Săptămîna Patimilor: Ce semnificaţie are Denia din Sfînta şi Marea Luni

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
06/04/2015, 11:28
Săptămîna Patimilor: Ce semnificaţie are Denia din Sfînta şi Marea Luni

De astăzi începe Săptămâna Patimilor, iar prima zi din această săptămână poartă numele de Sfânta şi Marea Luni. În această seară, ca şi în celelalte patru seri ale Săptămânii Patimilor vor fi deniile.

Deniile se săvârşesc începând cu seară Floriilor, până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului. Cuvântul “denie” vine de la slavonescul “vdenie” şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. În Transilvania, întâlnim cuvântul “straste” pentru denii. Acest termen are semnificaţia de “patimă”. Expresia “a merge în strasti” însemna “a merge la denii”.

Luni, în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, Biserică ne aduce aminte de Patriarhul Iosif care a fost vândut de fraţii săi în Egipt. El este o preinchipuire a lui Hristos, vândut de Iuda.

Tot în timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos să se usuce pentru că nu avea rod. E o pildă data omului, din care trebuie să retina, că Dumnezeu este atât iubire cât şi dreptate. Deci, la judecată de apoi, El nu doar va răsplăti, ci va şi pedepsi pe cei ce nu au rodit.

Sărbători religioase în ziua de 6 aprilie

Ortodoxe
Sfânta şi Marea Luni (Denie); Sf. Sfinţit Mc. Irineu, episcop de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patriarhul Constantinopolului,; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul şi Platonida
Greco-catolice
Sf. aep. Eutichie; Sf. ep. m. Irineu de Sirmium. Începe Săptămâna Mare
Romano-catolice
Sf. Eutihie, patriarhul Constantinopolului

Sursă: www.libertatea.ro

Închide ×