Life

Buna Vestire 2022. Tradiții și obiceiuri: ce nu trebuie să faci pe 25 martie. Se spune că e mare păcat

Buna Vestire 2022. Ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți. Ce nu au voie să facă creștinii ortodocși pe 25 martie ca sa le mearga bine restul anului.
24.03.2022 | 17:00
Buna Vestire 2022 Traditii si obiceiuri ce nu trebuie sa faci pe 25 martie Se spune ca e mare pacat
Buna Vestire, sărbătorită pe 25 martie
ADVERTISEMENT

Pe 25 martie 2022 este Buna Vestire, o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox. Este o zi importantă pentru credincioși, care ar trebui să respecte anumite tradiții și obiceiuri.

Buna Vestire, sărbătoare cu cruce roșie, prăznuită pe 25 martie 2022

Buna Vestire (Blagoştevenia) pică în timpul Postului Paștelui, ceea ce înseamnă că este dezlegare la pește. Această sărbătoare are loc anual pe 25 martie și este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

ADVERTISEMENT

În popor, sărbătoarea mai este cunoscută și ca Ziua Cucului, fiind ziua în care are loc primul cântec al cucului, pasăre care anunță venirea primăverii.

Creștinii trebuie să știe că Buna Vestire este ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că-L va naște pe Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu. Este prima sărbătoare închinată Maicii Domnului.

ADVERTISEMENT

Buna Vestire 2022. Tradiții și obiceiuri: ce nu ai voie să faci

Ca orice sărbătoare cu cruce roșie, și Buna Vestire vine cu câteva tradiții și obiceiuri respectate de credincioși. Sunt și câteva lucruri pe care nu trebuie să le faci în această zi atât de importantă pentru Biserica Ortodoxă.

Nu trebuie să te cerți cu nimeni din familie pe 25 martie, altfel veți avea parte de neînțelegeri pe tot parcursul anului. Este o zi a păcii, așa că trebuie să te rogi atât pentru binele celor dragi, cât și pentru cel al dușmanilor.

ADVERTISEMENT

Nu se spală haine și vase de Buna Vestire. Oamenii merg la biserică și se roagă Fecioarei Maria. Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului fac minuni în această zi.

Totodată, conform tradiției, nu e bine să ieși din casă înfometat. E bine să mănânci ceva înainte să mergi la biserică. În caz contrar, vei fi tot anul fără vlagă și nu vei avea parte de bucurii.

ADVERTISEMENT

Nu e bine să asculți cântatul cucului în aceleași haine pe care le-ai îmbrăcat în ziua precedentă. Trebuie purtate haine noi, de sărbătoare.

Nu-i neglija pe cei nevoiași. E bine să le oferi merinde în această zi. Tot astăzi e bine să fii alături de rudele în vârstă, indiferent dacă e vorba despre părinți, bunici, unchi sau mătuși.

Rugăciune pentru Fecioara Maria, de Buna Vestire

„Tu singură ești ridicarea celor căzuți, și îndepărtarea celor ce greșesc. Tu te-ai arătat povățuitoare a celor orbi, mila celor săraci, bucuria celor sănatoși și vindecarea celor bolnavi.

Bolnăvindu-mă foarte cu sufletul și cu trupul, și cumplit necăjit fiind, te rog, Curată, să-mi dai sănătate amândurora, cu rugăciunile tale.

Nădejdea și ocrotirea și scăparea creștinilor, zid nebiruit celor slabi, liman neînviforat, tu ești Născătoare de Dumnezeu preacurată. Și precum lumea o mântuiești cu neîncetată rugăciunea ta, pomenește-ne și pe noi, Fecioară, întru tot lăudată. Amin.”

ADVERTISEMENT