News

Șapte ani de la victoria lui Klaus Iohannis în fața lui Victor Ponta! Ce s-a întâmplat între cele două tururi

Șapte ani au trecut de la victoria lui Klaus Iohannis în fața lui Victor Ponta! Susținut puternic de liberali, primarul Sibiului dădea marea lovitură și se instala la Palatul Cotroceni
16.11.2021 | 18:22
Sapte ani de la victoria lui Klaus Iohannis in fata lui Victor Ponta Ce sa intamplat intre cele doua tururi
Șapte ani de la victoria lui Klaus Iohannis în fața lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale din 2014. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În 2014 România era la fel de împărțită. Fără să existe prea multe alternative, oamenii au avut de ales între stânga sau dreapta la alegerile prezidențiale. Desfășurate în două tururi de scrutin, pe 2 noiembrie 2014 și la 16 noiembrie 2014, acestea au propus un învingător surpriză și au lovit adânc în orgoliul social democraților.

Mai exact, în turul doi s-au calificat premierul în funcție, Victor Ponta, un candidat susținut frenetic de Alianța PSD–UNPR–PC. A strâns atunci 40,44% din voturi și se anunța viitorul președinte. De altfel, experții spuneau că primarul Sibiului nu va avea timp suficient la dispoziție să recupereze ecartul.

ADVERTISEMENT

Șapte ani de la victoria lui Klaus Iohannis în fața lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale!

Și totuși, edilul care a adunat doar 30,37% a găsit resurse pentru o victorie de răsunet. În al doilea tur, cu o participare la vot cu peste 10% mai mare față de primul tur, Iohannis a obținut 6.288.769 de voturi, reprezentând 54,43% din opțiuni. Victor Ponta a convins doar 5.264.383 de români și a pierdut alegerile cu 45,56%.

Vă readucem aminte că scrutinul de atunci a fost marcat de cozi lungi de așteptare la secțiile din străinătate. Peste zece ore au stat oamenii la rând să-și exprime opțiunea. Cu toate acestea, zeci de mii de cetățeni români nu au reușit să voteze după ce la ora 21.00 au fost închise toate secțiile.

ADVERTISEMENT

Interesant este că după ce au fost numărate voturile din străinătate a devenit certă preferința românilor din diaspora pentru candidatul opoziției, Klaus Iohannis. Edilul Sibiului a obținut în diaspora cel mai bun scor, nu mai puțin de 89,73% votând cu candidatul dreptei.

Ce candidați s-au înscris în cursa pentru Palatul Cotroceni

Au fost mai mulți oameni care și-au anunțat dorința de a ajunge președintele României. Primul candidat a fost chiar Victor Viorel Ponta. Premierul de atunci a depus listele cu semnături și a făcut încrezător semnul victoriei.

ADVERTISEMENT

Trei zile mai târziu l-a urmat și Klaus Iohannis. Omul liberalilor părea mai degrabă să rupă voturi din flancul drept, unul pe care pornise și Monica Macovei. Aceasta transmis că echipa ei a reușit să strângă peste 300.000 de semnături, multe dintre ele venind de la tineri.

Au urmat și alți candidați, dar experții i-au trecut pe toți la categoria „și alții”. Călin Popescu-Tăriceanu și-a înscris candidatura ca independent, întrucât înregistrarea partidului PLR trena încă în justiție. Elena Udrea a intrat și ea în cursă și a făcut-o cu tam tam după ce a prezentat peste 400.000 de semnături.

ADVERTISEMENT

Puțini își mai aduc aminte însă că Dan Diaconescu a vrut și el să fie președinte. A strâns conform propriei declarații peste 300.000 de semnături. Hunor Kelemen, Teodor Meleșcanu, Corneliu Vadim Tudor și William Brânză au fost cei care au mai punctat în alegeri.

Ce s-a întâmplat între cele două tururi de scrutin

Președintele Traian Băsescu a lovit serios în campania lui Victor Ponta. Considerat un șef de stat jucător, Băsescu nu a ezitat și între cele două tururi de scrutin i-a cerut demisia unui om important din echipa premierului. Mai mult decât atât, zeci de mii de români au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva ministrului Afacerilor Externe Titus Corlățean, dar și a lui Victor Ponta.

Biserica a intrat în jocurile politice de atunci și mai mulți clerici importanți și-au îndemnat enoriașii să voteze pentru candidatul social democraților.

Pentru ca să fie evitate problemele din primul tur din diaspora, europarlamentarul PMP Cristian Preda a transmis o scrisoare lui Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, și lui Martin Schulz, președintele Parlamentului European. Acesta nu a ezitat o clipă și le-a solicitat liderilor europeni să aibă o poziție publică în care să-i ceară premierului Victor Ponta respectarea dreptului de vot a românilor din alte țări.

În ciuda recomandărilor venite de la BEC, Titus Corlțăean a ignorat totul și a preferat să-și depună demisia motivând că nu dorește să încalce legea și transformând mișcarea într-un atac politic la adresa lui Băsescu și Iohannis.

Ca să nu rămână descoperit, Ponta l-a numit șef la MAE pe Teodor Meleșcanu, candidat la prezidențiale în turul întâi și susținător al său în turul al doilea.

Cum s-au desfășurat dezbaterile electorale

Interesant este că în turul I nu a existat nici măcar o dezbatere între cei 14 candidați. S-a schimbat situația între cele două runde de alegeri. Echipa lui Victor Ponta și-a pregătit candidatul și a lansat o invitație directă pentru Klaus Iohannis.

Patru zile consecutive, patru posturi de televiziune, dar cu teme decise de PSD, acestea au fost condițiile social democraților. Klaus Iohannis a refuzat și a transmis că dezbaterile trebuie să aibă loc pe o platformă publică și independentă.

Primarul Sibiului a lansat ideea unui dezbateri la Palatul Parlamentului la fel ca la alegerile prezidențiale din 2009, dar Victor Ponta a refuzat.

Universitatea de Vest din Timișoara i-a invitat pe cei doi candidați la o dezbatere în Aula Magna a Universității, dar Ponta nu a fost de acord. În cele din urmă, președintele Traian Băsescu i-a chemat pe cei doi candidați la Palatul Cotroceni pentru dezbatere, dar nici aici nu s-a ajuns la un numitor comun.

Pe 11 noiembrie Klaus Iohannis a anunțat cu puțin timp înainte de începerea emisiunii că i se va alătura prim-ministrului Victor Ponta la Realitatea TV pentru o primă confruntare a candidaților. A fost o dezbatere urmărită de milioane de oameni, dar în care nu s-a ajuns la un învingător.

Despre Ponta s-a spus că a venit cu răspunsurile scrise pe o foaie, în timp ce Iohannis nu a impresionat și nu a oferit votanților de dreapta mare încredere. Abia la a doua confruntare a candidaților care a avut loc pe 12 noiembrie la B1 TV, Iohannis a ieșit câștigător și a părut că s-a detașat puțin de Victor Ponta.

ADVERTISEMENT