Life

Sărbătoare 14 octombrie 2021. Sfânta Parascheva: tradiții și superstiții

Este o mare sărbătoare pe 14 octombrie 2021, Sfânta Parascheva. Află care sunt tradițiile și superstițiile pe care credincioșii trebuie să le respecte.
11.10.2021 | 16:11
Sarbatoare 14 octombrie 2021 Sfanta Parascheva traditii si superstitii
Sărbătoare 14 octombrie 2021. Sfânta Parascheva: tradiții și superstiții. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sfânta Parascheva este o sărbătoare importantă și e sărbătorită în fiecare an pe 14 octombrie. Există anumite tradiții și superstiții pe care credincioșii ar trebui să le respecte în această zi mare.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este ocrotitoarea Moldovei și îi ajută pe cei bolnavi, sărmani și lipsiți de noroc. Este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Află ce este bine să faci în această zi ca să te ferești de rele și să-ți meargă bine în toate.

ADVERTISEMENT

Sfânta Parascheva, sărbătoare mare pe 14 octombrie 2021. Tradiții și superstiții

Sfânta Parascheva este prăznuită, anual, pe data de 14 octombrie, având cruce roșie în calendarul ortodox. S-a născut la sfârșitul secolului al X-lea în satul Epivat, Tracia, în apropiere de Constantinopol, și era din neam bun, având părinții înstăriți, dar credincioși.

Este ocrotitoarea Iașiului și a Moldovei și îi ajută pe cei bolnavi, sărmani și care au necazuri. Cuvioasa Parascheva a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea.

ADVERTISEMENT

Prima învățătură despre viața Sfintei este regăsită în „Cartea românească de învățătură” (1643) a Mitropolitului Varlaam al Moldovei.

Se spune că moaștele Sfintei Parascheva au puteri miraculoase întrucât Cuvioasa îi protejează pe cei bolnavi, sărmani și care au probleme. În ziua prăznuirii Sfintei Parascheva se face și pomenirea celor trecuți în neființă, astfel că trebuie să le împarți celor sărmani covrigi, pâine, must sau vin roșu.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în această zi este interzisă munca la câmp. Femeilor le este interzis să spele, să calce, să coasă, să toarcă sau să se ocupe de alte treburi casnice. Nici bărbații nu au voie să muncească de Sfânta Parascheva.

Nu se mănâncă nuci, castraveți, pepene roșu și poame în formă de cruce. Nu se mănâncă nici fructe închise la culoare, deoarece acestea amintesc de sacrificiul martiric.

ADVERTISEMENT

Se spune că în această zi se poate prezice vremea. Dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau, dimpotrivă, mohorâtă, atunci așa vor și și restul sărbătorilor din acest an. În cazul în care zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, atunci iarna se va lăsa în curând.

Vremea se poate prezice și în funcție de somnul oilor în ziua de 14 octombrie. Dacă oile dorm înghesuite, atunci iarna va fi una lungă și geroasă. Pe de altă parte, dacă oile dorm răsfirate, atunci iarna va fi mai blândă. Încep și pregătirile pentru iarnă în această zi, conform tradiției.

Nu e bine să faci foc în casă, indiferent de cât de frig e afară. Se spune că adevărata credință va ține căldură în sufletele oamenilor. Nu trebuie să mănânci nimic până la ora 12, atunci când se termină slujba Sfintei Parascheva.

Rugăciunea pe care trebuie să o spui de Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva îi ajută pe credincioși să scape de necazuri și de boli. Creștinii ortodocși trebuie să rostească această rugăciune în ziua de 14 octombrie, ca să le meargă bine.

„Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.

Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt – izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună -, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.

Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”

ADVERTISEMENT