Pe 6 august este sărbătoare mare pentru români, și anume Schimbarea la Față a Domnului. Iată ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți în această zi.
În fiecare an, pe 6 august, în calendarul ortodox este marcată cu cruce roșie această sărbătoare importantă pentru români. Schimbarea la Față a Domnului datează încă de la începutul secolului al IV-lea, atunci când, pe muntele Tabor, Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică.
Potrivit documentelor, sărbătoarea a început să fie menționată din prima jumătate a secolului al V-lea. S-a generalizat mai târziu, odată cu hotărârea luată de Papa Calist III.
În Sfânta Scriptură, Schimbarea la Față a Domnului reprezintă momentul în care a Iisus Hristos s-a apropiat de Sfinții Petru, Iacov și Ioan, pe muntele Tabor.
Sărbătoarea semnifică faptul că Iisus Hristos a vrut să le arate ucenicilor că El este cu adevărat Fiul Lui Dumnezeu, pentru a le spori credința acestora.
Această sărbătoare este foarte importantă pentru ortodocși. Mulți credincioși merg la slujbe și obișnuiesc să dea de pomană în memoria celor care au trecut în neființă.
Sărbătoarea se mai numește și “Probojenie” sau “Obrejenia”. Denumirea vine din slavonă și înseamnă schimbare, transformare. În această zi, credincioșii trebuie să respecte mai multe tradiții și obiceiuri.
Începând cu 6 august, nu mai este voie la scăldat în ape curgătoare sau la spălat rufe la râu, potrivit tradiției. Nici animalele nu se vor mai scălda după această dată.
Se spune că cei care țin această sărbătoare vor fi uscați și gălbejiți, la fel ca florile care încep să se usuce. Nu trebuie să speli haine pe 6 august, altfel se spune că vei avea parte de păduchi și ploșnițe. Nici alte treburi casnice nu trebuie făcute pe 6 august.
De asemenea, fetelor care se spală în ziua Schimbării la Față se spune că nu le va mai crește părul, la fel cum nu va mai crește iarba. Cei care mănâncă struguri înainte de această sărbătoare, nesfințiți, vor avea dureri de burtă.
În plus, se spune că oamenii care nu își văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața acestei zile, vor înceta din viață până la finalul anului.
Nu este bine să te cerți sau să rămâi certat cu cineva în această zi, întrucât se spune că vei fi așa pentru tot restul anului. Tot în această zi se spune că trebuie să te împaci cu cei cu care te cerți. Nu trebuie nici să dușmănești pe cineva.
Se spune că oamenii care se roagă în această zi își vor rezolva toate patimile. Dacă vremea va fi una însorită, atunci toamna va fi una bogată. Dacă plouă, atunci și toamna va fi una mohorâtă.