Life

Sărbătoare pe 27 iulie 2022 în calendarul ortodox: Sfântul Pantelimon. Ce este interzis să faci

Sărbătoare pe 27 iulie 2022 în calendarul ortodox. Creștinii îl prăznuiesc miercuri pe Sfântul Pantelimon, iar în această zi sunt interzise mai multe lucruri.
26.07.2022 | 11:37
Sarbatoare pe 27 iulie 2022 in calendarul ortodox Sfantul Pantelimon Ce este interzis sa faci
Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitor al medicilor. Sursa foto: Doxologia
ADVERTISEMENT

În calendarul creștin ortodox se sărbătorește miercuri Sfântul Pantelimon. Acesta este considerat vindecător de boli și ocrotitorul medicilor. Dată fiind prăznuirea Sfântului Pantelimon, pe 27 iulie sunt interzise câteva lucruri.

Sfântul Pantelimon, sărbătorit pe 27 iulie, de către creștinii ortodocși

De-a lungul vieții, Sfântul Pantelimon a săvârșit mai multe minuni. I se mai spune ”Doctorul Fără de Arginți”, deoarece niciodată nu a umblat după averi și s-a mulțumit dintotdeauna doar cu ceea ce a avut, potrivit crestinortodox.ro

ADVERTISEMENT

Sfântul Pantelimon provine dintr-o familie al cărui tată a fost păgân și doar mama credincioasă. Ea l-a învățat să creadă în Dumnezeu și în Iisus Hristos. Din nefericire, aceasta a murit la o vârstă fragedă.

Rămas doar în grija tătălui, care era senator la curtea împăratului Maximilian, Sfântul Pantelimon a fost dat la școlile timpului și așa a reușit să termine Scoala de Medicină la Nicomidia.

ADVERTISEMENT

Tânărul Pantelimon a devenit după absolvire ucenic al medicului Eufrosin, iar împăratul Maximilian auzind de priceperea lui, l-a ales ca doctor al său.

Odată cu trecerea timpului, ”Pantoleon” (așa cum era cunoscut înainte de a deveni sfânt-n.r) a început să-l redescopere pe Dumnezeu. Așa a căpătat un har divin, iar într-o zi a înviat un copil mușcat de o năpârcă.

ADVERTISEMENT

După această minune a lui, ”Pantoleon” devine Pantelimon care înseamnă ”cel cu totul milostiv”. Au urmat vindecări de boli incurabile, și-a împărțit averea săracilor, iar împăratul Maximilian văzându-i bunătatea și credința a poruncit să-i fie tăiat capul și trupul să-i fie dat în foc.

Însă, se spune că nu a curs sânge atunci când i s-a tăiat capul, ci lapte, iar trupul său nu a ars în flăcări. Mai mult, măslinul de care a fost legat a rodit în acea clipă. Creștinii l-au scos din cenușă întreg și l-au îngropat pe proprietatea lui  Arnantios Scolasticul, în anul 303.

ADVERTISEMENT

Ce ai și ce nu ai voie să faci de Sfântul Pantelimon

În această zi se spune că se mănâncă porumb, pentru a avea rigurozitate în vreme de iarnă, se împart ofrande săracilor. De altfel, Sfântul Pantelimon ar merge din casă în casă și i-ar pedepsi pe cei ce fac rău.

De asemenea, gospondinele nu au voie să toarcă sau să facă alte treburi mari, precum lucratul la câmp. Cei care vor munci vor avea parte de necazuri.

ADVERTISEMENT