News

Sârbii, avertizați de Stoltenberg că se joacă cu focul. NATO e pregătită să intervină în Kosovo

NATO e pregătită să intervină în Kosovo dacă Serbia va amenința stabilitatea în zonă. Avertismentul a fost lansat de secretarul general Jens Stoltenberg.
03.08.2022 | 23:32
Sarbii avertizati de Stoltenberg ca se joaca cu focul NATO e pregatita sa intervina in Kosovo
Stoltenberg Jens avertizează Serbia că forța NATO va interveni. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Stoltenberg a discutat cu președintele sârb Aleksandar Vucic pe această temă și l-a asigurat că Forța NATO din Kosovo (KFOR) nu va sta pe gânduri dacă va fi nevoie de o intervenție militară pentru a restabili ordinea în zonă.

NATO e pregătită să intervină în Kosovo, dacă situația o va cere

”Am discutat cu preşedintele #Serbiei, @avucic, pe tema tensiunilor din nordul #Kosovo”, a transmis Stoltenberg pe Twitter.

ADVERTISEMENT

”Toate părţile trebuie să se angajeze într-un mod constructiv în dialogul condus de UE şi să-şi soluţioneze diferendele prin diplomaţie. @NATO-KFOR este gata să intervină dacă stabilitatea este ameninţată, în conformitate cu mandatul său din partea ONU”, a completat oficialul NATO.

Forța NATO din Kosovo numără 3.775 de soldați din 28 de țări. Stoltenberg a discutat, de asemenea, cu premierul kosovar Albin Kurti pentru a-l convinge să nu escaladeze situația fără motiv. Practic, tensiunile au fost iscate de o decizie a albanezilor kosovari de a înlocui plăcuțele de înmatriculare sârbești cu unele din Kosovo.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Priștina a amânat cu o lună această decizie, astfel că situația ar putea să devină din nou tensionată în patru săptămâni.

Între timp, Rusia privește cu atenție situația din Balcani și a anunțat că susține Serbia. Mai mult, rușii par dispuși să trimită armament Serbiei, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

”Rusia este un stat care susține absolut Serbia. Suntem alături de sârbii din Kosovo, credem că acestea sunt cereri absolut nerezonabile.

Desigur, credem că acele țări care au recunoscut Kosovo și sunt garante ar trebui să își folosească toată influența pentru a avertiza autoritățile kosovare să nu facă niciun pas necugetat care ar putea duce la o nouă escaladare”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

ADVERTISEMENT

O situație instabilă în Balcani este pe placul Rusiei, pentru că ar crea noi probleme pentru Uniunea Europeană și ar mai distrage atenția de la războiul din Ucraina. Cu toate acestea, Serbia e o țară izolată de restul Europei și ar fi aproape imposibil ca Rusia să își poate ajuta ”sora mai mică” așa cum a făcut-o de-a lungul istoriei.

Un eventual transport de armament dinspre Rusia spre Serbia nu ar avea pe unde să treacă, în condițiile în care Uniunea Europeană și NATO nu ar permite niciodată ca acest lucru să se întâmple.

ADVERTISEMENT