News

Șase săptămâni de regim taliban. Cum s-a schimbat viața în Afganistan după retragerea americană

Retragerea trupelor SUA și ale aliaților din Afganistan a atras după sine preluarea puterii de către talibani.
30.09.2021 | 17:56
Sase saptamani de regim taliban Cum sa schimbat viata in Afganistan dupa retragerea americana
Șase săptămâni de regim taliban. Cum s-a schimbat viața în Afganistan după retragerea americană Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De atunci, afganii au fost nevoiți să-și reclădească viața sub miliția radicală. Deși nu s-au întâmplat toate deodată, s-au schimbat multe, în special pentru femei.

Șase săptămâni de regim taliban. Cum s-a schimbat viața în Afganistan după retragerea americană

Multe femei au evitat să iasă pe străzi în zilele de după preluarea puterii din 15 august, dar în săptămânile de atunci, din ce în ce mai multe apar înapoi în public, unele în paltoane mai lungi și cu eșarfe pe cap, altele în burka, veșmântul tradițional care le acoperă complet, purtat în mod tradițional de multe femei în Afganistan, indiferent de talibani.

ADVERTISEMENT

Deși nu este încă obligatoriu ca femeile să poarte burka, multe o fac din teama represaliilor.

Acces la educație îngrădit

În zilele după ce talibanii au preluat puterea în august, oficialii s-au străduit să insiste că de această dată regimul va fi unul mai bun cu femeile, cărora li se va permite să studieze, să lucreze și chiar să participe la guvernare.

Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Liderii talibani au numit recent un cabinet exclusiv masculin. Noul guvern a interzis femeilor să se întoarcă la locul de muncă, invocând probleme de securitate, deși oficialii au descris acest lucru ca fiind temporar. (Mișcarea originală talibană a promis același lucru și la începutul anilor 1990, dar nu și-a respectat niciodată promisiunea.)

ADVERTISEMENT

O parte dintre fete pot merge la școală, deocamdată. Încă nu este clar cum va continua educația lor sub administrația talibană.

Șase săptămâni de regim taliban. Cum s-a schimbat viața în Afganistan după retragerea americană
Șase săptămâni de regim taliban. Cum s-a schimbat viața în Afganistan după retragerea americană Foto: Felipe Dana/AP Photo via Al Jazeera

Angajaților de sex feminin din administrația orașului Kabul li s-a spus să rămână acasă, iar fetelor din liceu nu li s-a permis să se întoarcă la cursuri.

ADVERTISEMENT

Noul cancelar taliban interzice accesul femeilor la Universitatea din Kabul

Noua politică pentru cea mai importantă universitate din Afganistan este o altă lovitură majoră asupra drepturilor femeilor sub conducerea talibanilor și a efortului de două decenii de a construi învățământul superior.

Înăsprind restricțiile talibanilor îndreptate asupra femeilor, noul cancelar al Universității Kabul a anunțat că femeile vor fi interzise pe termen nelimitat din instituție, fie ca dascăli, fie ca studente.

ADVERTISEMENT

„Vă dau cuvântul meu de cancelar al Universității din Kabul”, a scris Mohammad Ashraf Ghairat luni într-un Tweet. „Atâta timp cât nu este asigurat un mediu islamic real pentru toți, femeile nu vor avea voie să vină la universități sau să lucreze. Islamul înainte de toate.”

Noua politică universitară reflectă prima perioadă la putere a talibanilor, în anii ’90, când femeile aveau voie în public doar dacă erau însoțite de o rudă de sex masculin, erau bătute dacă nu se supuneau și erau ținute departe de școală.

Șase săptămâni de regim taliban. Cum s-a schimbat viața în Afganistan după retragerea americană
Șase săptămâni de regim taliban. Cum s-a schimbat viața în Afganistan după retragerea americană Foto: Felipe Dana/AP Photo via The New York Times

Cu două săptămâni în urmă, talibanii l-au înlocuit pe președintele Universității Kabul, principala instituție de învățământ superior din țară, cu Mohammad Ashraf Ghairat, un devotat al mișcării în vârstă de 34 de ani, care s-a referit la școlile din țară drept „centre pentru prostituție”.

În timp ce unele femei s-au întors la cursuri la universități private, universitățile publice din țară rămân închise. Chiar dacă se redeschid, se pare că femeilor li se va cere să participe la cursuri separate, doar cu femei ca profesori.

Dar cu atât de puțini profesori disponibili – și mulți dintre ei încă restricționați public să lucreze – multe femei vor avea cu siguranță nicio clasă la care să participe.

În timpul războiului civil al țării la începutul anilor 1990, universitățile au rămas în mare parte închise. Când talibanii au preluat puterea, în 1996, aceștia au pus capăt războiului civil, dar au făcut puțin pentru a-și reînvia sistemul de învățământ superior. Femeilor și fetelor li s-a interzis să urmeze în totalitate școala.

În urma invaziei americane din 2001, Statele Unite au investit peste un miliard de dolari în extinderea și consolidarea colegiilor și universităților din Afganistan.

Aliații Americii, precum și instituțiile internaționale, cum ar fi Banca Mondială, au cheltuit la fel de mult. Până în 2021, existau peste 150 de instituții de învățământ superior, care educau aproape jumătate de milion de studenți – dintre care aproximativ o treime erau femei.

Ajutorul străin pentru învățământul superior s-a oprit brusc după preluarea puterii de către talibani în august. Banii din Statele Unite și de la aliații săi NATO s-au terminat, la fel și finanțarea de la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional. Acest lucru a lipsit efectiv mii de lucrători guvernamentali și profesori de salariile lor.

Talibanii au dispersat cu focuri de armă un grup de femei care protestau pentru dreptul la educație

Talibanii au reprimat joi violent o mică manifestație pentru drepturile femeilor, trăgând în aer și îmbrâncind protestatarii.

Un grup de șase femei s-au adunat în fața unui liceu din estul Kabul, cerând dreptul fetelor să se întoarcă la școala secundară, după ce grupul islamist le-a exclus de la cursuri la începutul acestei luni.

Șase săptămâni de regim taliban. Cum s-a schimbat viața în Afganistan după retragerea americană
Șase săptămâni de regim taliban. Cum s-a schimbat viața în Afganistan după retragerea americană Foto: BULENT KILIC/AFP via France 24

Mitinguri izolate conduse de femei au fost organizate în orașe din toată țara după ce talibanii au preluat puterea, inclusiv în orașul Herat din vest, unde au fost împușcați doi oameni.

Dar protestele au scăzut în intensitate de când guvernul a emis un ordin prin care se interziceau demonstrațiile și care avertiza cu privire la „acțiuni legale severe” pentru cei care nu se supun.

Fețele femeilor, șterse din spațiul public

Situația este deosebit de precară pentru femeile din Afganistan, întrucât talibanii le pun drepturile, pentru care luptă de ani de zile, în pericol acut.

Pe reclamele pentru saloanele de înfrumusețare din Kabul fețele au fost acoperite și, în multe părți ale orașului, au fost măzgălite cu vopsea.

Șase săptămâni de regim taliban. Cum s-a schimbat viața în Afganistan după retragerea americană Foto: Bernat Armangue/AP Photo via Al Jazeera

Cu doar câteva zile înainte de preluarea puterii de către talibani, zona din jurul Moscheii Albastre, inima culturală a orașului, Mazar-i-Sharif, al patrulea oraș ca mărime al țării erau plină de tineri, femei și bărbați, care pozau pentru selfie-uri.

Acum, talibanii au alocat ore de vizită separate în funcție de sex: femeile pot veni dimineața, bărbații restul zilei, relatează BBC.

Șase săptămâni de regim taliban. Cum s-a schimbat viața în Afganistan după retragerea americană
Șase săptămâni de regim taliban. Cum s-a schimbat viața în Afganistan după retragerea americană Foto: Secunder Kermani/BBC News

Luptătorii talibani patrulează pe străzi

Străzile din Kabul sunt dominate de luptători talibani. Ei controlează totul și intervin imediat dacă se întâmplă ceva împotriva opiniilor sau regulilor lor.

Luptătorii talibani care dirijează traficul sau care controlează numeroasele puncte de control au îmbrăcat în mare parte uniforme de camuflaj albastre, oferindu-le un aer mai oficial.

Dar mulți alți luptători poartă shalwar-kameez, combinația tradițională de cămașă lungă și pantaloni largi.

Pedepsele stricte și execuțiile vor reveni, a declarat un oficial taliban

Unul dintre fondatorii talibanilor și șeful forțelor polițienești ale guvernării sale stricte din Afganistan în anii 1990 spune că grupul va efectua din nou execuții și amputări de mâini, deși poate nu în public.

Într-un interviu acordat agenției de știri The Associated Press, Mullahul Nooruddin Turabi a respins indignarea față de execuțiile talibanilor din trecut, care aveau loc uneori în fața mulțimilor adunate pe un stadion și a avertizat lumea împotriva ingerințelor contra noilor conducători ai Afganistanului.

“Toată lumea ne-a criticat pentru pedepsele de pe stadion, dar noi nu am spus niciodată nimic despre legile și pedepsele lor”, a declarat Turabi, citat de Al Jazeera.

„Nimeni nu ne va spune care ar trebui să fie legile noastre. Vom urma Islamul și vom face legile noastre despre Coran ”.

Șase săptămâni de regim taliban. Cum s-a schimbat viața în Afganistan după retragerea americană
Șase săptămâni de regim taliban. Cum s-a schimbat viața în Afganistan după retragerea americană Foto: Felipe Dana/AP Photo via Al Jazeera

De când talibanii au preluat puterea de la Kabul la 15 august și controlul asupra țării, afganii și lumea întreagă au urmărit să vadă dacă își vor recrea stăpânirea dură din perioada 1996-2001.

Talibanii le-au interzis frizerilor din provincia Helmand să tundă bărbi

Talibanii au interzis frizerilor din provincia afgană Helmand să radă sau să tundă bărbi, susținând că încalcă interpretarea lor a legii islamice.

Oricine încalcă regula va fi pedepsit, spune poliția religioasă talibană.

Șase săptămâni de regim taliban. Cum s-a schimbat viața în Afganistan după retragerea americană
Șase săptămâni de regim taliban. Cum s-a schimbat viața în Afganistan după retragerea americană Foto: hepta

Unii frizeri din capitala Kabul au spus că au primit și ei ordine similare.

Instrucțiunile sugerează o revenire la hotărârile stricte ale trecutului grupului aflat la putere, în ciuda promisiunilor unei forme de guvernare mai blânde.

De la preluarea puterii luna trecută, talibanii au aplicat pedepse dure împotriva oponenților. Sâmbătă, luptătorii grupului au împușcat mortal patru presupuși răpitori și cadavrele lor au fost spânzurate pe străzile orașului Herat din vestul țării.

În timpul primului regim taliban, din 1996 până în 2001, islamiștii duri au interzis coafurile flamboaiante și au insistat ca bărbații să-și lase bărbile să crească.

ADVERTISEMENT
Tags: