Life

Săptămâna Mare: Ce nu se face și ce e bine să faci în Săptămâna Patimilor

Ce nu se face și ce e bine să faci în Săptămâna Patimilor, cunoscută și ca Săptămâna Mare, zile care anunță terminarea Postului Paștilor și Sărbătoarea Învierii Domnului.
17.04.2022 | 08:33
Saptamana Mare Ce nu se face si ce e bine sa faci in Saptamana Patimilor
Săptămâna Mare: Ce nu se face și ce e bine să faci în Săptămâna Patimilor / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

După Florii, credincioșii întră în ultima săptămână a Postului Paștilor, numită şi Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, perioadă în care se fac pregătirile pentru Sărbătoarea Învierii Domnului. Cum intrăm în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, un interval în care toți creștinii ortodocși încep pregătirile spirituale pentru cea mai mare sărbătoare a creștinătății: Învierea Domnului,  FANATIK vă spune ce trebuie să facem în aceste zile, dar și ceea ce nu este bine să facem în Săptămâna Mare.

Ce nu se face în Săptămâna Mare a Paștelui 2022

Pentru Săptămâna Mare a Paștelui sunt impuse câteva restricții cu privire la comportamentul de zi cu zi. ”În Săptămâna Mare nu se bârfește, nu trebuie să îi judecăm pe cei din jur, ci dimpotrivă, trebuie să iertăm pe cei din jur. Nu avem voie să mai facem răutăți celor din jur”, spune, pentru FANATIK, preotul Gabriel Cazacu.

ADVERTISEMENT

De asemenea, muncile la câmp nu mai pot fi făcute din Joia Mare până după Învierea Domnului, iar în Vinerea Mare nu se coase și nu se face curățenie.

Se spune că în Joia Mare nu este bine să dormi, cei care fac acest lucru vor rămâne leneși un an întreg, iar dacă o femeie doarme în această zi va deveni Joimariţa, iar asta o va face incapabilă de lucru pe parcursul întregului an.

ADVERTISEMENT

Ce nu se mănâncă în Săptămâna Mare a Paștelui 2022

În Săptămâna Patimilor sunt interzise câteva lucruri, iar restricțiile alimentare, specifice Postului Paștilor, sunt întărite în anumite zile, mai ales în Miercurea și în Vinerea Mare.

”În Săptămâna Mare trebuie să ne umplem de har, nu de mâncare. Nu îndestularea trupului se caută, mai ales în această perioadă. Nu se mănâncă carne, e bine să ținem post. Miercurea și vinerea, cei care pot, e bine să se ajuneze, să se țină un post mai aspru, doar cu pâine și cu apă. Dacă se poate chiar, Vinerea să se ajuneze complet de cei care sunt sănătoși și au o condiție fizică bună.

ADVERTISEMENT

Există tradiții care spun că nu se mănâncă urzici și oțet, dar acestea sunt tradiții locale, obiceiuri ce se țin în Joia și Vinerea Patimilor și sunt legate de patimile prin care a trecut Hristos”, ne-a mai precizat preotul Gabriel Cazacu.

Ce e bine să faci în Săptămâna Patimilor

Conform specialistului consultat de FANATIK, în perioada Săptămânii Patimilor, creștinii ortodocși trebuie să se pregătească de întâmpinarea marii sărbători creștine cu un suflet curat.

ADVERTISEMENT

”După cuviință, în fiecare casă de creștini ortodocși încep pregătirile. Nu doar cele culinare, cele gastronomice, ci cele spirituale. Și ce cadou îi putem face noi Bunului Dumnezeu care se jertfește pentru Noi decât eliberarea sufletului nostru de păcate și de patimi?

În această săptămână intensificăm rugăciunea. Cei care nu au postit au timp, în această săptămână, să postească, să se împărtășească, să se împace cu cei care au mai avut dispute. Trebuie să ne împăcăm chiar și cu cei care ne urăsc pe noi, așa dovedim să suntem ucenicii lui Hristos”, ne-a spus preotul Gabriel Cazacu.

