Sport

PSG, înfiinţată cu ajutorul lui Real Madrid! Cum s-a implicat Santiago Bernabeu în naşterea clubului parizian

Paris Saint-Germain a fost înființat în 1970 în urma unei strângeri de fonduri, organizată la propunerea legendarului președinte al lui Real Madrid, Santiago Bernabeu.
15.02.2022 | 11:31
PSG infiintata cu ajutorul lui Real Madrid Cum sa implicat Santiago Bernabeu in nasterea clubului parizian
Santiago Bernabeu a pus umărul la înfiinţarea lui PSG
ADVERTISEMENT

Pentru a patra oară în ultimele șase sezoane, Paris Saint-Germain și Real Madrid vor fi față în față într-o dublă din Champions League, miza de această dată fiind calificarea în sferturile de finală, la fel cum s-a întâmplat și în 2018, când spaniolii au câștigat ambele manșe.

De un deceniu de când a intrat sub tutela șeicilor din Qatar, PSG încă visează la recunoașterea deplină că a devenit unul dintre granzii Europei, cum este cazul Realului. Cum banii nu pot cumpăra totul, singura cale de a obține acest lucru este câștigarea “Cupei cu Urechi Mari”, de care a fost cel mai aproape în 2020.

ADVERTISEMENT

În căutarea unui pedigree de mare campioană, parizienii încă nu au găsit formula succesului absolut, dar ar putea face un pas important înainte în acest sezon dacă ar elimina echipa lui Carlo Ancelotti.

PSG s-a născut din dorința revitalizării fotbalului din Paris

Astfel, Real Madrid este din nou un element de referință pentru PSG în drumul spre înalta societate a fotbalului, la fel cum au stat lucrurile chiar înaintea înființării clubului de pe Parc des Princes, în 1970.

ADVERTISEMENT

În acel moment, Parisul nu mai exista din punct de vedere fotbalistic de câteva decenii bune, ultimele trofee cucerite de un club din capitala Franței fiind consemnate în 1936 și 1949, când Racing a triumfat în campionat, respectiv în cupă.

“Fotbalul în Paris va muri!”, a fost mesajul transmis în eter în februarie 1970 de prezentatorul radio Pierre Bellemare.  La microfonul postului Europe 1, el a lansat un apel prin care cerea ajutor pentru resuscitarea interesului pentru sportul-rege în capitală. Un grup de oameni de afaceri a fost sedus de această idee și a acționat rapid pentru a o pune și în practică.

ADVERTISEMENT
  • 9 titluri de campioană, 14 Cupe ale Franței, 9 Cupe ale Ligii, 10 Supercupe ale Franței și o Cupă a Cupelor a câștigat Paris Saint-Germain din 1970, când a fost înființat, şi până astăzi.

Un club format din dragostea parizienilor, la sugestia lui Santiago Bernabeu

Dar aceștia s-au lovit imediat de lipsa banilor necesari finanțării proiectului. Și cum și în acea perioadă, Real Madrid reprezenta modelul succesului, trei dintre viitorii membrii fondatori ai lui PSG, Guy Crescent, Pierre-Etienne Guyot și Henry Patrell, au mers în Spania pentru a-i cere sfatul legendarului Santiago Bernabeu în privința acestui aspect.

ADVERTISEMENT

“Ar trebui să vă bazați doar pe voi și pe dragostea parizienilor”, au fost cuvintele președintelui de atunci al Realului, care le-a sugerat să facă o strângere de fonduri. Așa că a urmat o colectă publică, la care au participat peste 17 mii de persoane, iar pe 12 august 1970, se năștea noul club, Paris Saint-Germain, din contopirea lui Paris FC și a lui Stade Saint-Germain.

A fost pentru prima oară în istoria fotbalului francez când fanii au avut o contribuție financiară semnificativă la crearea unui club. PSG a început în liga secundă, însă a promovat în elita fotbalului din Hexagon peste doar un sezon, iar primele sale trofee au venit în anii ’80: două Cupe ale Franței, câștigate consecutiv în 1982 și 1983, și titlul, cucerit în 1986 sub comanda lui Gerard Houllier.

Parisul își înfruntă din nou istoria

Perioada de maximă înflorire dinaintea erei qatareze a fost în anii ’90, după preluarea clubului de Canal Plus, în 1991. Astfel, PSG a câștigat un nou titlu în Ligue 1, trei Cupe ale Franței, două Cupe ale Ligii, două Supercupe ale Franței, dar și singurul său trofeu european, Cupa Cupelor, în 1996. Parizienii au mai ajuns într-o semifinală de Champions League în 1995 și într-o altă finală de Cupa Cupelor, pierdută în 1997, în fața Barcelonei conduse de Gică Popescu.

Acum, sub tutela șeicilor din Qatar, Paris Saint-Germain încearcă o nouă ascensiune spre Everestul fotbalului european. Dar obstacolul întâlnit, Real Madrid, dă ocazia grupării de pe Parc des Princes să își reamintească de origini și de faptul că tocmai președintele “albilor” a avut o influență semnificativă la apariția sa pe lume.

ADVERTISEMENT
Tags: