Life

Satul din România care ar putea să ascundă o adevărată comoară. Au început deja cercetările la fața locului

Satul din România unde s-ar putea ascunde o adevărată comoară. O echipă de specialiști a ajuns la fața locului pentru cercetări.
17.05.2024 | 19:22
Satul din Romania care ar putea sa ascunda o adevarata comoara Au inceput deja cercetarile la fata locului
Satul din România unde ar putea fi o adevărată comoară. Sursa foto: Facebook, Adevărul – Ana Popescu/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Satul din România unde s-ar putea ascunde o adevărată comoară. Cercetările la fața locului au început, după ce a avut loc o explozie la începutul lunii martie.

Satul din România unde s-ar putea afla o adevărată comoară. Cercetătorii au venit la fața locului

Joi au început studiile geofizice în satul Bâzdâna din județul Dolj, acolo unde o casă a sărit în aer, iar o persoană a fost la un pas să-și piardă viața, pe 1 martie 2024.

ADVERTISEMENT

Acest incident a speriat pe toată lumea, iar pericolul este mare. Autoritățile au lansat un avertisment important pentru localnicii din zonă.

În multe gospodării, concentrațiile de metan sunt 100%. Autoritățile sunt în alertă de atunci, dar se știe încă din septembrie 2022 că se află o pungă de gaze sub satul Dolj.

ADVERTISEMENT

Agenția Națională pentru Resurse Minerale, care gestionează situații de acest fel, a fost de părere, la vremea respectivă, că nu există pericole. Incidentul petrecut cu mai bine de două luni în urmă a schimbat, însă, lucrurile.

Pentru a fi în siguranță, oamenii au fost îndemnați să se mute din locuințe. Cu toate acestea, cei mai mulți au spus că nu sunt dispuși să-și lase gospodăriile, așa că au rămas în casele lor.

ADVERTISEMENT

Astfel, Prefectura Dolj și Primăria Calopăr au început să facă demersuri pentru a găsi o soluție. Autoritățile au adus la Bâzdana singura firmă care se ocupă de studii geofizice.

Firma de prospecțiuni a ajuns la localitatea din Dolj, 16 mai 2024. Cei de la baie au venit cu mai multe utilaje, iar cercetările au început la fața locului.

ADVERTISEMENT

Specialiștii geologi vor preleva din sol probe de gaz, apă și aer. După procesarea și interpretarea rezultatelor, echipa va veni cu o soluție pentru autoritățile din Dolj, pentru ca în zonă să nu mai existe asemenea pericole, potrivit adevarul.ro.

Experții verifică dacă e vorba despre un zăcământ de gaze naturale

În plus, specialiștii vor stabili dacă în Bâzdana poate fi vorba despre un zăcământ de gaze naturale ce ar putea fi exploatat de stat. Aceste investigații vor dura minimum 80 de zile.

Valoarea contractului încheiat cu firma de prospecțiuni este una destul de mare, de aproape 350.000 de euro. Banii vor fi achitați folosind rezervele statului.

ADVERTISEMENT