News

Sârbii din Kosovo au deblocat frontiera. Rusia nu exclude furnizarea de arme către Serbia

Conflictul mocnit dintre Kosovo și Serbia e departe de a se fi terminat, deși lucrurile s-au liniștit în ultimele ore, după ce sârbii au deblocat frontiera dintre cele două state.
01.08.2022 | 20:07
Sarbii din Kosovo au deblocat frontiera Rusia nu exclude furnizarea de arme catre Serbia
Vladimir Putin vrea să ajute Serbia în cazul unui război în Kosovo. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, rușii pun gaz pe foc. Protestatarii sârbi au înlăturat vehiculele grele care blocau accesul spre frontiera cu Serbia, acolo unde s-au tras focuri de mitralieră.

Rusia nu exclude un ajutor militar pentru Serbia

Tensiunile sunt ridicate în ultima săptămână la granița dintre Serbia și Kosovo, republică independentă proclamată în 2008. La peste un deceniu după ce 13.000 de kosovari albanezi au murit, Prinștina vrea să impună noi restricții cetățenilor sârbi, astfel că lucrurile s-au agitat la Belgrad.

ADVERTISEMENT

După discuții cu reprezentanții UE și NATO, kosovarii au decis să amâne decizia de interzice plăcuțele de înmatriculare sârbești. Forțele NATO au dat asigurări că vor interveni ”dacă stabilitatea este compromisă”.

În Kosovo mai trăiesc aproximativ 12.000 de sârbi care nu recunosc independența Priștinei. Între timp, Rusia își susține singurul aliat viabil din Europa și promite ajutor militar oferit Serbiei, în caz de nevoie, conform G4media.

ADVERTISEMENT

”Rusia este un stat care susține absolut Serbia. Suntem alături de sârbii din Kosovo, credem că acestea sunt cereri absolut nerezonabile.

Desigur, credem că acele țări care au recunoscut Kosovo și sunt garante ar trebui să își folosească toată influența pentru a avertiza autoritățile kosovare să nu facă niciun pas necugetat care ar putea duce la o nouă escaladare”, a explicat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Vladimir Dzhabarov, membru al Consiliului Federației Ruse, a anunțat că Rusia va ajuta indirect Serbia, dacă situația o va cere.

Furnizarea de arme nu a fost exclusă, deși acest scenariu pare imposibil. Serbia este izolată geografic de restul Europei, inclusiv de Rusia, astfel că doar Moscova știe cum ar putea transporta armament într-o țară unde nu poate ajunge pe mare, în aer sau pe șosea.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care forța NATO de menținere a păcii aflată în Kosovo, formată din 4.000 de soldați, e pregătită să apere Priștina, rămâne de văzut dacă lucrurile vor escalada.

ADVERTISEMENT
Tags: