News

Sateliții Starlink, vizibili pe cerul României vineri noapte. La ce oră poți să-i vezi

Sateliţii Starlink din proiectul SpaceX lansat de Elon Musk vor putea fi văzuți pe cerul din țara noastră în seara zilei de vineri, 4 iunie 2021. Fenomenul nu are loc pentru prima oară, pentru că ei au mai fost văzuți și în trecut.
03.06.2021 | 23:52
Satelitii Starlink vizibili pe cerul Romaniei vineri noapte La ce ora poti sai vezi
Sateliții Starlink, vizibili pe cerul României vineri noapte. La ce oră poți să-i vezi. Sursa foto: a1.ro
ADVERTISEMENT

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a transmis că șirul de sateliții se va putea observa începând cu ora 22:58. Ei vor fi vizibili în partea de nord-vest și vor dispărea în umbra Pământului, undeva în jurul orei 23:06, în partea de est.

„Dacă priviți spre nord, sateliții vor apărea din stânga”, sunt de părere specialiștii. Acești sateliți au drept scop oferirea de acces la servicii de Internet, motiv pentru care orbitează la o înălțime de circa 550 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Una dintre platformele care permite vizionarea sateliților Starlink este james.darpinian.com. Starlink este un proiect pilot lansat de SpaceX, startup-ul deținut de Elon Musk, în urmă cu ani buni.

Sateliții Starlink, din nou pe cerul din țara noastră. Când vor fi văzuți

Starlink este o constelație de mai mulți sateliți. Valoarea întregului proiect este estimată la câteva miliarde de dolari, Elon Musk anunțând în luna aprilie a acestui an că primul test al serviciului va debuta în vară.

ADVERTISEMENT

Trei luni mai târziu, în octombrie, Starlink va intra într-un beta test extins. Conform lui Elon Musk, în această fază, serviciul va fi testat în regiuni aflate la o altitudine înaltă.

În cele din urmă lansarea oficială va fi spre finalul anului, dar încă nu a fost stabilită o dată exactă. La momentul respectiv Starlink va fi disponibil în Statele Unite ale Americii și Canada și se va extinde treptat în alte țări din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Concret, sateliții se vor afla în continuă mișcare în jurul Pământului, “pasând” conexiunea cu stațiile de la sol de la unul la altul.

Sateliții din proiectul lui Elon Musk vor orbita la o altitudine mai joasă decât sateliții geostaționari, folosiți pentru comunicațiile de până acum.

ADVERTISEMENT

Cum a apărut proiectul SpaceX și când a fost lansat

Elon Musk visa încă de acum câțiva ani buni la proiectul „Mars Oasis” prin care avea de gând să trimită pe Marte o seră experimentală în miniatură. Ulterior, și-a dat seama că voiajul până la planeta roșie ar putea fi prea scump și i-a venit o altă idee.

Omul de afaceri și-a dat seama că poate începe o companie care ar putea construi rachete accesibile de care avea nevoie. Potrivit unui investitor în Tesla și SpaceX, Elon Musk a calculat că materiile prime pentru construirea unei rachete sunt de fapt convenabile.

La începutul anului 2002 Muks a început să caute angajați pentru noua sa companie cu sediul în California, în care a investit aproximativ 100 de milioane de dolari.

Șase ani mai târziu SpaceX a acceptat prima investiție externă de 20 de milioane de dolari de la Founders Fund, un fond de investiții care a finanțat afaceri precum Facebook, Spotify sau Airbnb.

În momentul de față, afacerea spațială al lui Elon Musk este evaluată la peste 31 de miliarde de dolari. Business-ul se află în topul celor mai valoroase companii nelistate la bursă.

ADVERTISEMENT
Tags: