Un sat uitat de lume, din inima Deltei Dunării, ascunde cel mai mare depozit natural de nisip din Europa. Aici, Nicolae Ceaușescu visa să construiască o fabrică de sticlă, însă în cele din urmă, locul s-a transformat într-o adevărată uzină de campioni olimpici și mondiali la caiac-canoe.
Este vorba despre satul Caraorman, situat între brațele Sulina și Sfântul Gheorghe, la capătul celui mai mare canal al Biosferei, un loc unde se poate ajunge doar cu barca.
Cei care vor să viziteze acest loc au de parcurs un drum lung de cinci ore cu barca, iar odată ajunși pe uscat au parte de un șoc și asta pentru că dau nas în nas cu un peisaj apocaliptic.
De o parte și de alta a ulițelor de pământ, zac abandonate de zeci de ani scheletele unor clădiri uriașe și blocuri de betoane, desprinse parcă din Al Doilea Război Mondial.
Una dintre ele este chiar fosta fabrică de sticlă construită de regimul Ceaușescu pentru exploatarea nisipului cuarțos de pe Grindul Caraorman.
Pentru valorificarea acestei resurse naturale, Nicolae Ceaușescu a ordonat săparea canalului Crișan-Caraorman, care să deschidă calea navelor de mare tonaj, însă la scurt timp după Revoluția din 1989, proiectul a fost abandonat, iar fabrica a devenit o ruină în care astăzi se adăpostesc măgarii din sat.
“Blocurile care au rămas în urma regimului trecut, au fost achiziționate de anumite persoane fizice, firme, nu s-a dat nicio utilitate. Tot ce s-a putut vinde de aici s-a vândut la fier vechi”, a declarat Silviu Rahău, primarul localității Crişan, potrivit Observator.
Deși proiectul lui Nicolae Ceaușescu a eșuat, Caraorman a devenit totuși o uzină, nu una de sticlă așa cum visa fostul dictator, ci una de adevărați campioni ai apelor.
De-a lungul timpului, Caraorman a făcut parte din cele trei sate din inima Deltei care au dat României 31 de campioni mondiali și olimpici la caiac-canoe.
În acest loc, care astăzi pare unul uitat de lume, s-a născut și campionul olimpic și mondial, Toma Simionov, prietenul și partenerul de barcă al marelui Ivan Patzaichin.
“Era un singur televizor în tot satul, era la căminul cultural, un difuzor, care era tot la căminul cultural, dar era pe un stâlp de lemn, o pâlnie ca să se audă. Frate-miu, Gheorghe Simionov, a fost dublu campion olimpic la canoe de doi și dublu campion mondial. Am avut după ce să mă ghidez”, a povestit Toma Simionov pe care nimeni nu îl vedea canoist.
Cu toate acestea, el a călcat pe urmele fratelui său și alături de bunul său prieten Ivan Patzaichin a câștigat cinci medalii de aur şi una de argint, la Jocurile Olimpice şi la Campionatele Mondiale de caiac-canoe.
De asemenea, alte două medalii de argint și două de bronz le-a câștigat împreună cu fratele său Gheorghe Simionov.