Life

Sărbătoare cu cruce roşie pe 15 august. Ce e bine să faci de Adormirea Maicii Domnului

14.08.2020 | 16:38
Sarbatoare cu cruce rosie pe 15 august Ce e bine sa faci de Adormirea Maicii Domnului
Ce tradiții și obiceiuri trebuie să respectăm de Sfânta Maria. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Sâmbătă, 15 august, o sărbătorim cum se cuvine pe Sfânta Fecioară Maria, cea care, potrivit scrierilor biblice, este „mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii”. Pentru acest moment special, credincioșii se pregătesc temeinic timp de două săptămâni, prin post și rugăciune.

De asemenea, Biserica Ortodoxă o pomenește la fiecare slujbă prin rugăciuni, cântări religioase, acatiste sau paraclise. Pe Fecioara Maria o au ca ocrotitoare copiii care au fost botezaţi cu numele sfânt şi tot ea este purtătoarea de grijă a tuturor mănăstirilor din ţara noastră.

ADVERTISEMENT

În plus, este de la sine înțeles că aceasta sărbătoare nu duce lipsă de tradiții și obiceiuri izvorâte din negura timpului, pe care ortodocșii le respectă cu sfințenie, indiferent de zona din care provin.

Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului. Ce trebuie să faci pentru a avea parte de sănătate și belșug

Potrivit specialiştilor în Etnografie şi Foclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi, de Sfânta Maria se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei, pentru că acestea sunt bune de leac. Pe 15 august, gospodinele duc la biserică fructe pe care le slujesc şi apoi le dau de pomană pentru sufletul rudelor decedate. Se spune că va fi toamnă lungă dacă de Sfânta Maria vor înflorii trandafirii.

ADVERTISEMENT

Femeile merg la biserică pentru a da de pomană fructe și nu uită să treacă apoi prin cimitir să tămâieze mormintele. Ţăranii care ay vii mari  tocmesc la jumătatea lui august pândarii care să le păzească.

Și tot atunci, bărbaţii schimbă pălăria cu căciula. Din acest moment este strict interzis scăldatul în apa râurilor,  spurcată de cerb și nimeni nu mai are voie să doarmă pe prispă, pentru că se spune că aduce ghinion.

ADVERTISEMENT

Se deschide sezonul nunților

Praznicul Sfintei Maria  deschide în satul tradiţional un important sezon al nunţilor, care ține până la intrarea în postul Crăciunului. Pe 15 august se organizează târgurile şi iarmaroacele de toamnă, iar perioada dintre cele două „Sântămării” este ideală pentru semănăturile de toamnă.

De asemenea, la  sărbătoarea Sfintei Marii se adună ultimele plante de leac, pentru a afla cum va fi toamna ce se apropie şi se culeg flori care se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că astfel vor dobândi virtuţi tămăduitoare. În familiile cu fete de măritat, icoana este “spălată” cu flori de busuioc pentru a aduce noroc în dragoste.

ADVERTISEMENT

În plus, se culege năvalnicul, o plantă care trăieşte în păduri, în locuri ascunse, cunosscute doar de femeile în vârstă. Aceasta este dăruită apoi fetelor pentru a avea norocul să întâlnească un băiat gospodar şi iubitor.

ADVERTISEMENT