Miercuri, pe 4 decembrie, creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Varvara, o zi cu tradiții și obiceiuri importante pentru credincioși. Ce să nu faci în această zi ca să ai noroc tot anul?
Sfânta Varvara este considerată protectoarea copiilor, care îi ferește pe cei mici de bolile copilăriei, în special de pojar. Pe 4 decembrie, credincioșii se roagă pentru sănătatea celor dragi și respectă cu sfințenie tradițiile pentru a avea un an bun.
În această zi sfântă, femeile nu au voie să se ocupe de treburile casnice obișnuite precum cusutul, torsul și spălatul, scrie antena3.ro.
Există și anumite alimente pe care ar trebui să le evităm de Sfânta Varvara. Tradiția spune că nu este bine să mâncăm dovleac, linte, mazăre, porumb copt sau fasole în această zi, ca să nu ne apară bube pe piele.
Pentru protecția copiilor, strămoșii noștri preparau „Turtelor Barburii”, turte delicioase cu nucă pisată și miere, potrivit mariustuca.ro.
Din acestea, una era dată de pomană copiilor, iar alta era pusă la streașina casei, alături de o cofă cu apă. Se credea că astfel casa va fi ferită de boli, în special de „bubat” (pojar).
De asemenea, mamele își trezesc copiii dis-de-dimineață și îi spală pe față cu apă sfințită sau cu apă în care a fost spălată o icoană. Se crede că acest ritual îi ajută pe cei mici să aibă fața curată și luminoasă precum icoana.
Sfânta Varvara este și ocrotitoarea minelor și a minerilor, motiv pentru care aceștia nu coboară în subteran pe 4 decembrie. În schimb, își petrec ziua acasă, alături de familie, sărbătorind-o pe sfânta lor protectoare.
Un obicei frumos specific acestei zile este punerea crengilor de pomi fructiferi în apă. Se spune că dacă acestea înfloresc până la Florii, anul ce urmează va fi unul bogat și roditor.