News

Prima ţară din lume care scurtează oficial săptămâna de lucru. “Va creşte performanţa!”

Emiratele Arabe Unite au decis să introducă săptămâna de lucru de patru zile şi jumătate și să mute pentru sâmbătă-duminică weekendul care includea zilele de vineri și sâmbătă. Însă orele de lucru vor rămâne aceleași.
07.12.2021 | 18:15
Prima tara din lume care scurteaza oficial saptamana de lucru Va creste performanta
Angajații din Emiratele Arabe Unite vor beneficia de un weekend extins. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pe lângă cele două zile libere de sâmbătă și duminică, locuitorii Emiratelor Arabe Unite vor avea o jumătate de zi suplimentară de odihnă vineri după-amiaza, ziua marii rugăciuni săptămânale în țările musulmane.

În cele mai multe state arabe, weekendul include vinerea și sâmbăta.

Weekendul liber începe de vineri după-amiază

Conform noului program de lucru, weekendul liber începe în sectorul public vineri după-amiaza și se încheie duminica.

ADVERTISEMENT

„Săptămâna de lucru națională“ va fi obligatorie pentru sectorul public începând din ianuarie.

Autoritățile din Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunțat că au luat această decizie pentru a crește competitivitatea țării,.

ADVERTISEMENT

Emiratele Arabe Unite vor deveni singura țară din Golfcu un weekend sâmbătă-duminică, iar această schimbare îi va permite să se alinieze majorității țărilor din lumea non-arabă, a anunțat agenția de presă WAM, citată de cotidianul britanic The Guardian.

„Emiratele Arabe Unite sunt prima țară din lume care introduce o săptămână de muncă mai scurtă de cinci zile“, arată WAM.

ADVERTISEMENT

Un alt pas îndrăzneț pentru Emiratele Arabe Unite

Decizia așteptată de mai mult timp survine la mai puțin de o săptămână după ce federația care reunește șapte emirate a aniversat 50 de ani de la formarea sa.

„Weekendul extins face parte din eforturile guvernului UAE de a echilibra balanța dintre muncă și timpul liber, de a întări starea de bine socială și de a crește performanțele pentru a mări competitivitatea economică a UAE“, a transmis agenția menționată.

ADVERTISEMENT

Potrivit autorităților din acest stat, noua săptămână de lucru va facilita tranzacțiile economice cu țările care au weekend sâmbăta și duminica, precum și legăturile de afaceri și oportunitățile pentru companiile cu sediul în Emiratele Arabe Unite și multinaționale.

Noua decizie reprezintă un alt pas îndrăzneț pentru Emiratele Arabe Unite care și-a normalizat anul trecut relația cu Israel, transpusă în acorduri economice de sute de milioane de dolari, în pofida poziției contrare a celorlalte state arabe, notează The Guardian.

Cu toate că săptămâna de muncă își va schimba formatul, orele săptămânale de muncă rămân aceleași.

Conform articolului 65 din Legea muncii din Emiratele Arabe Unite, programul normal de lucru în sectorul privat este de 8 ore pe zi sau 48 de ore pe săptămână.

Top 5 țări cu cele mai puține ore de lucru în timpul săptămânii

Conform datelor de la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în aceste țări legile și normele referitoare la locul de muncă variază în alte țări.

Țările cu legi și convenții mai favorabile pentru lucrători au o săptămână de lucru mai mică și o perioadă mai lungă de concediu.

De asemenea, în aceste țări sunt mai bine remunerate orele de muncă peste program, sunt mai bine reglementate și au legi mai avantajoase pentru concediul pentru îngrijirea copilului. În aceste țări, timpul liber și balanța dintre viața profesională și cea privată constituie o adevărată prioritate.

Respectivele țări se regăsesc în topul celor mai fericite din lume. În schimb, acele țări cu săptămâni de lucru mai lungi au tendința de a avea o satisfacție de viață mai scăzută.

Astfel, clasamentul (cu datele formulate pe 2020) primelor cinci țări cu cel mai scurt program de lucru include:

  1. Danemarca. Angajații cu normă întreagă din Danemarca lucrează în medie 37,8 ore pe săptămână. Aproximativ 2,3% dintre angajați muncesc mai mult de 50 de ore pe săptămână. Din punct de vedere al renumerației salariale aceasta are o medie de 55.253 de dolari, scrie worldpopulationreview.com.
  2. Norvegia. Săptămâna medie de lucru în Norvegia este de 38,2 ore. Circa 2,9% dintre angajați lucrează peste 50 de ore/săptămână. Balanța dintre viața profesională și cea privată este foarte bine cotată în Norvegia și părinții au beneficii deosebite la locul de muncă, de exemplu, pot pleca de la serviciu mai devreme pentru a merge să-și ia copiii mici de la școală. Câștigul salarial mediu anual în Norvegia se situează la 50.956 de dolari.
  3. Olanda. În cazul angajaților cu normă întreagă, durata medie a săptămânii de lucru în Olanda se situează la 38,5 ore. Cu numai 0,4% dintre angajați care depășesc 50 de ore pe săptămână, olandezii au cel mai bun raport muncă-viață privată din lume. Rezidenții au raportat că își petrec aproximativ 15,9 ore pe zi mâncând, odihnindu-se și petrecând timpul liber. Media anuală a salariilor în Olanda atinge 54.262 de dolari.
  4. Suedia. Durata medie a săptămânii de lucru în Suedia pentru angajații cu normă întreagă este de 39,6 ore. Salariații care au depășit 50 de ore de muncă pe săptămână reprezintă un procent foarte scăzut, respectiv 1,1%. Câștigul salarial mediu anual în Suedia este de 44.196 de dolari.
  5. Finlanda. În medie, săptămâna de lucru în Finlanda este de 40 ore. Procentajul angajaților care muncesc peste 50 de ore pe săptămână este de 3,8%. Câștigul salarial mediu anual în Finlanda este de 44.111 dolari.
ADVERTISEMENT