Fotbal international

Joan Laporta este noul președinte al Barcelonei! Victorie fără drept de apel. Rămâne Messi pe Camp Nou?

07.03.2021 | 23:55
Joan Laporta este noul presedinte al Barcelonei Victorie fara drept de apel Ramane Messi pe Camp Nou
Joan Laporta este noul președinte al Barcelonei! Victorie fără drept de apel. Rămâne Messi pe Camp Nou? FOTO: Twitter Barcelona
ADVERTISEMENT

Barcelona și-a desemnat noul președinte. Alesul este Joan Laporta (58 de ani). El revine astfel în funcția pe care a ocupat-o și în perioada 2003-2010, atunci când catalanii au înregistrat cele mai mari performanțe. Recent, Laporta a declarat că Lionel Messi va rămâne pe Camp Nou doar dacă el se va impune la alegeri.

Joan Laporta este noul președinte al Barcelonei. Victorie categorică

UPDATE, 7 martie, ora 11:50 / E oficial! Joan Laporta este câștigătorul alegerilor la funcția de președinte al Barcelonei. S-au numărat 80% din voturi, iar acesta nu mai poate fi învins. Antoni Freixa și Victor Font sunt fair-play și îl felicită și ei pe noul număr 1 din clubul blaugrana.

ADVERTISEMENT
  1. Joan Laporta – 57,19%
  2. Victor Font – 31,11%
  3. Antoni Freixa – 10,01%


Joan Laporta, la jumătatea drumului de a redeveni președintele Barcelonei

UPDATE, 7 martie, ora 23:30 / S-au numărat 50% din voturi, iar Joan Laporta se îndreaptă cu pași repezi spre victorie. Are în acest moment 57,25% din voturile alegătorilor la președinția Barcelonei.


O televiziune din Catalunya anunță victoria lui Joan Laporta

UPDATE, 7 martie, ora 22:50 / TV3, o televiziune din Catalunya, anunță că noul președinte al Barcelonei ar fi Joan Laporta. Conform sondajului, Laporta ar fi fost votat de 58,05% dintre alegători.

ADVERTISEMENT

Dacă aceste zvonuri se adeveresc, el va reveni pe Camp Nou după ce a mai condus Barca și în perioada 2003-2010. Victoria lui Laporta ar fi una fără emoții după cum anunță TV3, având în vedere procentele obținute de ceilalți doi candidați: Victor Font 30,92% și Freixa: 9,97%.


Alegerile s-au terminat! Cine va fi noul președinte al Barcelonei?

UPDATE, 7 martie, ora 22:35 / Întreaga suflare blaugrana așteaptă cu sufletul la gură rezultatul alegerilor, la care au participat, cu o oră înainte de închiderea urnelor, 31,74% din cei 35,013 membri cu drept de vot. Numărătoarea a început.

ADVERTISEMENT

În 2021 au participat mult mai puțini membri decât la alegerile precedente: 49,62% (2003), 44,62 (2010) și 40,72 (2015).


Luis Enrique a votat și el pentru președinția Barcelonei

UPDATE, 7 martie, ora 14:40 / Fost antrenor al Barcelonei, ultimul care a cucerit trofeul UEFA Champions League pe Camp Nou (2015), Luis Enrique, a venit și el la urne pentru a își exercita dreptul la vot.

ADVERTISEMENT


Jordi Alba, Sergio Busquets și Sergi Roberto au urmat exemplul lui Messi

UPDATE, 7 martie, ora 14:30 / Messi nu e singurul fotbalist din lotul lui Ronald Koeman care votează. Alți trei lideri ai vicecampioanei Spaniei și-au făcut și ei apariția la urne: Jordi Alba, Sergio Busquets și Sergi Roberto.


Lionel Messi a fost la vot

UPDATE, 7 martie, ora 14:20 / 21:00 este ora până la care catalanii au timp să meargă să își voteze noul președinte. Cei trei candidați sunt Victor Font, Toni Freixa și Joan Laporta. Ultimul este și principalul favorită, după ce a avut un mandat și între 2003 și 2010.

La vot și-a făcut apariția și Lionel Messi, însoțit de fiul său, Thiago.


ȘTIRE INIȚIALĂ, 4 martie, ora 20:10 /

După ce a anunţat că vrea să plece în vara anului trecut, Lionel Messi s-a răzgândit şi a rămas şi în actualul sezon la FC Barcelona. Contractul argentinianului se termină în această vară, însă lucrurile s-ar putea schimba în funcţie de rezultatul alegerilor pentru funcţia de preşedinte al clubului.

