Satul de piatră unic în România, cu case ca-n povești, construite de foarte mulți ani. În fiecare an, aici ajung tot mai mulți turiști, care sunt fascinați de frumusețea locului.
Satul Chidea se află la aproximativ 40 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca. Satul este unul foarte interesant la noi în țară datorită caselor din piatră.
Casele au fost construite din piatră, ca la începutul secolului XX, iar locul nu a fost “atins” de arhitectura modernă. Din acest motiv, pare că a rămas blocat în timp și îi fascinează pe mulți vizitatori.
Localnicii din sat sunt cei care au construit casele. De-a lungul timpului, locuințele au fost recondiționate sau păstrate la fel.
De asemenea, cei care vin în acest sat rămân surprinși de simplitatea locului, precum și de curățenia caselor. Piatra a fost afectată de timp, însă proprietarii locuințelor au avut grijă să recondiționeze zidăria originală.
Multe dintre casele din satul Chidea sunt acoperite cu stuf. În fiecare an, tot mai mulți turiști ajung aici pentru a vedea arhitectura locului.
Oamenii din sat au fost întrebați, de mai multe ori, de ce nu au schimbat arhitectura din sat. Aceștia au răspuns sincer, spunând că totul arată bine așa cum este în prezent. “Nu sunt frumoase așa?”, este răspunsul dat de localnici.
Mai multe locuințe au fost transformate de proprietari în case de vacanță. Sunt foarte bine întreținute și confortabile în interior, chiar dacă piatra poate da senzația de frig.
În plus, localnicii și primăria de care aparține Chidea au construit un muzeu. Turiștii care îl vizitează primesc toate informațiile despre acest loc și chiar pot vedea cum trăiau oamenii de aici cu 50 sau 100 de ani în urmă.
Toate pietrele din pereții caselor din acest sat au fost cioplite separat. Meșterii obișnuiau să le cioplească înainte de a le zidi în pereții locuințelor. În sat mai există un meșter pietrar, Șipos David, iar lucrările acestuia pot fi văzute la două biserici din sat.
Satul are o istorie de mai bine de 700 de ani și a fost atestat documentar în anul 1344. Mai este cunoscut ca fiind “satul cu aproximativ o sută de suflete și cinci biserici”, potrivit foaiatransilvana.ro.
Una dintre este este Biserica Reformată-Calvină, atestată documentar în secolul al XIII-lea. Biserica Romano-Catolică “Sf. Ioan Nepomuk”, din 1766, este un alt lăcaș de cult din sat.
Alte biserici sunt Biserica Unitariană din 1902, Biserica de lemn cu hramul ”Sfântul Gheorghe” din 1764 și Biserica Baptistă, care este cea mai nouă.