Fotbal intern

ADIO, DIDI! Şase poveşti cu Prodan! Cum i-a dat “topoare” lui Ronaldo

Daniel Prodan, fost component al “Generaţiei de Aur”, a decedat miercuri seară, în jurul orei 20:00, în urma unui infarct suferit în faţa televizorului. Fostul fundaş al echipei naţionale...
19.11.2016 | 00:09
ADIO DIDI Sase povesti cu Prodan Cum ia dat topoare lui Ronaldo

Daniel Prodan, fost component al “Generaţiei de Aur”, a decedat miercuri seară, în jurul orei 20:00, în urma unui infarct suferit în faţa televizorului. Fostul fundaş al echipei naţionale avea 44 de ani şi va fi înmormîntat sîmbătă, la ora 13, în Pipera, la cimitirul Sfîntul Nicolae.

FANATIK.RO spune şase poveşti care îl au în prim plan pe “cel mai bun număr 3” din istoria naţionalei României, aşa cum singur s-a caracterizat.

Cum a ajuns la Steaua

La 20 de ani, Prodan ajungea la Steaua de la Olimpia Satu Mare. A cucerit cinci titluri consecutive cu gruparea roş-albastră pînă să plece la Atletico Madrid. Dar cum a fost Prodan remarcat de oficialii Stelei?

”A fost un meci în Belgia. Atunci m-au văzut Dinamo, Steaua. Ion Moldovan m-a vrut neapărat în Ştefan cel Mare, dar nu ne-am înţeles, a fost cam lălăială. Şi a mai urmat o acţiune a «naţionalei» de tineret, după care Ţiţi Dumitriu m-a luat şi m-a dus în Ghencea. Acolo era nea Puiu. Zice «Băi copile, eu te vreau la Steaua!». «Bine, dom’le, dacă mă vrei…». A doua zi am mers la generalul Oţelea, şeful clubului.

Eu am cerut 30.000 de dolari pe patru ani, bani mulţi! Generalul Oţelea era că «staţi să vedem…». Iordănescu a zis atunci «Mă duc să aduc eu bani de acasă!». Şi s-a dus, a adus el banii. Mi-au dat în tranşe, 15.000 o dată, apoi încă 15.000 şi ăia erau banii pe patru ani. Salariul, cum ar veni. Atunci nu se plătea lunar, ca azi. Cînd  am plecat de acasă cu 15.000 de dolari, mama era speriată, să nu ne calce hoţii cu atîţia bani în casă!”, şi-a amintit Prodan.

Debutul la echipa naţională

Daniel Prodan a debutat la echipa naţională sub comanda lui Cornel Dinu, în partida cu Ceho şi Slovacia, scor 2-5. Emil Săndoi era titular, dar s-a accidentat, astfel că “Mister” a apelat la “Didi”.

“Cred că există o comunicare între oamenii foarte apropiaţi. Eram împreună cu Florin Cheran, prietenul meu. El a fost apropiat de Daniel cînd lucrau împreună la FRF. M-a salutat, cum îmi spune el Tătucu. Prodan e unul dintre copiii mei. L-am adus la naţională în 92. Aveam nevoie de un stoper la Kosice şi am avut încredere în Daniel să-l marcheze pe Skuhravi şi a făcut-o extraordinar. Chiar dacă rezultatul a fost nefast, el a rămas la naţională. Era un jucător complet, un tip de mare caracter. Părea o stîncă. Lumea a fost nedreaptă cu el. Este o pierdere teribilă, şocantă. Pierd un copil de suflet, un om de mare caracter…”, a spus Dinu.

I-a dat “topoare” “Dinţosului” Ronaldo

Daniel Prodan era o fire veselă, care destindea atmosfera din jurul său prin bancurile şi poveştile pe care le spunea. Fostul fundaş al lui Atletico i-a povestit lui Claudiu Niculescu cum s-a descurcat în faţa brazilianului Ronaldo, într-o partidă cu FC Barcelona, din Primera Division.

”Ne-a povestit cum a decurs prima lui întîlnire cu Ronaldo, Ronaldo ‘Dinţosul’. Juca Atletico acasă cu Barcelona. Să vă spun cum spunea el: ‘Bă, a venit înainte de meci la mine antrenorul şi mi-a zis . Şi a început meciul, am început să îi dau ‘topoare’, l-am călcat pe tendoane, i-am dat pumni pe la coaste, i-am dat un cot în cap. Am început să mă enervez că nu se văita, nu zicea nimic. L-am şi înjurat. Pînă la urmă m-am descurcat bine, a dat trei goluri la Madrid, în meciul tur, şi trei goluri la Barcelona”. Ăsta era stilul lui, noi abia aşteptam să ne spună finalul…”, a povestit Claudiu Niculescu.

L-a refuzat pe Borcea: “Dacă mă tai la deget, curge sînge roş-albastru!”

După experienţa de la Glasgow Rangers, Prodan a dorit să revină la Steaua. Doar că gruparea roş-albastră nu s-a arătat interesată de serviciile sale. Pe fir a intrat Dinamo, iar fundaşul a ajuns să negocieze cu alb-roşii. Însă, la un moment dat, şi-a dat seama că nu poate evolua pentru rivala de moarte a roş-albaştrilor şi s-a ridicat de la masa tratativelor.

”Am ajuns la negocieri, în biroul lui nea Tică Dănilescu era şi Borcea. Au vrut să mă convingă să semnez cu Dinamo, dar le-am zis că dacă mă tai la deget, curge sînge roş-albastru. Au renunţat, cînd m-au văzut aşa pornit”, povestea Daniel Prodan.

Cînta ca din nai înaintea partidelor

Dumitru Dumitriu este antrenorul cu care Daniel Prodan a cunoscut cele mai mari performanţe ale carierei. Tehnicianul îl descrie pe fostul fundaş ca fiind o persoană veselă, pusă mereu pe glume.

“Nu era un tip care să vrea să fie lider, dar era un fel de sfătuitor, nu pentru că voia să fie aşa, aşa era firea lui. Începea să cînte ca din nai înaintea meciurilor, lua şi ţinea farfuria în faţă. Înveselea atmosfera în vestiar”, a spus fostul antrenor al lui Daniel Prodan la Steaua.

A venit îmbrăcat în costum popular

Florin Prunea a fost coechipier ani buni cu Daniel Prodan la echipa naţională. Cei doi au fost buni prieteni, chiar dacă evoluau la echipe rivale.

“Din SUA avem nenumărate lucruri nemaipomenite făcute împreună, dar cred că imaginea sugestivă care reliefează caracterul lui Didi şi inima lui de român provine de dinaintea unui meci cu Ungaria, din 2001. A venit la convocare îmbrăcat în costum popular şi cu un clop pe cap. O imagine care a transmis forţă, atitudine şi spirit de învingător”, şi-a amintit Prunea.

54 de partide a jucat Prodan pentru echipa naţională a României. A marcat un gol

122 de partide a jucat Prodan pentru Steaua. A marcat 10 goluri