Life

Sărbătoare pe 27 iulie 2022 în calendarul ortodox: Sfântul Pantelimon. Ce este interzis să faci

Sărbătoare pe 27 iulie 2022 în calendarul ortodox. Creștinii îl prăznuiesc miercuri pe Sfântul Pantelimon, iar în această zi sunt interzise mai multe lucruri.
26.07.2022 | 11:37
Sarbatoare pe 27 iulie 2022 in calendarul ortodox Sfantul Pantelimon Ce este interzis sa faci
Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitor al medicilor. Sursa foto: Doxologia
ADVERTISEMENT

În calendarul creștin ortodox se sărbătorește miercuri Sfântul Pantelimon. Acesta este considerat vindecător de boli și ocrotitorul medicilor. Dată fiind prăznuirea Sfântului Pantelimon, pe 27 iulie sunt interzise câteva lucruri.

Sfântul Pantelimon, sărbătorit pe 27 iulie, de către creștinii ortodocși

De-a lungul vieții, Sfântul Pantelimon a săvârșit mai multe minuni. I se mai spune ”Doctorul Fără de Arginți”, deoarece niciodată nu a umblat după averi și s-a mulțumit dintotdeauna doar cu ceea ce a avut, potrivit crestinortodox.ro

ADVERTISEMENT

Sfântul Pantelimon provine dintr-o familie al cărui tată a fost păgân și doar mama credincioasă. Ea l-a învățat să creadă în Dumnezeu și în Iisus Hristos. Din nefericire, aceasta a murit la o vârstă fragedă.

Rămas doar în grija tătălui, care era senator la curtea împăratului Maximilian, Sfântul Pantelimon a fost dat la școlile timpului și așa a reușit să termine Scoala de Medicină la Nicomidia.

ADVERTISEMENT

Tânărul Pantelimon a devenit după absolvire ucenic al medicului Eufrosin, iar împăratul Maximilian auzind de priceperea lui, l-a ales ca doctor al său.

Odată cu trecerea timpului, ”Pantoleon” (așa cum era cunoscut înainte de a deveni sfânt-n.r) a început să-l redescopere pe Dumnezeu. Așa a căpătat un har divin, iar într-o zi a înviat un copil mușcat de o năpârcă.

ADVERTISEMENT

După această minune a lui, ”Pantoleon” devine Pantelimon care înseamnă ”cel cu totul milostiv”. Au urmat vindecări de boli incurabile, și-a împărțit averea săracilor, iar împăratul Maximilian văzându-i bunătatea și credința a poruncit să-i fie tăiat capul și trupul să-i fie dat în foc.

Însă, se spune că nu a curs sânge atunci când i s-a tăiat capul, ci lapte, iar trupul său nu a ars în flăcări. Mai mult, măslinul de care a fost legat a rodit în acea clipă. Creștinii l-au scos din cenușă întreg și l-au îngropat pe proprietatea lui  Arnantios Scolasticul, în anul 303.

ADVERTISEMENT

Ce ai și ce nu ai voie să faci de Sfântul Pantelimon

În această zi se spune că se mănâncă porumb, pentru a avea rigurozitate în vreme de iarnă, se împart ofrande săracilor. De altfel, Sfântul Pantelimon ar merge din casă în casă și i-ar pedepsi pe cei ce fac rău.

De asemenea, gospondinele nu au voie să toarcă sau să facă alte treburi mari, precum lucratul la câmp. Cei care vor munci vor avea parte de necazuri.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece...
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece bărbați, în medie, opt eșuează”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Locul unic din România, considerat raiul iubitorilor de trasee montane. Drumul până la el...
Locul unic din România, considerat raiul iubitorilor de trasee montane. Drumul până la el ne poartă prin aproape 100 de peşteri
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian...
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, ANUNȚ IMPORTANT PENTRU PENSIONARI
Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, ANUNȚ IMPORTANT PENTRU PENSIONARI
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Interdicții pentru șoferi. Încălcarea legii se sancționează cu închisoare
Interdicții pentru șoferi. Încălcarea legii se sancționează cu închisoare
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut...
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut acești în trecut. El critică și emisiunea MasterChef. ''Este un concurs pentru bucătari amatori''
Ucraina a cerut permisiunea să folosească arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul...
Ucraina a cerut permisiunea să folosească arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul Rusiei
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce...
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1