Pariuri sportive

Şarapova: DIAVOL pe teren, BOMBONICĂ în… afaceri!

Nu există fan al tenisului care să nu fi auzit de Maria Şarapova. Frumoasa rusoaică care a împlinit în aprilie 27 de ani este unul dintre cele două superstaruri ale generaţiei actuale de...
05.06.2014 | 21:11
Sarapova DIAVOL pe teren BOMBONICA in afaceri
ADVERTISEMENT

Nu există fan al tenisului care să nu fi auzit de Maria Şarapova. Frumoasa rusoaică care a împlinit în aprilie 27 de ani este unul dintre cele două superstaruri ale generaţiei actuale de jucătoare, alături de Serena Williams. Totuşi, în ciuda performanţelor net inferioare în raport cu americanca, „Maşa” este de departe cea mai populară femeie care practică sportul alb.

Să scrii despre performanţele Şarapovei este o misiune dificilă. Rusoaica a cîştigat 4 Grand Slamuri, cîte unul de fiecare, fiind a şasea jucătoare din era Open care a reuşit această performanţă, compania în acest grup fiind stelară: Billie Jean King, Chris Evert, Martina Navratilova, Steffi Graf şi Serena Williams. Palmaresul Mariei mai numără încă 4 finale de turnee majore, 31 titluri în total, dar şi alte 22 de finale pierdute.

ADVERTISEMENT

A fugit de Cernobîl

Culmea, povestea Şarapovei a început să fie scrisă chiar înainte ca ea să apară pe lume. În aprilie 1986, unul din reactoarele centralei nucleare de la Cernobîl exploda, una dintre marile calamităţi mondiale din acea epocă. Iuri şi Elena, părinţii ei, locuiau în Gomel, Belarus, pe atunci o simplă republică din Uniunea Sovietică. Numai că orăşelul era plasat la 100 de kilometri de Cernobîl, iar decizia a fost luată imediat: se mută în Siberia. Acolo unde Maria s-a născut şi de unde a plecat în America, la şcoala lui Nick Bolletieri, la 6 ani.

Desfiinţată pe teren de Serena…

Ce a urmat pe plan sportiv, se ştie. A cîştigat Wimbledonul la 17 ani, în faţa marii rivale Serena Williams, cea pe care a mai bătut-o în acelaşi an şi în finala Turneului Campionilor. Au rămas singurele victorii ale Mariei în faţa adversarei sale istorice, pentru că acum, în 2014, la momentul bilanţului, scorul este de 16-2 în favoarea actualului număr 1 mondial!

ADVERTISEMENT

…dar învingătoare în viaţa personală

Dar disputa celor două a depăşit uneori chiar şi limitele terenului. În vara lui 2012, Şarapova a început să iasă alături de Grigor Dimitrov, unul dintre cei mai promiţători jucători de tenis din lume, dar zvonurile nu au fost confirmate imediat. Nimic deosebit pînă aici, însă un amănunt a stricat liniştea cuplului: bulgarul fusese înainte cuplat chiar cu Serena Williams. De acolo a şi început războiul rece între cele două. Anul trecut, Serena a şi făcut o declaraţie clară la adresa Şarapovei: „Îşi începe toate interviurile cu <Sînt aşa fericită! Sînt aşa norocoasă>. E atît de plictisitor! Oricum nu va fi invitată nici acum la petrecerile frumoase. Şi, dacă vrea să fie cu un băiat cu inima neagră, să fie sănătoasă!”. Replica rusoaicei a venit imediat. “Dacă vrea să vorbim despre ceva personal, poate ar trebui să discutăm despre relaţia ei cu iubitul ei, care era însurat şi care deşi are copii a divorţat”, a spus Maria, cu trimitere la Patrick Mouratoglou, antrenorul şi partenerul de viaţă al Serenei.

E regină pe zgură de trei ani

Dacă în trecut susţinea că pe zgură, suprafaţa pe care o ura la începutul carierei, se simte “precum o vacă pe gheaţă”, lucrurile s-au schimbat între timp. În 2012 a cîştigat Roland Garrosul, iar de atunci a mai bifat o finală în 2013, pierdută contra Serenei, performanţă reuşită şi acum, cînd va da piept cu Simona Halep. Interesant este că în ultimii trei ani, Şarapova are un palmares impresionant pe zgură: 53 de victorii şi 4 înfrîngeri. Dintre eşecuri, trei sînt în faţa Serenei, iar unul în faţa Anei Ivanovic. A fost aproape de o a cincea înfrîngere chiar în urmă cu trei săptămîni, la Madrid, cînd Halep a cîştigat primul set clar, 6-1, dar recidiva accidentării la muşchii abdominali au întors soarta finalei, cîştigată de rusoaică în următoarele două seturi.

ADVERTISEMENT

Face 30 de milioane de dolari pe an din publicitate

Pentru a explica cît înseamnă Şarapova la nivel global putem vorbi despre forţa ei de marketing. Deşi nu a avut rezultate constante de-a lungul carierei, rusoaica a fost în permanenţă în topul cîştigurlor financiare printre jucătoarele de tenis. În 2013, Şarapova a strîns peste 30 de milioane de dolari din contractele publicitare pe care le are semnate, printre alţii, cu branduri precum Nike, Porsche, Prince sau Canon. În plus, Maria a lansat în 2012 brandul de bomboane “Sugarpova”, o combinaţie între cuvîntul “sugar” (n.r. – “zahăr” în română) şi numele său. Sportiva a fost atît de hotărîtă să-şi transforme brandul într-unul planetar încît la finalul anului trecut a reflectat inclusiv asupra ideii de a-şi schimba numele în Sugarpova.

___________________________________________________

Statistică Halep – Şarapova:

Meciuri directe: 0-3

Indian Wells (2012): 3-6, 4-6

Beijing (2012): 5-7, 5-7

Madrid (2014): 6-1, 2-6, 3-6

___________________________________________________

Traseul pînă în finală:

Simona Halep

turul 1: Kleybanova 6-0, 6-2

turul 2: Watson 6-2, 6-4

turul 3: Torro Flor 6-3, 6-0

turul 4: Stephens 6-4, 6-3

sferturi: Kuzneţova 6-2, 6-2

semifinale: Petkovic 6-2, 7-6

Maria Şarapova

turul 1: Pervak 6-1, 6-2

turul 2: Pironkova 7-5, 6-2

turul 3: Ormaechea 6-0, 6-0

turul 4: Stosur 3-6, 6-4, 6-0

sferturi: Muguruza 1-6, 7-5, 6-1

semifinale: Bouchard 4-6, 7-5, 6-2