Life

Sânziene 2024. Tradiții și obiceiuri care se păstrează pe 24 iunie

Sânziene 2024. Datinile și lucrurile care se țin și în ziua de azi, pe data de 24 iunie. Românii au o serie de practici.
22.06.2024 | 15:20
Sanziene 2024 Traditii si obiceiuri care se pastreaza pe 24 iunie
Sânziene 2024. Datinile și lucrurile care se țin și în ziua de azi, pe data de 24 iunie. Românii au o serie de practici. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Sânziene 2024. Tradiții și obiceiuri care se păstrează pe 24 iunie. Sărbătoarea mai este cunoscută în calendarul popular drept Drăgaică, semnificația având legătură cu niște făpturi magice, extrem de speciale.

Sânziene 2024. Datinile și lucrurile care se țin și în ziua de azi, pe data de 24 iunie. Românii au o serie de practici

Sânziene 2024. Datinile și lucrurile care se țin și în ziua de azi, pe data de 24 iunie. Românii au o serie de practici de care țin cont în această zi. În noaptea de 23 spre 24 iunie fetele pun o anumită plantă sub pernă pentru a-și visa ursitul.

ADVERTISEMENT

Aceste sânziene cântă și dansează pe câmpuri pentru că sărbătoarea este dedicată soarelui, poftei de viață, fertilității și dragostei. Nicio persoană nu trebuie să lucreze atâta timp cât soarele strălucește pe cer.

În unele regiuni din România au loc bâlciuri şi iarmaroace, prilej pentru flăcăi şi fete să se cunoască. În plus, Sânzienele se cinstesc printr-un dans făcut de un grup de 5-10 fete din care doar una este aleasă drept Drăgaică.

ADVERTISEMENT

Ea se îmbrăcată ca o mireasă și se împodobește cu spice de grâu, în timp ce restul fetelor se îmbracă în alb și poartă un val pe față. Pe acesta sunt prinse flori de sânziene, în timp ce în mâini au o coasă. Alaiul Drăgaicei pornește prin sat și pe ogoare.

În momentul în care ajung la popasuri și răscruci de drumuri fetele formează un cerc și încep să cânte și să danseze. Mișcările lor desenează în acest fel o cruce. Se mai spune că Drăgaica face ca fructele să se coacă mai repede.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, le ferește de stricăciuni și putrezire. În alte părți din țară, fetele necăsătorite au obiceiul de a arunca o cunună de sânziene pe acoperișul casei. Dacă nu cade, atunci fata urmează să facă nuntă. Dacă alunecă de pe acoperiș, fata o mai aruncă până când rămâne prinsă.

În felul acesta află câți ani mai are de așteptat până când va ajunge în fața altarului. O altă tradiție susține că fetele care sunt singure pun sub pernă flori de sânziene sau busuioc, în speranţa că îşi vor visa ursitul.

ADVERTISEMENT

Ce sunt Sânzienele, de fapt

Legenda spune că Sânzienele sunt niște femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui și divinități nocturne. Ele se ascund prin pădurile întunecate, unde nu călca picior de om, pentru a săvârși diverse ritualuri.

Cerurile se deschid în noaptea de 23 spre 24 iunie 2024 și astfel apar în cete aceste personaje mitice, care sunt, în realitate, niște zâne bune. Ele pot fi rele dacă sunt înfuriate. Sunt văzute, de obicei, în număr impar.

Au rolul de a înzestra plantele cu puteri vindecătoare, împart rod holdelor şi femeilor căsătorite. De asemenea, se mai crede că ele înmulţesc păsările şi animalele, tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor, apără semănăturile de grindină şi de vijelii.

ADVERTISEMENT
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând”...
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut...
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut că e vorba de un incendiu
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
UCRAINA vrea să BOMBARDEZE RUSIA! Răsturnare de situație în RĂZBOI
UCRAINA vrea să BOMBARDEZE RUSIA! Răsturnare de situație în RĂZBOI
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în...
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în timpul vizitei din România: „Am vrut să-i spun în față”