Viitorul lui Lionel Messi la FC Barcelona poate fi decis de rezultatul alegerilor

Fabrizio Romano, cunoscut jurnalist sportiv din Italia, a vorbit în luna ianuarie despre zvonurile posibilei plecări a lui Lionel Messi de la FC Barcelona şi a susţinut că starul catalanilor va vrea să stea de vorbă cu noua conducere a clubului, după alegerile de pe 7 martie, pentru a vedea proiectul de viitor.

“Cam asta le-a spus tuturor, tatălui, managerului şi oamenilor din jurul său: ‘Vreau să aştept venirea noului preşedinte, a noii conduceri şi proiectului pentru viitorul Barcelonei’. Messi vrea să câştige, vrea să revină la un nivel înalt. Nu doar pentru el, vrea să fie învingător alături de club.

Aşa că va sta de vorbă cu viitorul preşedinte şi abia apoi va lua o decizie. Vom afla dacă va pleca de la Barcelona cam într-o lună sau două. Nu sunt aşa sigur că va pleca, mai ales când decizia este a jucătorului şi urmează alegeri la club”, spunea Fabrizio Romano în luna ianuarie.

Cine sunt candidaţii pentru preşedinţia lui FC Barcelona

Joan Laporta – a fost preşedintele lui FC Barcelona în perioada 2003-2010, timp în care catalanii au câştigat 12 trofee. De numele său se leagă decizia de a-l numi antrenor pe Pep Guardiola în vara lui 2008. Avocat, în vârstă de 58 de ani, Laporta a fost membru al Parlamentului Cataloniei între 2010 şi 2012.

Antoni Freixa – a fost membru în conducerea lui FC Barcelona în timpul mandatelor lui Joan Laporta, Sandro Rosell şi Josep Maria Bartomeu. A părăsit conducerea clubului în 2015, când a candidat la alegeri, unde a primit 3,7% din voturi. Avocat, în vârstă de 52 de ani.

Victor Font – om de afaceri în vârstă de 48 de ani, fondatorul al ziarului “Ara” în 2010 şi CEO al companiei Delta Partners Group. Şi-a anunţat intenţia de a candida încă din 2018, din partea platformei “Da pentru viitor (Si al futuro)”, proiect pe care l-a înfiinţat în 2015.

Cine poate vota la alegerile prezidenţiale de la FC Barcelona

Conform datelor puse la dispoziţie pe site-ul oficial al clubului, la alegerile prezindenţiale de la FC Barcelona pot vota 110.290 de persoane (socios ai clubului), care trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • Să aibă vârsta legală de vot
  • Să aibă cel puţin un an vechime ca socio
  • Să nu aibă suspendat dreptul de socio
  • Să fie înscris pe lista electorală

Vor fi afectate alegerile de scandalul “Barcagate”?

Pe 1 martie, Josep Maria Bartomeu, fostul preşedinte al Barcelonei, şi alţi oficiali ai clubului au fost arestaţi în urma scandalului de corupţie “Barcagate”. Fosta conducere a catalanilor a angajat o companie care a lansat o campanie de denigrare la adresa unor foşti oficiali ai clubului, printre care şi Joan Laporta, însă printre ţintele atacurilor s-au numărat şi Xavi, Lionel Messi sau Gerard Pique.

Joan Laporta şi Victor Font au motive de linişte înainte de alegerile de pe 7 martie, însă nu acelaşi lucru se poate spune despre Antoni Freixa. Chiar dacă a părăsit conducerea clubului în 2015, cu mult înainte de scandalul “Barcagate”, faptul că a lucrat alături de Josep Maria Bartomeu ar putea să-i scadă şansele la scrutin.

Ce schimbări pot apărea după alegerile din 7 martie

Discuţia principală este în jurul lui Lionel Messi şi a viitorului acestuia la FC Barcelona. Misiunea celui care va câştiga scrutinul de duminică va fi negocierea prelungirii contractului argentinianului. Cei trei candidaţi au anunţat deja că vor discuta cu Leo Messi despre viitorul acestuia pe “Camp Nou”.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre Ronald Koeman. Joan Laporta, marele favorit la câştigarea alegerilor, ar vrea să schimbe antrenorul în vară, iar prima variantă ar fi Roberto Martinez, selecţionerul Belgiei. O altă variantă a catalanului este Mikel Arteta.

Pe lângă deciziile cu privire la viitorul lui Lionel Messi şi posibilul înlocuitor al lui Ronald Koeman, viitorul preşedinte al Barcelonei va trebui să gestioneze mari probleme financiare. Clubul a ajuns la datorii de peste 1,4 miliarde de euro, “moştenirea” lăsată de Josep Maria Bartomeu pentru omul care din 7 martie va fi noul preşedinte al Barcelonei.

ADVERTISEMENT