Life

Sărbătoare cu cruce roşie pe 2 iunie 2022: Înălţarea Domnului. Obiceiuri de respectat pentru a avea un an norocos

Conform calendarului ortodox, pe 2 iunie, creștinii sărbătoresc Înălțarea Domnului Iisus Hristos. Ce obiceiuri și tradiții trebuie respectate în această zi?
01.06.2022 | 11:55
Sarbatoare cu cruce rosie pe 2 iunie 2022 Inaltarea Domnului Obiceiuri de respectat pentru a avea un an norocos
În 2022, Înălțarea Domnului se sărbătorește pe 2 iunie. Foto: crestinortodox.ro
ADVERTISEMENT

Pe 2 iunie 2022 se sărbătorește Înălțarea Domnului, la 40 de zile după Paștele ortodox, iar data este trecută cu cruce roșie în calendar. În cultura populară, există mai multe tradiții și obiceiuri despre care se spune că este bine să fie respectate.

Ce sărbătoare e pe 2 iunie 2022. Cruce roşie în calendarul ortodox

Înălțarea Domnului nu are o dată fixă, fiind prăznuită la 40 de zile după Paște și este trecută cu cruce roșie în calendar. Astfel, anul acesta se sărbătorește pe 2 iunie. De menționat este faptul că în fiecare an această sărbătoare pică în aceeași zi a săptămânii, adică joia.

ADVERTISEMENT

Pentru români, Înălțarea Domnului are o semnificație dublă. În perioada 1999-2001, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat această zi ca fiind și Ziua Eroilor.

Prin urmare, în bisericile din România, pe 2 iunie 2022, sunt pomeniți toți cei care au căzut la datorie în timpul luptelor și războaielor, în numele credinței și a libertății.

ADVERTISEMENT

Obiceiuri şi tradiții de respectat de Înălţarea Domnului

În funcție de zonele țării, există mai multe tradiții și obiceiuri de respectat în ziua Înălțării Domnului. De exemplu, în partea de sud, oamenii își pun frunze de nuc la brâu pentru a fi sănătoși tot restul anului.

Una dintre cele mai cunoscute tradiții este aceea că salutul de Paște se schimbă din „Hristos a înviat” în „Hristos s-a înălțat”.

ADVERTISEMENT

Totodată, în Hațeg și în Banat, după slujba de liturghie se organizează „rugile”, când sătenii se întâlnesc și petrec împreună.

O altă tradiție spune că, în ajunul sărbătorii, gospodinele trebuie să facă curat în toată casa și să o împodobească ca atare. La uși și la ferestre se pun frunze de leuștean, pentru ca locuința să fie apărată de spiritele rele. În unele zone, planta este folosită pentru a lovi vitele, iar fetele o poartă la brâu, pentru a îmbuna spiritele morților.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în ziua Înălțării se fac pomeni și se împarte în cinstea celor trecuți în neființă. Pe masă trebuie să se regăsească pâinea, ceapa roșie, brânza și rachiul. De altfel, aceasta este și ultima zi în care se mai pot mânca ouă roșii.

Ce nu este bine să faci de Înălţarea Domnului

Mai multe superstiții spun ce nu este bine să faci de Înălțarea Domnului. Prin urmare, pe 2 iunie 2022, oamenii trebuie să evite cu orice preț să fie supărați sau să le pricinuiască celor dragi necazuri în mod intenționat.

Fiind o sărbătoare mare, este important ca în case să domine bucuria și buna dispoziție, în acest fel ghinioanele se vor ține departe.

De altfel, pe lista lucrurilor care nu se fac în această zi se numără și treburile casnice, precum spălatul și călcatul hainelor. O altă tradiție spune că niciun obiect din casă sau banii nu se înstrăinează în ziua Înălțării Domnului.

Ca să nu ai inimă rea în gospodărie, nu se dă foc la nimic din casă. O superstiție spune chiar că vacile celor care împrumută sare nu vor mai da lapte gras și nu vor mai putea face din el smântână. În popor, se spune că acele culturi care vor fi sădite în ziua de Înălțare nu vor fi roditoare.

ADVERTISEMENT