Life

Sărbătoare mare marţi, 30 iunie. Soborul celor 12 Apostoli, în Calendarul Ortodox

29.06.2020 | 19:39
Sarbatoare mare marti 30 iunie Soborul celor 12 Apostoli in Calendarul Ortodox
Sărbătoare mare pe 30 iunie. Soborul celor 12 Apostoli, în Calendarul Ortodox. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Creștinii ortodocși din lumea întreagă sărbătoresc anual, în ultima zi din luna iunie, Soborul celor 12 Apostoli, dar și pe Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț. Potrivit calendarului ortodox, în această zi de mare sărbătoare este foarte important să ne rugăm și să amintim de chinurile prin care au fost nevoiți să treacă aceștia.

Cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Isus Hristos sunt cinstiți de credincioși în această zi, aceștia fiind cei care au luptat împotriva fariseilor în numele credinței, în cele din urmă pierzându-și viața în chinuri groaznice. Puțină lume știe că doi dintre aceștia au murit la fel ca Isus.

ADVERTISEMENT

Fiecare dintre cei 12 Apostoli are o zi în care este pomenit în Biserica Ortodoxă, dar sunt cinstiți împreună pe 30 iunie. Aceștia sunt Petru, Iacov al lui Zevedeu, Ioan, Andrei, Filip, Bartolomeu, Matei, Toma, Iacov al lui Alfeu, Tadeu, Simon Cananeul și Matia.

Calendar ortodox pentru 30 iunie. Soborul celor 12 Apostoli

Sfântul Apostol Andrei, unul dintre cei 12 Apostoli pomeniți în ultima zi din luna iunie, a fost primul chemat de Mântuitor, acesta fiind fratele Sfântului Apostol Petru (Simion). Andrei este ocrotitorul României, în timpul vieții sale propovăduind religia creștină în Bitinia, în toate părțile de lângă Marea Neagră și în Rusia.

ADVERTISEMENT

Sfântul Apostol Filip era din aceeași cetate cu Andrei și Petru, el fiind cel care l-a adus în fața lui Isus Hristos pe Natanail. Acest sfânt a fost ucis de păgâni în Ierapoli din Frigia, murind în chinuri groaznice după ce a fost răstignit cu capul în jos.

Sfântul Apostol Toma este cel care a pipăit rănile Domnului Nostru după învierea Acestuia. Tot el a fost cel care a propovăduit credința partenilor, midenilor, perşilor, ircanilor, bactrilor şi brahmanilor, cât și în multe părţi ale Indiei.

ADVERTISEMENT

Sfântul Apostol Matei, fratele lui Iacov al lui Alfeu, a fost primul care a scris despre viața lui Hristos. Tot el a fost cel care a scris Sfânta Evanghelie în limba evreiască propovăduind pe Hristos în toată Etiopia şi în părţile mâncătorilor de oameni.

Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț, pomenit tot pe 30 iunie

Tot în această zi de mare sărbătoare pentru creștini este cinstit și Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț despre care se se cunoșteau foarte puține lucruri înainte de anul 1978. Acest sfânt a trăit pe pământ românesc la străvechea mănăstire de la Râmeț din Munții Apuseni.

ADVERTISEMENT

Tradiția spune că Sfântul Ghelasie era părintele sihaștilor din munții Râmeț, dar și al sătenilor din Țara Moților. Sfântul avea 12 ucenici alături de care se ruga, săvârșea sfintele slujbe și postea. Se spune că mânca doar în zilele de sâmbătă și duminică, iar în rest se ruga foarte mult și se hrănea cu Sfintele Taine.

Sfântul Ghelasie a fost îngropat lângă vechea biserică a Mănăstirii Râmeț, însă în anul 1925 moaștele sale au ieșit la suprafață în urma unui ploi torențiale. Acesta a primit canonizarea solemnă pe 29 iunie 1992, la Râmeț.

Rugăciune către Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț

„Către tine, Sfinte Ierarhe Ghelasie, înălțându-ne gândurile, cu umilință și cu căldură te rugăm: caută din înălțimea plină de slavă a cerului și te milostivește de suferințele, durerile, patimile, necazurile, amărăciunile și strâmtorările noastre.

Și roagă pe Stăpânul și Dumnezeul nostru cel ceresc, să ne ierte păcatele pe care, cu știință și cu neștiință, le săvârșim neîncetat, ca și pentru puțina noastră dragoste față de El și față de aproapele nostru, rugându-L să fie pururea milostiv și iertător și să îndepărteze de la noi toată suferința și durerea.

Fii povățuitorul și îndrumătorul nostru pe cărările cele necunoscute ale vieții, pentru că, urmând pilda credinței și a dragostei tale față de Hristos, să ne învrednicim de darurile Sale și trecând din această viață, să ne bucurăm împreună cu tine și cu toți cei bineplăcuți din veac ai Domnului, de Împărăția cea nesfârșită a cerurilor, ca acolo, înconjurați de cetele îngerilor, să aducem mărire, cinste și închinăciune lui Dumnezeu Celui în Treime slăvit, în vecii vecilor, Amin”.

 

ADVERTISEMENT