Mesele de sărbători sunt bogate, însă până când ne vom bucura de ele avem la dispoziție o rețetă de sarmale delicioase cu miez de nucă. Aceasta este o delicatesă cu specific boieresc, ce se pot consuma în post.
Sarmalele nu lipsesc din meniul de sărbători, indiferent că sunt de iarnă sau de paște. Acestea se realizează din carne tocată, însă cărțile de bucăte conțin și numeroase rețete care nu folosesc produse de origine animală.
Una dintre ele are o particularitate aparte, făcând trimitere la boieri. Conține miez de nucă, ceea ce face ca preparatul culinar să fie special și delicios. Pentru a-l găti este nevoie de 1 varză murată mare și 1 cană nuci măcinate sau tocate grosier.
De asemenea, sarmalele de post mai au în compoziția lor 1 cană orez, 1 ceapă mare, tocată fin, 2-3 linguri ulei de floarea-soarelui, 1 morcov, dat pe răzătoare (opțional), 1 linguriță boia dulce, 1 linguriță cimbru uscat și 1 litru de suc de varză sau apă.
În plus, gospodinele mai folosesc sare și piper, în funcție de gust, precum și o lingură de pastă de tomate. Sarmalele cu miez de nucă mai au nevoie de 2 foi de dafin și o linguriță de zahăr. Pentru a duce la bun sfârșit acest fel de mâncare este nevoie de timp, dar și de răbdare.
Sarmalele cu miez de nucă, ideale în Postul Crăciunului, nu au un proces foarte complicat, ceea ce înseamnă că se pot face simplu, fără bătăi de cap. Se începe prin pregătirea umpluturii pentru acest preparat.
Ceapa se curăță, se spală și se toacă mărunt pentru a se pune la călit în puțin ulei de floarea soarelui. Se lasă la foc mic, pe aragaz, până când devine aurie. Se adaugă morcovul ras, care se călește 3-4 minute, apoi se pune orezul. Se amestecă bine.
Se adaugă boia, cimbru, sare și piper, care se călesc circa 2 minute. Nucile măcinate și pasta de tomate se amestecă cu această compoziție din cratiță și ulterior, se toarnă aproximativ 100 ml de suc de varză sau apă. Compoziția trebuie să fiarbă la foc mic până când orezul începe să se umfle.
Orezul nu trebuie să se fiarbă complet pentru că va continua acest proces și în sarmale. Umplutura obținută se lasă la răcit. Între timp, se desfac foile de varză murată, se îndepărtează cotoarele groase și se începe formarea sarmalelor.
Amestecul de orez și nuci se pune pe fiecare bucată de varză și se rulează foarte strâns. E foarte important ca umplutura să nu iasă pe la capete în timpul fierberii. Sarmalele cu miez de nucă se pun în oală, în straturi, între ele punându-se varză mărunțită și foi de dafin.
De asemenea, pentru mai multă aromă unele gospodine acoperă totul cu suc de varză. Se condimentează cu sare și o linguriță de zahăr pentru a echilibra gustul acru al verzei. Sarmalele se fierb între 2 și 3 ore, la foc mic, acoperite cu capac.