ADVERTISEMENT
News

Șase persoane au murit din cauza lipsei de locuri la ATI. ”Nu am avut soluție pentru ei”

Autor: Robert Cristea | 10.11.2020 | 00:02
Șase persoane au murit din cauza lipsei de locuri la ATI. ”Nu am avut soluție pentru ei”
Șase persoane au murit din cauza lipsei de locuri la ATI. ”Nu am avut soluție pentru ei”. Sursa foto: hepta.ro

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara a vorbit despre situația disperată în care se găsesc secțiile de Terapie Intensivă (ATI).

ADVERTISEMENT

Mai multe persoane au murit în ultimele 24 de ore în spitalul din Timișoara pentru că nu au mai avut loc la ATI.

”S-a întâmplat ca în cursul zilei de ieri, până astăzi dimineaţă, să decedeze peste 6 persoane, toţi cu forme foarte grave, internate de clinică, atât în Secţia de Boli Infecţioase, cât şi Pneumofiziologie şi care s-au decompensat şi nu am avut soluţie pentru ei”, a declarat medicul Virgil Musta, luni, 9 noiembrie.

La Victor Babeș din Timișoara nu mai sunt locuri la ATI: 6 persoane au murit

 ”Suntem într-o situaţie dificilă, Terapia Intensivă deja de câteva zile nu avem loc şi pe Secţie avem cazuri foarte grave care la un moment dat există riscul ca în evoluţia lor să se decompenseze şi neavând terapie intensivă, nu putem să îi punem pe ventilaţie mecanică. Aşa că îi ţinem pe presiune ridicată de oxigen, dar, din păcate, nu este suficient. S-a întâmplat ca în cursul zilei de ieri, până astăzi dimineaţă, să decedeze peste 6 persoane.” – Virgil Musta.

Medicul a mai precizat că la spital vin tot mai mulți oameni cu comorbidităţi. Luni, în judeţul Timiş au fost raporate 14 decese şi 253 de infecţii cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

”Sunt oameni care sunt cu comorbidităţi importante, sunt oameni în vârstă, dar din păcate, datorită faptului că au făcut boala, este foarte greu, la ora actuală să îi salvăm. Dacă nu erau atât de multe cazuri de infecţie care aduc totodată şi cazuri foarte grave şi cazuri de terapie intensivă, aveau o şansă.

Acest lucru se întâmpla în primăvară când reuşeam să salvăm foarte mulţi oameni fiindcă încă mai aveam locuri în spitale. Astăzi, spitalul nostru nu mai are niciun loc, în spitalele suport, CFR şi Centrul de Recuperare Cardiovasculară nu este niciun loc. Suntem într-o situaţie dificilă. Mâine este vorba să se deschidă ASCAR-ul, mai primim câteva locuri şi acolo, dar e foarte probabil să se umple repede, după care, nu ştiu”, a spus Virgil Musta.

Doctorul a subliniat că sunt cazuri în care boala evoluează rapid și nu mai este timp ca pacienții să fie transferați în alte locuri din țară.

ADVERTISEMENT

”Există un program pentru cei care sunt pe terapie intensivă, acestea sunt cazuri care vin cu forme foarte severe şi care sunt trataţi pe Secţie, dar există riscul ca la un moment dat să intervină ceva în evoluţia bolii şi să decompenseze rapid. Nu există timp acolo de stat şi aşteptat ca să vedem unde pute să îl trimitem într-o altă secţie din ţară. Toţi au fost cu comorbidităţi, în vârstă peste 70 de ani, peste 60 de ani, chiar şi cu peste 80 de ani, cu comorbidităţi importante, boală cardiovasculară, neoplazie, diabet şi parte dintre ei au fost cu obezitate”, a adăugat medicul din Timișoara.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT