Satul fermecător din România a devenit casă pentru mai multe familii din întreaga lume. Oamenii vin de pretutindeni și sunt uimiți de ce descoperă aici.
În satul Richiș din România locuiesc acum familii din diferite colțuri ale lumii. Aici s-au stabilit olandezi, americani și lituanieni, atrași de farmecul acestui sat. Localnicii sunt uimiți de noii lor vecini, spunând că nici măcar nu le pot pronunța numele.
Protagoniștii acestei povești sunt Antonia Timmerman și soțul ei, primii străini care au descoperit farmecul ascuns al Richișului. Invitația lor în sat a venit din partea unui localnic recunoscător, care primise de la ei un pachet de ajutoare.
Fascinați de frumusețea locului, cuplul a decis să-și cumpere o casă de vacanță în Richiș. Timp de câțiva ani, au petrecut o lună pe an în acest colț de rai românesc, bucurându-se de atmosfera rurală și liniștea reconfortantă a satului.
Iar mai apoi, în urmă cu 13 ani, Antonia și soțul ei au luat o decizie radicală. Cei doi au renunțat la viața din Olanda și s-au mutat definitiv în Richiș.
De atunci, cuplul olandez nu s-a mulțumit doar să locuiască în Richiș. Ei au devenit parte integrantă a comunității și au contribuit la dezvoltarea economică locală. Au cumpărat magazinul din sat, asigurând o aprovizionare continuă cu produsele necesare localnicilor.
Mai mult decât atât, au transformat vechea casă parohială într-o pensiune primitoare și au deschis un camping, oferind oportunități de cazare pentru turiștii dornici să experimenteze viața la țară în România.
„Locuim aici, în Richiș. Nu mai avem o casă în Olanda. Nu știu cum să explic. Când iubești pe cineva, nu știi de ce iubești persoana aceea. Asta e cu România, nu? Noi suntem aici, da”, a declarat Antonia Timmerman pentru digi24.ro.
Farmecul Richișului a atras și alți străini, precum Elaine și Martin Engbrenghof. Femeia, fostă asistentă medicală în Olanda, și-a descoperit o nouă pasiune în Richiș. Ea îmbrățișează cu drag meșteșugurile tradiționale românești și țese acum la un război de țesut vechi de 100 de ani.
„Ţuica pe care o face soția mea. Ea face țuică. Ea o face. Ce ne mai place? Ciorba de burtă! Ciorbă de burtă! Am foarte mulți cunoscuți care vin în România și spun “asta e dezgustător”. Dar eu o iubesc!” spun Elaine şi Martin Engbrenghof, potrivit sursei citate.
Localnicii din Richiș s-au obișnuit treptat cu noii lor vecini internaționali, deși încă găsesc amuzant faptul că nu pot pronunța cu ușurință numele lor. O stradă din sat a devenit cunoscută drept “Strada internațională”, găzduind familii din Olanda, Statele Unite ale Americii și Lituania.
„Aici, la numărul 123, locuiește o familie din Statele Unite ale Americii. Mai sus două case este o familie din Lituania, iar ceva mai jos, o familie din Olanda. Așa cum spun localnicii, aceasta este “Strada internațională” din Richiș”, a declarat corespondentul Digi24, Adela Mohanu.
În ultimii ani, prețul unei case în Richiș a crescut de patru ori. O locuință veche, tradițională, care păstrează farmecul autentic al satului, costă acum în jur de 40.000 de euro.