De asemenea, creștinii trebuie să meargă la slujbele de seară, la Denii. ”Este cea mai frumoasă perioadă a anului și bisericesc. Și natura ne arată asta, vedem explozia de frumusețe, de verde, de peste tot”, spune el.

Important în perioada Săptămânii Patimilor este ca oamenii să fie mai generoși, să se gândească la cei din jur și care, din păcate, trec prin momente mai dificile. ”Trebuie să facem curățenie, dar să facem și fapte bune. Acum ne gândim cu multă întristare și speranță la refugiații din Ucraina.

Așa că, atunci când facem pregătirile pentru masa pascală, punem deoparte câteva ouă roșii, o bucată de pască, niște drob, cozonac pentru cei care și-au pierdut casa și toată agoniseala de o viață. Aceasta este fapta bună și bine primită în fața Domnului! Atunci când noi suntem la masa pascală și acești oameni, frați întru credință cu noi, să aibă ocazia să se bucure de lumina Învierii”, spune preotul Gabriel Cazacu.

Ce rugăciuni se spun în Săptămâna Mare a Paștelui 2022

Un lucru foarte important în perioada Săptămânii Patimilor este timpul pe care îl dedică credincioșii rugăciunilor. Și, explică specialistul consultat de FANATIK, în Săptămâna Mare se fac o serie de rugăciuni speciale unele menite să îi pregătească pe creștini pentru împărtășanie.

”În această perioadă se face canonul pentru împărtășanie. Această rugăciune există în toate cărțile de rugăciuni, este un canon special care ne pregătește să primim trupul și sângele Domnului. Acest canon se face pe lângă rugăciunile obișnuite, cele pe care ar trebui să le spunem zi de zi”, ne-a mai spus preotul Gabriel Cazacu.

De asemenea, conform obiceiului, în perioada Săptămânii Mari, se spune și Rugăciunea numită Alcătuirea Sfântului Isaac Sirul.

ADVERTISEMENT
De la depresie şi burnout la iubire de sine: transformarea uluitoare a unei...
De la depresie şi burnout la iubire de sine: transformarea uluitoare a unei foste handbaliste care a slăbit peste 40 de kilograme + Alimentul pe care nu-l mai consumă deloc
Cine sunt judecătorii care au exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni....
Cine sunt judecătorii care au exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni. „Au anulat democrația și statul de drept în România”
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate...
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate de Ovidiu Ioanițoaia cu ajutorul lui Adrian Sârbu
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Cel mai puternic drog pe care îl consumăm. Ne distruge lent, dar sigur
Cel mai puternic drog pe care îl consumăm. Ne distruge lent, dar sigur
Cum a ajuns să arate arbitrul ”Brad Pitt” Alexandru Tudor, la 53 de...
Cum a ajuns să arate arbitrul ”Brad Pitt” Alexandru Tudor, la 53 de ani. Și-a lăsat barba lungă, cântă în biserică, seamănă cu un călugăr și a luat calea credinței
RĂZBOIUL s-a EXTINS! CAPITALA este SUB ASEDIU
RĂZBOIUL s-a EXTINS! CAPITALA este SUB ASEDIU
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani...
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Putin spune că are o rachetă care poate anihila America, dar aceasta explodează...
Putin spune că are o rachetă care poate anihila America, dar aceasta explodează în siloz
Discursul lui Donald Trump la mitingul din Butler, locul tentativei de asasinat. L-a...
Discursul lui Donald Trump la mitingul din Butler, locul tentativei de asasinat. L-a invitat pe scenă pe Elon Musk
Ce face, în fiecare zi, fosta noră a celebrului milionar român care şi-a...
Ce face, în fiecare zi, fosta noră a celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia timp de 16 ani: E terapie curată
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță....
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. Câți copii are cu femeia de care s-a îndrăgostit înainte să o cunoască pe Monica Bârlădeanu