DIICOT și Poliția Română au reținut șase membrii ai grupării „Comandamentului Vlad Țepeș”, printre care și un general maior în retragere, în vârstă de 101 ani, pe care îi acuză de trădare. Organizația plănuia să submineze suveranitatea României și să răstoarne Guvernul actual. Ancheta a scos la iveală o poveste absolut șocantă, despre o grupare paramilitară, cu structuri bine stabilite, legături cu agenți străini și o viziune extremă despre viitorul țării.
Curtea de Apel București a stabilit arestul preventiv în cazul a doi din cei șase inculpați din acest dosar. Restul de patru au primit măsura controlului judiciar, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Călin Georgescu, în faimosul dosar din urmă cu mai multe zile.
”În baza art. 226 C.proc.pen. raportat la art. 223 alin. 2 C. proc. pen. şi art. 202 alin. (1) şi (3) C.proc.pen. admite propunerea de arestare preventivă, formulată de Ministerul Public –Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală – Structura Centrală- Secția de Combatere a Infracțiunilor de Terorism și a Criminalității Informatice, în dosarul de urmărire penală nr. 6758/19/P/2024 în ceea ce îi privește pe inculpații Dinu Adrian-Robertin și Semeniuc Marius.
Dispune arestarea preventivă a inculpaților Dinu Adrian-Robertin și Semeniuc Marius pe o durată de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a măsurii”, este arătat în comunicat. Restul suspecților au fost plasați sub control judiciar.
Cei șase reținuți, pe numele lor Ștefan Mateescu, Radu Pompiliu Șofran, Adrian Robertin Dinu, Mihail Rau Lupu, Georgică Cristian Atitiene și Marius Semeniuc, au fost aduși la Curtea de Apel București, de la ora 15.30, cu propunerea de arestare preventivă. Pentru patru dintre ei se va propune măsura arestului preventiv și pentru doi arestul la domiciliu.
Serviciul Român de Informații (SRI) au avut prima reacție în dosarul care vizează gruparea „Comandamentul Vlad Țepeș”. Conform acestora, suspecții din dosarul de trădare au menținut legătura cu cei doi diplomați ruși declarați drept „personae non grata” și expulzați din România. Din 2023, cele șase persoane reținute au format o grupare paramilitară și au desfășurat acțiuni subversive cu scopul de a influența viața socio-politică a țării.
„În urma acțiunilor specifice desfășurate de SRI, în colaborare cu Direcția Generală de Informații a Apărării și Direcția Generală de Protecție Internă, procurorii DIICOT – Structura Centrală au coordonat o anchetă care a dus la reținerea, pe 5 martie 2025, a unui grup de cetățeni români cercetați pentru trădare”, a transmis SRI într-un comunicat.
Conform aceleiași surse, suspecții au organizat și desfășurat activități ce au inclus formarea unei grupări paramilitare cu scopul de a afecta ordinea constituțională a României, dar și acțiuni subversive cu caracter instigator. De asemenea, aceștia au solicitat sprijin din partea unor ofițeri ai Ambasadei Federației Ruse pentru a-și atinge obiectivele de destabilizare a țării.
„Ca parte a aceleiași operațiuni, la propunerea DGIA și SRI, doi diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București au fost declarați persona non grata de către MAE, în conformitate cu articolul 9 alineatul 1 al Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice. Aceștia au desfășurat activități de culegere de informații din domenii strategice și au sprijinit acțiunile anticonstituționale ale grupării”, se mai arată în comunicatul SRI.
Potrivit DIICOT, gruparea avea obiective clare, printre care retragerea României din NATO, desființarea partidelor politice și a actualului sistem constituțional, instalarea propriului Guvern, format exclusiv din membrii ai organizației și modificarea drapelului și imnului național.
Procurorii susțin că membrii grupului infracțional au fost tot timpul în legătură cu agenți ai unei puteri străine, atât pe teritoriul României, cât și în Rusia. Doi dintre inculpați chiar s-au deplasat la Moscova în ianuarie 2024, unde au discutat despre sprijinul necesar pentru „preluarea puterii de stat” în România. De asemenea, aceștia erau în legătură inclusiv cu cei doi ofițeri GRU expulzați, miercuri, de MAE
„(…) Au constituit un grup infracțional organizat în scopul de a știrbi suveranitatea și independența statului român prin subminarea politică și a capacității de apărare a țării (…) toți membrii desfășurând acțiuni continue, conștiente, publice sau conspirate în vederea îndeplinirii scopului propus”, a transmis DIICOT într-un comunicat de presă.
Gruparea s-a autointitulat „Comandamentul Vlad Țepeș” și s-a organizat ca o structură militară, cu eșaloane de conducere și personal de execuție. Potrivit datelor din anchetă, organizația a fost inițiată în anul 2023 de cinci persoane, la care s-a alăturat în anul 2024 un al șaselea membru. Numele „Comandamentul Vlad Țepeș” a început să fie folosit oficial în anul 2022, iar gruparea a adoptat sloganul „Ori ei, ori noi”.
De asemenea, în timpul pandemiei, organizația a câștigat adepți prin mesaje conspiraționiste, răspândite pe platforme online. Pe site-ul său, gruparea susținea că România trebuie să iasă din NATO, deoarece „ne mănâncă resursele”, și considera invazia Rusiei în Ucraina drept „o reacție de apărare”. Mai mult decât atât, printre planurile organizației erau și schimbarea numele României în „Greția” și un Guvern cu nouă ministere și nouă secretari de stat, iar miniștrii să nu aibă dreptul să facă vreo angajare.
„Așteptăm ca NATO să ne pună la dispoziție chiria pe 21 de ani. Dorim să știm cât a plătit fiecare trupă de ocupație în parte, dar mai ales trupele americane, dacă au plătit ceva din cheltuielile de logistică”, se arată pe platforma grupului.
Unul dintre cei mai controversați suspecți în acest dosar este un general maior în retragere, în vârstă de 101 ani, despre care DIICOT afirmă că ar fi fost figura publică principală a organizației. Deși acesta nu a fost reținut, anchetatorii continuă cercetările pentru a stabili care este exact rolul său.
Generalul Radu Theodoru, un nume vehiculat în legătură cu această grupare, este un personaj bine cunoscut în cercurile naționaliste. El a lansat, conform site-ului organizației, un apel către poporul român, pledând pentru un nou sistem de guvernare și eliminarea influențelor externe. În urma descinderilor, anchetatorii au făcut opt percheziții domiciliare în București, Ilfov, Giurgiu și Maramureș. Au fost ridicate mai multe probe, inclusiv documente și materiale care ar confirma intențiile grupului.
„dl. Gen.mr. Radu Theodoru a lansat un memorandum, să spunem, un APEL către poporul român cu obiectivele pe care noi le propunem populației de bună credință, oamenilor din Corporația România care într-un final au înțeles că sunt sclavi pe plantație, care au fost trimiși la export, care sunt în exil, care au fost deposedați de toate bunurile, de toate fabricile și uzinele patriei, de tot ce se putea fura din România din ultimii 36 de ani”, scrie pe site-ul organizației.
Miercuri, patru dintre inculpați au fost propuși pentru arestare preventivă, iar alți doi pentru arest la domiciliu. Judecătorii de la Curtea de Apel București urmează să decidă, în curând, ce măsuri vor fi aplicate în continuare.