News

Şase ţări au emis avertismente de călătorie pentru Republica Moldova, dar nu şi România. Explicaţia premierului Ciucă

Numărul țărilor care le-au recomandat cetățenilor lor să evite Republica Moldova a ajuns la șase. Cu toate acestea, România nu adoptă o poziție similară.
29.04.2022 | 22:56
Sase tari au emis avertismente de calatorie pentru Republica Moldova dar nu si Romania Explicatia premierului Ciuca
România nu le recomandă cetățnilor săi să părăsească Republica Moldova. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În contextul atacurilor care au avut loc pe teritoriul Transnistriei, dar și a tensiunilor care cresc în regiune, numărul statelor care le recomandă cetățenilor lor să evite sau să părăsească Republica Moldova este în creștere.

Ce țări au emis avertizări în cazul Republicii Moldova?

Până acum, numărul țărilor care le-au recomandat cetățenilor lor să evite Republica Moldova a ajuns la șase, printre acestea se numără și Bulgaria. Această țară a decis să emită o avertizare de călătorie de gradul 5.

ADVERTISEMENT

“Având în vedere situația complicată din și din în jurul Republicii Moldovei, le cerem compatrioților noștri ministerul afacerilor externe cere cetățenilor bulgară să se abțină de la a călători în această țară. Îi invităm pe cetățenii bulgari care se află pe teritoriul Republicii Moldova să ia măsuri pentru a părăsi țara cu autovehiculele pe care le au acum la dispoziție”, au transmis autoritățile bulgare.

“Noi toți susținem Moldova și vom fi buni parteneri atât în vreme de criză, cât și pe termen lung pentru calea lor spre UE. (…) A fost o ridicare a riscului din punct de vedere tehnic, aș spune, pentru o anumită regiune”, a adăugat premierul bulgar în conferința de presă pe care a susținut-o alături de Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

O poziție asemănătoare a adoptat și Israel. Cu toate acestea, anunțul făcut de autoritățile acestui stat nu vizează întreaga Republica Moldova, doar regiunea transnistreană, notează Biziday.

“Din cauza deteriorării situației de securitate din Transnistria și a capacității limitate a Ministerului Afacerilor Externe de a oferi asistență cetățenilor israelieni care locuiesc acolo, se recomandă insistent ca aceștia să părăsească Transnistria cât mai curând posibil”, au transmis reprezentanții statului israelian.

ADVERTISEMENT

Pe lângă Bulgaria și Israel, pe lista statelor care și-au sfătuit cetățenii să părăsească Republica Moldova se numără Statele Unite ale Americii, Germania, Regatul Unit, Canada și Franța.

Care este poziția României?

Premierul Nicolae Ciucă a răspuns la întrebările jurnaliștilor legate de situația din Republica Moldova și posibilitatea ca și România să le recomande cetățenilor săi să părăsească această țară.

ADVERTISEMENT

“La nivelul Ministerului de Externe și al Guvernului am efectuat analiza indicatorilor care ar putea să genereze o astfel de decizie. Nu este cazul în acest moment, nu am recomandat și nu recomandăm cetățenilor români să părăsească Republica Moldova”,  a declarat Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT