Life

Şapte lucruri care nu se fac în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel 2022. Obiceiuri de respectat cu sfinţenie

Șapte lucruri care sunt interzise de sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, în cel mai scurt post din an. Iată ce este complet interzis să faci în aceste zile.
19.06.2022 | 18:28
Sapte lucruri care nu se fac in Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel 2022 Obiceiuri de respectat cu sfintenie
Şapte lucruri care nu se fac în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel 2022. Foto Rtv
ADVERTISEMENT

Postul Sfinților Petru și Pavel începe pe data de 20 iunie și durează până pe 28 iunie, fiind, de altfel, cel mai scurt post din an. Iată ce este complet interzis să faci în timpul acestui post.

Lucruri interzise în timpul Postul Sfinților Petru și Pavel

Un lucru foarte important pe care trebuie să îl știe creștinii este că în patru zile este dezlegare la pește, astfel că Postul Sfinților Petru și Pavel este unul mai blând. Pe 22 iunie, 24 iunie, 25 şi 26 iunie se poate mânca pește.

ADVERTISEMENT

Sunt mai multe lucruri pe care nu avem voie să le facem în timpul postului postul Sfinților Petru și Pavel, fiind interzise, iar unul dintre ele este faptul că nu pot avea loc evenimente, cum ar fi nunțile, botezurile sau cumetriile.

În Postul Sfinților Petru și Pavel nu se cântă și nu se dansează, arată biserica, tocmai acesta fiind și motivul pentru care nu pot avea loc petreceri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, la fel ca în orice alt post, de Postul Sfinților Petru și Pavel nu avem voie să mâncăm de dulce adică carne, ouă, lapte, brânză.

Foarte important este că în Postul Sfinților Petru și Pavel este interzis să se fumeze sau să se consume alcool. De asemenea, relațiile intime dintre bărbați și femei nu pot avea loc în această perioadă, fiind un mare păcat.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, un alt lucru pe care trebuie să îl facă credinciosi cu ocazia Postului Sfinților Petru și Pavel este să se spovedească.

Desigur nu pot lipsi faptele cele bune și postul, de care pot fi scutiți femeile gravide, bolnavii sau copiii.

ADVERTISEMENT
Lucruri interzise în timpul Postul Sfinților Petru și Pavel
Lucruri interzise în timpul Postul Sfinților Petru și Pavel

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți pe data de 29 iunie, deoarece ei au trecut la cele sfinte pe această dată. Legate de această zi sunt o mulțime de obiceiuri tradiții, dar și superstiții.

Se spune că această sărbătoare marchează mijlocul verii agrare, dar și vremea secerișului. Despre Sfântul Petru se spune că este guvernant peste ploaie și fără căldură și el este cel care poate aduce grindina pe pământ.

Se mai spune că acesta nu vrea să fie afectate prea mult culturile oamenilor, astfel că fierbe trei zile de la rând pentru a o mărunți

Atunci când tunetele se aude îmăbușit, Sfântul Petru a pus piatra pentru grindină la fiert. Pe de altă parte, când Sfântul Petru plesnește din bici, sar scântei care se transformă ulterior în licurici.

Sărbătoarea mai este numită și moșii de Sânpetru și se spune că femeile nu au voie să mănânce mere până această zi, pentru că pot cauza supărări pentru spirite.

Cele vârstnice trebuie să aștepte chiar până la Sfântul Ilie pentru a se bucura de aceste fructe. De asemenea, merii nu trebuie scuturați până această zi, iar cei care au pistrui trebuie să se spele pe față la miezul nopții, când cântă cocoșul, pentru că pistruii nu se mai înmulțesc.

O altă superstiție legată de ziua Sfinților Petru și Pavel este că cucii se transformă în șoimi. De asemenea, femeile trebuie să dea de pomană vase cu vin, lapte și mâncare, care pot fi decorate cu flori și cireșe.

ADVERTISEMENT