Sport

Șase înotători polonezi ratează JO din cauza federației! Se cere demisia președintelui. Video

Cu doar câteva zile înainte de startul JO de la Tokyo, șase înotători polonezi au aflat că nu pot intra în concurs din cauza unei erori a federației naționale.
21.07.2021 | 09:25
Sase inotatori polonezi rateaza JO din cauza federatiei Se cere demisia presedintelui Video
ADVERTISEMENT

Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura fără spectatori, autoritățile japoneze luând această măsură de protecție din cauza pandemiei de coronavirus.

Mai mulți sportivi de top au refuzat să participe la competiție din cauza regulilor stricte impuse, cele mai sonore retrageri consemnându-se la tenis.

ADVERTISEMENT

Federația Poloneză de Natație, gafă monumentală la JO cu șase înotători

Însă, gafa comisă de Federația Poloneză de Natație este una monumentală și va rămâne probabil în istorie. Şase înotători polonezi, care trebuiau să participe la JO de la Tokyo, au fost nevoiţi să părăsească Japonia, după o eroare administrativă a federaţiei de la Varşovia.

Conform Reuters, oficialii federației poloneze au trecut pe lista pentru Jocurile Olimpice toți cei 23 de sportivi care au îndeplinit baremul de calificare, dar conform regulilor Federației Internaționale de Natație, Polonia nu putea fi reprezentată la Tokyo de mai mult de 17 înotători.

ADVERTISEMENT

Cei șase sportivi care au fost nevoiți să părăsească Japonia fără a avea șansa de a se lupta la medalii sunt Alicja Tchorz, Bartosz Piszczorowicz, Aleksandra Polanska, Mateusz Chowaniec, Dominika Kossakowska şi Jan Holub.

Se cere demisia președintelui federației

”Doresc să îmi exprim marele regret şi tristeţea privind această situaţie”, a declarat Pawel Slominski, președintele Federației de Natație din Polonia. Presa poloneză și cei șase înotători au cerut imediat demisia lui Slominski, dar deocamdată acesta nu a lăsat să se înțeleagă că ar avea de gând să facă acest lucru.

ADVERTISEMENT

Reveniți în Polonia, cei șase înotători s-au arătat șocați de gafa federației. ”Imaginaţi-vă să vă dedicaţi 5 ani din viaţa voastră pentru a lua startul la cea mai importantă competiţie sportivă din lume – să renunţaţi la viaţa privată şi să munciţi, să sacrificaţi tot – să ajungi acolo şi totul se transformă într-un eşec uriaş”, a declarat Alicja Tchorz.

În vârstă de 28 de ani, Tchorz este cel mai important nume dintre cei șase care au fost nevoiți să renunțe la Jocurile Olimpice. Campioană europeană cu ştafeta în proba de liber şi dublă medaliată la Mondiale, ea participase deja la ultimele două ediții de JO.

ADVERTISEMENT

Sportivii polonezi, șocați de cele întâmplate

Şi Mateusz Chowaniec, medaliat cu bronz şi argint la Europenele de juniori de la Roma, a avut o reacție acidă după întâmplarea nefericită. ”Sunt şocat de ce s-a întâmplat. E o situaţie absurdă, la care nu trebuia să se ajungă vreodată. Sper că doar visez şi că urmează să mă trezesc şi să spun că a fost doar un coşmar”, a afirmat acesta.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo va avea loc vineri, 23 iulie, dar anumite concursuri au început deja pentru a putea să se încheie în timp util. Și naționala de fotbal a României va începe mai devreme competițiea, urmând să joace joi, 22 iulie, de la ora 14:00, cu reprezentativa Hondurasului.

Una dintre speranțele României la medalie este Laura Ilie. Dublă campioană europeană la tir în proba de Puşcă Aer Comprimat 10 metri, ea este prima sportivă din delegația noastră care va intra în cursa pentru medalii, la doar câteva ore după deschiderea oficială.

ADVERTISEMENT