Life

Sărbătorile în pandemie pun la încercare sănătatea emoțională: “Ne aflăm într-un proces de DEvenire, nu de REvenire”

Al doilea an în care sărbătorile de iarnă sunt condiționate de restricțiile impuse de pandemia de COVID-19. Lorena Diaconescu, psiholog-psihoterapeut, ne vorbește despre cum ar trebui să ne adaptăm mai ușor situației
09.12.2021 | 17:20
Sarbatorile in pandemie pun la incercare sanatatea emotionala Ne aflam intrun proces de DEvenire nu de REvenire
Al doilea an în care sărbătorile de iarnă sunt condiționate de restricțiile impuse de pandemia de COVID-19. Sursă foto: montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Este al doilea an în care sărbătorile de iarnă sunt umbrite de pandemie. Scenariile pentru ieșirea din criză nu sunt cele mai optimiste, restricțiile continuă, tulpina Omicron tulbură și mai mult apele, iar adaptarea la noul stil de viață se dovedește, în multe cazuri, un proces dificil.

Cu temeri, panică, anxietate sau frustrare este dificil să te mai poți bucura de ceea ce înseamnă spiritul sărbătorilor de iarnă așa cum se petrecea în anii trecuți, sănătatea emoțională fiind astfel profund afectată.

ADVERTISEMENT

Cum ne adaptăm mai ușor la condițiile impuse de pandemie

Lorena Diaconescu, psiholog-psihoterapeut, ne-a vorbit pe larg despre situația actuală și despre cum percep oamenii faptul că, din cauza restricțiilor, nu mai pot petrece sărbători de iarnă la fel ca înainte. Specialistul spune că este esențial ca oamenii să perceapă finalul de an ca pe o trecere într-o nouă etapă.

“Oamenii se adaptează, în general, chiar dacă e vorba de un proces de adaptare la ‘mai bine’ sau la ‘mai rău’. Problema este că s-au adunat multe frustrări, anxietate, incertitudini și toate acestea îi fac pe oameni să se bucure mai puțin. Totuși, vor căuta modalități prin care să marcheze încheierea unui an din viața lor, să trăiască spiritul sărbătorilor așa cum pot, să simtă că trec într-o etapă nouă în care îți resetează așteptările și dorințele”, a spus Lorena Diaconescu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Dorința de a trăi ca înainte de pandemia de COVID-19

Când vine vorba despre dorința de a trăi ca înainte de pandemie este necesar să fie luate în calcul schimbările prin care am trecut și pe care în timp le-am acceptat, devenind oarecum parte din normal.

Lorena Diaconescu spune că suntem într-un “proces de devenire și nu într-unul de revenire”. Așadar, susține ea, normalul de dinainte nu va mai fi la fel luând în calcul toate schimbările care s-au produs în ultimii aproape doi ani.

ADVERTISEMENT

“Dacă vorbim despre dorința de a trăi ca înainte, ar trebui să identificăm care sunt acele semnificații ale lui ‘ca înainte’ și asta pentru că în cazul încheierii pandemiei vom constata că ne aflam într-un proces de DEvenire, ci nu de REvenire. Lucrurile vor reveni la normal doar că ‘normalitatea’ va fi diferită de cea pe care o știam dacă luăm în calcul schimbarile prin care am trecut și care, deși la început pareau să ne disconforteze, astăzi sunt acceptate și le-am integrat în ‘normalitatea’ actuală. Da, dorința de libertate este resimțită de fiecare dintre noi și, dacă avem nevoie de echilibrare in prezent, aceasta poate fi realizată prin stabilirea unor planuri de viitor, dar și prin descoperirea micilor plăceri de fiecare zi cărora nu prea le mai dăm importanță”, mai spune Lorena Diaconescu.

Cum să ne adaptăm mai ușor?

Cum să acceptăm mai ușor pandemia de COVID-19? Psihologul spune că este important echilibrul în ceea ce privește emoțiile. De asemenea, susține Lorena Diaconescu, oamenii ar trebui să reînvețe să aprecieze micile bucurii de care au parte zilnic.

ADVERTISEMENT

“Grija față de echilibrul emoțional ne ajută să ne adaptăm, însă pentru aceasta trebuie să reînvățăm să apreciem micile bucurii de fiecare zi. Chiar dacă mulți s-au obișnuit să împărtășească emoțiile negative și anxietatile lor cu apropiații sau cu prietenii, ar fi ideal să își facă un obicei din a povesti zilnic despre bucuriile pe care le-au avut peste zi, chiar dacă, în aparență, sunt minore. Aducerea în planul conștient a emoțiilor pozitive poate menține starea de echilibru”, explică Lorena Diaconescu.

 “Un nou proces de adaptare vine la pachet cu un amalgam de emoții”

Revenirea la o viață fără restricții aduce la pachet alte emoții. După panică, teamă, frustrare urmează o reconfigurare, menționează Lorena Diaconescu. Conform specialistului, există posibilitatea ca multe persoane să aleagă traseul pe care se vor simți mai în siguranță.

“Cu siguranță că trecerea într-o nouă etapă presupune din nou un proces de adaptare care vine la pachet cu un amalgam de emoții, dar care presupune reconstrucție. Fiecare își va reconfigura traseul și se va simți mai în siguranță atâta timp cât va exista predictibilitatea care ne-a lipsit în pandemie”, susține Lorena Diaconescu, psiholog-psihoterapeut.

Restricții relaxate de sărbători

Recent, Guvernul a aprobat relaxarea restricții de Sărbători:

  • a fost eliminată interdicția de circulație a persoanelor pe timp de noapte;
  • eliminată obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, excepții făcând locurile aglomerate;
  • pentru zilele de 24 – 25 decembrie și 31 decembrie – 1 ianuarie restaurantele pot funcționa întreaga noapte;
  • operatorii economici vor putea desfășura activități cu publicul în intervalul 5:00-22:00, cu o oră în plus;
  • persoanele cu un test RT-PCR sau antigen rapid negativ vor putea intra în locurile unde se comercializează produse nealimentare și, de asemenea, li se permite cazarea în structurile de primire turistice.

Pandemia a început în România în 2020, pe data de 26 februarie, atunci când a apărut primul caz de COVID-19, în Gorj. Până în luna decembrie 2021 au fost confirmate peste 1,7 milioane de cazuri. De asemenea, peste 57 000 de oameni au murit.

ADVERTISEMENT
Tags: