Astfel, PSD are nevoie de 233 de voturi din partea deputaților și senatorilor.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, PSD are 139 de deputați și 71 de senatori, ceea ce înseamnă 210 voturi doar de la social-democrați.

Menționăm că în cadrul grupului PSD de la Cameră activează și deputații ALDE, precum și cei care au plecat odată cu Teodor Meleșcanu din partidul lui Tăriceanu și care apoi au ajuns la Partidul Puterii Umaniste, creat de către Dan Voiculescu. În pofida ranchiunei dintre foști colegi de partid este puțin probabil ca vreunul dintre partidele-satelit care s-au  oploșit pe lângă deputații PSD să voteze în favoarea Guvernului.

ADVERTISEMENT

PSD ajunge din nou la mâna lui Ponta

Voturile necesare până la pragul de 233 ar putea fi aduse de către Victor Ponta, în condițiile în care Pro România are trei senatori și 21 de deputați, situație în care Marcel Ciolacu, președintele PSD, ar miza pe 234 de voturi, plus alte trei voturi ale senatorilor ALDE. Astfel,  doar din modul în care se poziționează partidele față de guvernul Orban se poate estima că moțiunea ar aduna 237 de voturi, cu patru mai mult decât necesar.

Însă PSD poate aduna și mai multe voturi. Astfel, la Camera Deputaților sunt șapte neafiliați care ar avea acum ocazia să-și negocieze un loc pe listele de la alegerile parlamentare din toamnă. Cei-i drept, este puțin probabil ca unii dintre neafiliați, precum Marius Bodea, recent trecut de la PNL la USR, sau Adrian Dohotaru, fost parlamentar USR, să voteze alături de PSD.

ADVERTISEMENT

Alte voturi care să confere siguranță celor de la PSD ar putea fi obținute prin negocieri cu cei 17 deputați ai minorităților naționale. Aceștia nu votează solidar, în bloc pentru sau împotriva moțiunilor de cenzură, dar PSD a reușit adesea să adune mai multe voturi din acest grup decât au reușit partidele de dreapta.

Oastea pentru moțiune a lui Orban, depășită numeric de adversar

În actualele condiții, o estimare rezonabilă arată că moțiunea ar putea obține circa 240 de voturi favorabile. În schimb, Ludovic Orban nu poate conta decât pe voturile 81 de deputați PNL, 27 USR, 21 UDMR și 16 PMP. Și asta doar cu condiția ca UDMR să confirme prin vot anunțul că nu va semna moțiunea de cenzură. Premierul mai poate aduna voturi de la Senat, însă în număr insuficient: PNL – 31, USR – 13, UDMR – 9 și PMP – 5.

ADVERTISEMENT

Rămân totuși două necunoscute până în ziua votului: cum vor evolua relațiile dintre PSD și Pro România până în ziua votului, în condițiile în care au devenit iarăși încordate după alianța lui Ponta cu Robert Negoiță și câți parlamentari își vor trăda partidul ținând cont de faptul că mulți dintre ei ai antecedente de traseism.

ADVERTISEMENT