Life

Sărbătoare mare cu cruce roșie și zile de post. Calendarul ortodox pentru luna iulie 2024

Calendar creștin ortodox pentru iulie 2024. Care sunt cele mai importante sărbători ale acestei luni și ce nu au voie să facă, sub nicio formă, creștinii în aceste zile.
16.06.2024 | 12:59
Sarbatoare mare cu cruce rosie si zile de post Calendarul ortodox pentru luna iulie 2024
Calendar creștin ortodox, luna iulie. Care sunt cele mai importante sărbători și ce nu au voie să facă creștinii în aceste zile. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Luna iulie este foarte importantă pentru credincioși. În această perioadă, în calendarul creștin ortodox sunt marcate mai multe sărbători, dar și mai multe zile de post.

Care este cea mai importantă sărbătoare din luna iulie

Luna iulie nu este lipsită de sărbători importante. Unul dintre cei mai mari sfinți este prăznuit după prima jumătate a acestei luni. Însă, până acolo, creștinii mai au și alte sărbători cu cruce roșie și inclusiv zile de post.

ADVERTISEMENT

Luna iulie debutează cu trei zile post, dar și cu o sărbătoare cu cruce roșie. În data de 7 iulie 2024, credincioșii o prăznuiesc pe Sfânta Muceniță Chiriachi, chiar în a doua dumincă după Rusalii. Apoi, pe 12 iulie, aceștia se pot bucura de dezlegare la pește.

În a doua jumătate a lunii, în calendarul creștin ortodox, este marcată cea mai importantă sărbătoare din această lună. Și anume, pe 20 iulie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, considerat ocrotitorul recoltelor și al vremii.

ADVERTISEMENT

Sfântul Ilie este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox. Așa cum era de așteptat, o astfel de zi nu avea cum să nu fie marcată de anumite tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă de ani de zile.

Sfântul Ilie, tradiții și obiceiuri. Ce nu au voie creștinii să facă, sub nicio formă, pe data de 20 iulie

În tradiția ortodoxă, Sfântul Ilie este cunoscut ca un profet puternic. Potrivit tradiției, acesta a fost ridicat la cer într-un car de foc, iar de aici, au luat naștere diverse tradiții și obiceiuri, toate de o însemnătate aparte.

ADVERTISEMENT

Sfântul Ilie este cel care protejează culturile agricole și, tocmai din acest motiv, pe 20 iulie, fermierii se roagă pentru ploaie, dar și pentru o recoltă bogată. Tot în această zi, în mai multe zone ale țării, oamenii culeg plante de leac. Se spune că pe 20 iulie, mai mult ca niciodată, acestea au puteri vindecătoare.

În mai multe zone din România, credincioșii aprind focuri pe câmp. Se spune că acestea au rolul de a proteja recoltele de grindină și alte fenomene extreme. Tot de Sfântul Ilie este recomandat ca toate casele să fie tămâiate pentru a fi protejate de spiritele rele.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă Sfântul Ilie este protectorul recoltelor, în această zi este interzisă orice formă de lucru la câmp. Cine muncește pe 20 iulie, va simți furia Sfântului Ilie. Se spune că aceasta va trimite tunete și fulgere asupra celor care ignoră tradiția.

După sărbătorirea Sfântului Ilie, la finalul lunii, mai exact, pe data de 30 iulie va începe Postul Adormirii Maicii Domnului. Spre deosebire de alte posturi din an, acesta nu este foarte lung. Timp de două săptămânii, credincioșii se abțin de la orice aliment care contravine regulilor și se roagă pentru sănătate și bunăstare.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Pericolul Mercedes și BMW. Dezvăluiri cutremurătoare despre mașinile germane
Pericolul Mercedes și BMW. Dezvăluiri cutremurătoare despre mașinile germane
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”