News

Sare radioactivă în bucate? Impactul catastrofei de la Fukushima în Coreea de Sud

Bătaie pe sare în prospera Coree de Sud. Legătura dintre catastrofa de la Fukushima și creșterea prețului la acest condiment.
05.07.2023 | 08:03
Sare radioactiva in bucate Impactul catastrofei de la Fukushima in Coreea de Sud
Sud-coreenii se tem că vor consuma sare contaminată radioactiv / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Catastrofa de la centrala nucleară Fukushima din 2011 a avut numeroase consecințe, atât pentru Japonia, cât și pentru industria energetică din întreaga lume. Un impact mai puțin așteptat, dar foarte real, este creșterea bruscă a prețului sării în Coreea de Sud vecină, putere economică la nivel mondial, la mai bine de zece ani de la tragicele evenimente.

Peste 1 milion de tone de apă radioactivă

În Coreea de Sud, țară prosperă și important jucător economic la nivel mondial, oamenii au început să cumpere cantități excesive de sare. Aceasta după ce au fost informați că Japonia se pregătește să elibereze în ocean apa radioactivă tratată de la centrala Fukushima. La o dată care nu a fost încă anunțată, guvernul japonez va elibera în Pacific peste 1 milion de tone de apă folosită pentru a răci reactoarele avariate ale centralei după cutremurul devastator din 2011.

ADVERTISEMENT

Prețul sării a crescut cu 27% în două luni

De la cutremurul din martie 2011, care a dus la topirea parțială a trei reactoare de la centrala de la Fukushima, peste 1,25 milioane de tone de apă radioactivă s-au acumulat în complex, ca urmare a răcirii combustibilului topit și a scurgerii apei de ploaie și a apelor subterane. Sud-coreenii, temându-se să nu găsească urme de elemente toxice în sarea de masă, s-au grăbit să o cumpere și au văzut prețul sării crescând cu 27% între aprilie și iunie.

Apă „potabilă”, dar cu urme de tritiu

Japonia, la rândul său, vrea să fie cât mai liniștitoare și a declarat că apa este potabilă, chiar dacă conține urme de tritiu, un izotop radioactiv al hidrogenului, greu de separat de apă. Autoritățile sud-coreene din domeniul pescuitului au promis că își vor intensifica eforturile de monitorizare a fermelor de sare pentru a detecta orice creștere a substanțelor radioactive. În același timp, este menținută interdicția de a consuma fructe de mare din apele din jurul centralei Fukushima.

ADVERTISEMENT

5 kg de sare, să fie în casă

Confruntat cu panica cetățenilor săi, Seulul se bazează pe stocurile sale pentru a elibera aproximativ 50 de tone de sare pe zi, la un preț cu 20% mai mic decât cel de pe piață, până la 11 iulie, scrie Korii/Slate. „Am cumpărat recent cinci kilograme de sare”, a declarat Lee Young-Min, o locuitoare din Seul în vârstă de 38 de ani. „În calitate de mamă a doi copii, nu pot sta cu mâinile în sân și să nu pot face nimic. Vreau să îi hrănesc în siguranță”.

Vânzările de sare au crescut cu 50%

„Nu numai că mă tem că deversarea apei va polua oceanul și va crea probleme de sănătate, dar va crește și prețul sării și al fructelor de mare”, spune și Park Young-sil, un locuitor al capitalei sud-coreene, în vârstă de 67 de ani. Hyun Young-gil, proprietarul unui magazin angro de sare tot din Seul, și-a văzut vânzările crescând cu 40-50%, în ciuda prețurilor care s-au mărit.

ADVERTISEMENT

În ciuda dorinței Japoniei de a liniști țările vecine, 85% dintre sud-coreeni se opun planului guvernului de la Tokyo, potrivit unui sondaj realizat de institutul local Research View. De asemenea, 70% intenționează să mănânce mai puține fructe de mare dacă apa va fi eliberată.

Critici de la vechiul dușman, China

Nici China nu este încântată de ideea de a gusta apă de la centrala Fukushima. Țara a condamnat recent planul japonez, acuzând arhipelagul de lipsă de transparență. Potrivit Beijingului, această deversare reprezintă o amenințare pentru fauna subacvatică, dar și pentru sănătatea oamenilor din întreaga lume. Chinezii au cerut ca Tokyo să primească mai întâi aprobarea țărilor vecine.

ADVERTISEMENT

China a făcut reclamații similare în mod regulat în trecut. Dar nu a spus cum va răspunde dacă Japonia va continua cu eliberarea planificată de apă. China, pe care Japonia a invadat-o în prima jumătate a secolului trecut, a fost un critic constant al Tokyo-ului  și al alianței sale de securitate cu SUA.  Partidul Comunist aflat la putere a invocat frecvent greșeli istorice pentru a obține sprijin intern și a încerca să submineze poziția globală a Japoniei.

Japonia are un comportament „iresponsabil”

Comportamentul Japoniei este „extrem de iresponsabil”, a declarat în primăvară purtăoarea de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, în cadrul unui briefing zilnic. „Aș dori să subliniez că eliberarea de către Japonia a apei contaminate nuclear de la centrala Fukushima privește mediul marin global și sănătatea publică, ceea ce nu este o chestiune privată pentru partea japoneză”, a spus Mao.

„Până când nu se va ajunge la o consultare și un acord deplin cu țările vecine și alte părți interesate și cu instituțiile internaționale relevante, partea japoneză nu ar trebui să inițieze deversarea de apă contaminată nuclear în mare fără autorizație”, a mai spus ea.

Cantități masive de radiații

În urmă cu 12 ani, la 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9,0 și un tsunami masiv au lovit centrala nucleară Fukushima Daiichi, distrugându-i sistemele de alimentare și de răcire și declanșând topirea parțială a trei reactoare. Cantități masive de radiații au fost eliberate în zona înconjurătoare. Coreea de Sud, mai multe națiuni insulare din Pacific și comunități de pescari japonezi s-au opus, de asemenea, eliberării planificate.

Tokyo se vrea liniștitor

Oficialii japonezi și operatorul centralei, Tokyo Electric Power Company Holdings, susțin că elementele radioactive din apă pot fi reduse la niveluri sigure. La rândul său, Rafael Mariano Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat că „metoda aleasă de Japonia este atât fezabilă din punct de vedere tehnic, cât și în conformitate cu practicile internaționale”.

La rândul său, șeful de cabinet al premierului nipon, Hirokazu Matsuno, susține că populația țării dă dovadă de o înțelegere tot mai mare față de eliberarea apelor planificată de guvernul de la Tokyo. Dar dacă este într-adevăr așa, nu este ceea ce se poate vedea în magazinele din Seul, subliniază The Independent.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”