Life

Sărbătoare mare pe 20 iulie. Ce este bine să faci de Sfântul Ilie

19.07.2020 | 15:48
Sarbatoare mare pe 20 iulie Ce este bine sa faci de Sfantul Ilie
ADVERTISEMENT

Pe 20 iulie, credincioșii din întreaga țară îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, fiul unui preot al Legii vechi, care locuia în cetatea Tesve, din Galaad (Israel), situată dincolo de Iordan și a fost mereu asociat în conștiința colectivă cu ploile.

Acesta a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, desfășurându-și întreaga activitate în regatul Israel din Samaria. Se spune că la naşterea sa a fost învelit în scutece de foc şi i s-a dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu. Ulterior, a devenit un mare apărător al creștinilor și unul dintre cei mai cunoscuți profeți ai Vechiului Testament.

ADVERTISEMENT

Fiind una dintre cele mai importante sărbători din calendar, prăznuirea Sfântului Ilie cuprinde o serie de tradiții, obiceiuri și, bineînțeles, superstiții de la care credincioșii nu se abat niciodată. Asta dacă vor ca întreaga familie să uite de necazuri pentru tot restul anului.

Ce trebuie să faci de Sfântul Ilie dacă vrei să-ți meargă bine

Se spune că, împins de diavol, Sfântul Ilie ar fi săvârşit păcatul uciderii părinţilor săi, iar apoi, cuprins de remuşcări, i-a cerut iertare lui Dumnezeu. Acesta i-a oferit, în schimb, un car de foc şi puterea de a-i ucide pe diavoli. Din moși-strămoși ni s-a povestit că atunci când fulgeră, Sfântul umblă în carul său de foc, iar tunetul este semnul că acesta a reușit să ucidă un diavol.

ADVERTISEMENT

În plus, oamenii cred că plouă doar atunci când zimţii cu care sunt prevăzute roţile carului sparg cerul. Dacă în această zi este furtună, credincioșii îşi fac semnul crucii, pentru ca nu cumva vreun demon să fie prin apropierea lor şi să riște să fie fulgeraţi odată cu el. De asemenea, pentru a nu fi atinşi de fulgere, oamenii poartă mâţişori de salcie sfinţiţi la Florii.

De teama ploilor, trăsnetelor și grindinei care s-ar putea abate asupra recoltelor, nimeni nu mai lucrează la câmp. Dacă tună în această zi se spune că fructele din livezi şi alunele vor avea viermi, iar dacă plouă, așa se va întâmpla timp de 20 de zile.

ADVERTISEMENT

Tradiții din moși-strămoși care se păstrează cu sfințenie și astăzi

Totodată, oamenii nu mănâncă mere până la Sfântul Ilie, întrucât se crede că acestea sunt fructele lui. Pe 20 iulie fructele sunt duse la biserică pentru a fi sfinţite, existând credinţa că doar astfel se vor transforma în mere de aur pe lumea cealaltă.

Ca la fiecare sărbătoare importantă, multe dintre tradiţii  erau legate de măritiş. Astfel, în noaptea de dinaintea Sfântului Ilie, fetele nemăritate obișnuiau să meargă pe câmpurile de cânepă şi să se tăvălească dezbrăcate prin cultură, după care se întorceau acasă, iar dacă se întâmpla să viseze cânepă verde, era semn că aveau să se mărite cu bărbaţi tineri. Visul în care le apărea cânepă uscată era, în schimb, semn că aveau să-și ia drept soţi bărbaţi bătrâni.

ADVERTISEMENT

În dimineața zilei de Sfântul Ilie, oamenii culegeau plante de leac, în special busuioc, și plante care erau folosite pentru vrăji și farmece. Busuiocul era dus de către femei la biserică, unde era sfințit. Acesta era apoi ars, iar cenușa rezultată se folosea în scopuri terapeutice.

ADVERTISEMENT