“Săptămîna NEAGRĂ” a Barcelonei! Catalanii au fost loviţi din toate direcţiile

FC Barcelona a avut una dintre cele mai dificile săptămîni din ultimii ani, în condiţiile în care o suită de jucători au avut  probleme şi clubul încă nu a scăpat de scandalul cazului...
09.03.2014 | 18:42
Saptamina NEAGRA a Barcelonei Catalanii au fost loviti din toate directiile

FC Barcelona a avut una dintre cele mai dificile săptămîni din ultimii ani, în condiţiile în care o suită de jucători au avut  probleme şi clubul încă nu a scăpat de scandalul cazului “Neymar”. Săptămîna de coşmar a Barcelonei a fost “încununată” cu eşecul de la Valladolid care agită apele şi mai mult la clubul catalan.  

Neymar este unul dintre jucătorii care dau mari bătăi de cap oficialilor clubului atît din punctul de vedere al evoluţiilor, cît şi din punct de vedere economic. Jucătorul brazilian, adus cu surle şi trîmbiţe pe Camp Nou, a confirmat în prima parte a sezonului, în care a avut evoluţii foarte bune. După accidentarea cu Getafe, care l-a ţinut cîteva săptămîni pe bară, Neymar a avut evoluţii slabe la echipa de club din care nu pare să îşi revină. Paradoxal, la echipa naţională, Neymar străluceşte aşa cum s-a întîmplat şi în meciul amical cu Africa de Sud, de la mijlocul săptămînii, în care brazilianul a reuşit un hattrick.

Clubul catalan nu a scăpat însă de problemele cu fiscul pentru transferul lui Neymar. Acum 2 săptămîni, Barcelona a plătit Fiscului spaniol 13 milioane de euro pentru a rezolva unele neregularităţi ale transferului. Toate sumele plătite pentru Neymar au făcut cu brazilianul să fie cel mai scump transfer din istorie pentru care s-au plătit în total 111 milioane de euro.

O veste care a cutremurat vestiarul în această săptămînă a fost anunţul de retragere a lui Puyol. Carles Puyol a fost timp de 10 ani căpitanul catalanilor, timp în care a cîştigat de 3 ori Liga Campionilor şi de 6 ori Campionatul Spaniei.

Tot în această săptămînă, Andres Iniesta a primit o veste tragică. Soţia sa, Anna Ortiz, cu care este căsătorit din iulie 2012, a suferit un avort spontan şi jucătorul nu a făcut deplasarea cu lotul la Valladolid, fiind învoit de antrenorul “Tata” Martino.

Evoluţia slabă a Barcelonei din meciul de ieri poate fi cauzată şi de faptul că, în această săptămînă, jucătorii s-au antrenat la echipele naţionale. Majoritatea jucătorilor Barcelonei au fost convocaţi la echipele naţionale şi au jucat în meciurile internaţionale de miercuri.

Atmosfera negativă din vestiarul catalanilor este reflectată  şi în declaraţiile jucătorilor şi antrenorilor care se bat cap în cap. Xavi a scos ţap ispăşitor după înfrîngere, terenul de joc de la Valladolid, cu argumentul că nu puteau pasa pe un astfel de teren. Antrenorul Gerardo Martino a declarat după meci că, nu le-a lipsit atitudinea, ci ideile şi mobilitatea. Busquets şi-a contrazis antrenorul spunînd că le-a lipsit atitudinea în meciul cu Valladolid. Este o premieră la Barcelona, cînd jucătorii şi antrenorii caută scuze pentru un eşec şi nu susţin la unison aceeaşi idee.

Vedeta Barcelonei, Leo Messi nu a scăpat nici el de ghinioanele care s-au legat de clubul “blau-grana” în această săptămînă. În meciul amical de miercuri, disputat de Argentina la Bucureşti, împotriva României, Messi a vomitat pe teren. Argentinianul a asigurat că nu este nicio problemă, mai ales că nu a fost pentru prima dată cînd s-a întîmplat. Însă, antrenorul “Tata” Martino s-a arătat îngrijorat de incidentul de la Bucureşti şi i-ar fi spus că trebuie să consulte specialiştii privind această problemă. Leo Messi a avut o evoluţie modestă în meciul cu Valladolid, fără să se remarce în joc.

Există zvonuri conform cărora Dani Alves va pleca din vară de la club. Fundaşul dreapta este dorit de Mourinho la Chelsea, care vrea să îşi consolideze partea dreaptă a defensivei. După meciul de la Valladolid, Dani Alves a oferit o declaraţie menită să agite apele la clubul catalan. El a spus că “cei care nu cred în FC Barcelona ar trebui să plece” fără a preciza la cine face referire.

Un alt incident care subliniază atmosfera tensionată de la club este faptul că Gerard Pique a fost agresat de o facţiune de ultraşi. Presa spaniolă anunţă că, una din facţiunile de ultraşi ai Barcelonei, numită Boixos Nois, a încercat să îl atace pe Gerard Pique la sfîrşitul meciului de la Valladolid. Suporterii l-au aşteptat pe fundaşul catalan la ieşirea din stadion pentru a-l apostrofa şi apoi au aruncat după jucător cu o monedă, care a lovit însă o cameră de filmat.

Barcelona trebuie să îşi rezolve multe dintre probleme într-un termen foarte scurt pentru că, miercuri vor primi vizita lui Manchester City în returul optimior din Liga Campionilor. Barcelona pleacă cu avantaj, după ce în prima manşă a cîştigat cu 2-0 la Manchester.