Life

Satul care a devenit o destinație turistică foarte căutată. Se datorează totul acestor animale

Satul din Italia care a ajuns o destinație turistică foarte căutată. Prezența acestor animale a contribuit la succesul locului.
10.04.2025 | 16:43
Satul care a devenit o destinatie turistica foarte cautata Se datoreaza totul acestor animale
Un sat din Italia a devenit o destinație turistică populară. Sursa foto: Pixabay, TripAdvisor/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Unde este satul care a ajuns o destinație turistică foarte căutată în ultimii ani. Totul se datorează prezenței unor animale care trăiesc aici. Oamenii au învățat să se obișnuiască cu ele.

Satul devenit o destinație turistică foarte căutată

Este vorba despre Pettorano sul Gizio, un sat medieval din regiunea Abruzzo, în Italia. În acest loc cu străduțe înguste, casele au ajuns să fie părăsite, în contextul în care tinerii au plecat către oraș. În 1920, populația era de 5.000 de locuitori, dar a scăzut la 390.

ADVERTISEMENT

Acest sat pitoresc face parte in rețeaua “I Borghi più belli d’Italia” (Cele mai frumoase sate din Italia) și se remarcă prin fațadele ocru, lemnul vechi, precum și prin aleile care sunt pietruite. Locuințele sunt prăbușite, iar barurile s-au închis.

Satul a renăscut, însă, cu ajutorul urșilor și a ajuns să devină o destinație turistică foarte căutată de vizitatorii care ajung în zonă. Din moment ce oamenii reprezintă cea mai mare amenințare pentru aceste animale, ecologiștii și-au dat seama că locuitorii de aici trebuie să fie dornici să le protejeze.

ADVERTISEMENT

Potrivit unei fotografii din 1905, satul Pettorano sul Gizio apare cu dealurile goale, lăsate de pășunatul animalelor, dar și de defrișările pe care le-au provocat producătorii de cărbune.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, mulți locuitori s-au mutat la oraș pentru lucru. Natura a început să-și revină odată ce oamenii au plecat din acest sat. În prezent, populația de marsicani de aici numără aproximativ 60 de exemplare. Numărul lor pare a fi în creștere.

ADVERTISEMENT

În Pettorano circulă o “legendă vie”, care spune că Barbara, o ursoaică brună, este văzută de multe ori la amurg, alături de puii ei, în timp ce caută hrană. Localnicii din sat nu alungă urșii, ci au învățat să trăiască împreună cu aceștia.

ADVERTISEMENT

În centru se află o statuie în mărime naturală, ce înfățișează un urs împreună cu puiul său. Animalele sunt reprezentate și în picturi murale, care au început să atragă tot mai mulți turiști, ceea ce este de mare ajutor pentru economia locală, potrivit The Guardian.

Satul a devenit cunoscut ca fiind “așezarea umană care a îmbrățișat sălbăticia”. Mulți tineri pasionați de conservarea urșilor, dar și de natură au fost atrași de acest loc.

Oamenii sunt atrași de urșii din acest sat

Lucrurile nu au fost mereu așa în Pettorano sul Gizio. Urșii marsicani sau apeninieni, o subspecie rară, aflată în pericol de dispariție, au fost văzuți ca o amenințare timp de mulți ani.

Acum 10 ani, în timp ce în zonă trăia Peppina, o ursoaică de 135 kg care avea pui aici timp de mai mulți ani, obișnuia să facă ravagii în curțile oamenilor. Aceasta ataca găinile, livezile și stupii și fura orice hrană găsită.

Ursoaica “era extrem de vicioasă în aceste raiduri”, după cum spunea Mario Cipollone, de la Rewilding Apennines. În 2014, un urs tânăr, care a atacat un coteț de găini, a fost împușcat de un fermier amator. Locuitorii l-au susținut pe fermier, care a declarat că ursul la atacat.

Nu există, însă, dovezi că urșii din această specie ar fi ucis oameni până acum. În general, urșii marsicani evită contactul cu oamenii, fiind foarte retrași și timizi.

Totul s-a schimbat după moartea ursului. “Era o atmosferă care se opunea ursului. A trebuit să facem ceva mai practic”, a mai spus Cipollone.

În anul 2015, satul a devenit prima “comunitate prietenoasă cu urșii” din Italia. În jurul a peste 100 de proprietăți au fost montate garduri electrice pentru a proteja animalele de la fermă și stupii. În plus, s-au instalat porți și containere rezistente la urși.

Mai mult, în sat au fost distribuite chiar și ghiduri despre cum poți trăi alături de urși. Acestea au fost distribuite și în localitatea vecină, Rocca Pia. Locuitorii sunt îndemnați să nu lase mâncare afară.

În livezi, fructele coapte sunt ridicate de pe pământ, iar resturile alimentare se păstrează în interior până când este colectat gunoiul. De când au fost adoptate aceste măsuri, numărul pagubelor a scăzut considerabil.

Numărul turiștilor a crescut considerabil

Ursoaica Barbara umblă pe străzile din sat, însă nu mai provoacă pericole. Spre deosebire de acum trei ani, raidurile urșilor s-au redus cu 99%, după cum arată datele de la Salviamo L’Orso, o organizație pentru conservarea urșilor. “Cantitatea de daune aproape că a dispărut. Am făcut totul rezistent la urși”, a adăugat Cipollone.

Fenomenul este observat și de alte țări din Europa. Există, în prezent, 18 “comunități smart pentru urși” în Europa. Acestea au fost finanțate prin programul de mediu LIFE al Uniunii Europene.

În satul Pettorano sul Gizio, urșii reprezintă motivul pentru care mulți oameni s-au întors în sat. În octombrie 2024, “comunitatea smart pentru urși” a fost vizitată de Valeria Barbi, jurnalistă de mediu și naturalistă, care a și rămas acolo.

“Acest loc m-a făcut să strălucesc din nou într-un anumit fel. Eram puțin copleșită de situația ecologică globală. Dar aceste locuri mă fac să cred că putem face ceva, că există într-adevăr practici bune”, a spus ea.

Evenimentele de rewilding au fost descrise ca fiind “un adevărat salvator economic”, după cum a spus Milena Ciccolella, proprietara restaurantului Il Torchio. Acum, locul oferă mâncare vegetariană pentru a atrage turiștii care iubesc natura. În trecut, preparatele din carne erau predominante.

Numărul turiștilor a crescut în zonă. De altfel, mulți dintre cei care vizitează locul ajung să achiziționeze o casă în zonă, după cum a spus Mario Finocchi, președintele Societății Cooperative Valleluna.

În 2020, aproximativ 250 de turiști se cazau în acest sat. Anul trecut, numărul lor a ajuns la peste 2.400. “Este bine să avem turism, dar este important ca oamenii să locuiască efectiv aici. Există o comunitate tânără care a venit aici din cauza urșilor și care lucrează pentru a îmbogăți social și cultural orașul”, a mai spus Mario Finocchi.

Seara, mulți oameni se află la Pizzicheria Di Costantino. Aici sunt vândute brânzeturi și șuncă locale, împreună cu bere tematică legată de urs. Massimiliano del Signore, proprietarul, conduce localul alături de soția sa. Cei doi s-au mutat aici pentru că au fost atrași de natură și de liniștea din zonă, dar și de oameni.