News

Șansele Laurei Codruța Kovesi de a deveni procuror șef european au crescut considerabil după ultimele numiri de la Bruxelles

03.07.2019 | 10:59
Sansele Laurei Codruta Kovesi de a deveni procuror sef european au crescut considerabil dupa ultimele numiri de la Bruxelles

Finalizarea negocierilor pentru noile funcții de conducere ale instituțiilor UE ar putea să aibă un efect pozitiv pentru Laura Codruța Kovesi. Liberul Siegrfried Mureșan, vicepreședinte al grupului parlamentar al PPE, a susținut că fostul procuror-șef al DNA va avea șanse tot mai mari de a fi aleasă procuror șef european, după negocierile care au avut loc zilele acestea la Bruxelles.

Laura Codruța Kovesi, șanse mai mari să devină procuror șef european

Liberalul a explicat faptul că prioritățile Franței s-au schimbat după ce marți s-a decis ca la conducerea Băncii Central Europene (BCE) să fie nominalizată franțuzoaica Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar Internațional:

„De la începutul procedurii de alegere a doamnei Kovesi în poziţia de procuror şef european am spus că şansele domniei sale vor creşte după alegerile europarlamentare, deoarece priorităţile Franţei vor fi altele. În urmă cu două săptămâni am spus clar într-un interviu că prioritatea Franţei este poziţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene. Astăzi s-a decis exact asta: Franţa va da viitorul preşedinte al Băncii Centrale Europene. Fac aici următoarea afirmaţie: astăzi au crescut şansele doamnei Kovesi de a deveni procuror şef european”, a afirmat Siegried Mureşan pe Facebook.

Șansele Laurei Codruța Kovesi cresc considerabil, după ultimele numiri de la Bruxelles
Siegfried Mureșan crede că șansele Laurei Codruța Kovesi cresc considerabil, după ultimele numiri de la Bruxelles *foto: captură facebook

Ce funcții au negociat liderii de la Bruxelles

Pe lângă numirea franțuzoaicei Christine Lagarde la șefia Băncii Centrale Europene, liderii UE au ajuns la un acord cu privire la mai multe funcții-cheie ale Uniunii Europene. Astfel, președintele Consiliului European Donald Tusk a anunțat că Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării,va fi nominalizată pentru preşedinţia Comisiei Europene, în locul lui Jean-Claude Juncker, actualul premier belgian Charles Michel a fost nominalizat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European, în timp ce ministrul spaniol de Externe Josep Borrell ca Înalt Reprezentant pentru Politică Externă.

Laura Codruța Kovesi a devenit principala favorită pentru funcția de procuror-șef european, după numirea în funcția de șefă a BCE a Christinei Lagarde. Asta pentru că principalul contracandidat al lui Kovesi este un francez, Francois Bonher și se așteaptă ca autoritățile din „Hexagon” să renunțe la susținerea acestuia, în dauna fostului procuror șef DNA.