Scopul acestei misiuni este de a explora și a verifica dacă pe unul din sateliții planetei Jupiter, numit Europa, există semne că poate fi locuită în viitorul apropiat. Fereastra de lansare pentru această călătorie se deschide pe 10 octombrie.
Sonda spațială a trecut de Punctul Cheie de Decizie E, adică de o etapă critică în planificare pentru aprobarea misiunii. În acest fel, operațiunea avansează. Echipa Europa Clipper a simțit o ușurare după ultimele verificări, deoarece în luna mai s-a descoperit faptul că există posibile probleme cu tranzistorii de pe nava spațială, potrivit CNN.
Acești transistori sunt utili când vine vorba de controlul fluxului de electricitate a navei, iar în acest caz, inginerii au fost îngrijorați că aceste componente nu ar putea rezista în mediul aspru de radiații a planetei Jupiter.
Timp de patru luni s-au testat transistoarele în cadrul Jet Propulsion Laboratory al NASA din Pasadena, California, Laboratorului de fizică aplicată de la Universitatea John Hopkins din Laurel, Maryland și în Centrul de zbor spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland.
Echipa a reușit să finalizeze, la timp, testele necesare, prevenind o întârziere de 13 luni a lansării pentru explorarea satelitului Europa, o lume acoperită de gheață, care ar putea avea potențialul de a susține viața în oceanul său sărat, subteran, conform sursei citate.
Europa Clipper dispune de zece instrumente științifice care ar putea descoperi dacă viața este posibilă în alt loc din sistemul nostru solar, în afară de Pământ. Momentan, echipa a primit aprobare pentru lansare, fără nicio modificare de plan, obiectiv sau traiectorie.
„Este ultimul tip de mare revizuire înainte de a intra, cu adevărat, în febra lansării și suntem cu adevărat bucuroși să spunem că au trecut, fără echivoc, acea revizuire astăzi”, a declarat Nicola Fox, administrator asociat pentru Direcția misiunii științifice a NASA, în timpul unei conferințe de presă, luni.
Jupiter este cea mai mare planetă din sistemul nostru solar și are un câmp magnetic de 20.000 de ori mai puternic decât cel al Pământului. Acel câmp magnetic captează particulele încărcate și le accelerează la viteze mari. Particulele care se mișcă rapid eliberează energie sub formă de radiații intense care bombardează Europa, satelitul natural care aparține planetei Jupiter, și ceilalți sateliți apropiați ale lui Jupiter, potrivit CNN.
„Jupiter este înghițit de mai multe radiații decât orice planetă din sistemul nostru solar și acesta este unul dintre motivele pentru care explorarea sistemului Jupiter este atât de dificilă”, a declarat Jordan Evans, manager de proiect Europa Clipper la JPL.