Life

Satul din România care arată ca în basme. Destinația turistică puțin cunoscută la noi în țară

Satul din România cu un peisaj desprins din basme. Este o destinație turistică mai puțin cunoscută la noi în țară. Unde se află?
30.05.2023 | 12:40
Satul din Romania care arata ca in basme Destinatia turistica putin cunoscuta la noi in tara
Unde se află acest sat superb. Legenda de temut a localnicilor. Sursa foto: Visit Mures
ADVERTISEMENT

Un sat din România are un peisaj superb, ca în basme. Deși este superb, puțini sunt turiștii care îl vizitează, fiindcă nu prea este cunoscut la nivel național. Dacă vei trece pe aici, nu vei mai dori să pleci, datorită frumuseții unice și aerului răcoritor.

Satul din țara noastră, puțin cunoscut, dar cu peisaj de basm

Locul se află în Ardeal și este considerat printre cele mai minunate din regiune. Se găsește la poalele unor dealuri împădurite, la trei ore de Cluj-Napoca și se poate ajunge aici cu mașina. Vei descoperi tradiții și obiceiuri inedite, dar și o legendă interesantă.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre satul Saschiz din județul Mureș, atestat documentar în intervalul 1308-1310. Bătrânii spun că în zonă au supraviețuit cu secole în urmă uriași, într-o cetate ridicată pe cel mai înalt deal din teritoriu. Aceștia reprezentau un real pericol pentru oameni.

Acum că l-ai descoperit și dacă ți-ai propus să-l vizitezi, trebuie să știi că în satul Saschiz din județul Mureș sunt mai multe obiective turistice. Poți merge să vezi Cetatea Țărănească, construită pe ruinele unei vechi fortificații romane, Biserica Fortificată Saschiz.

ADVERTISEMENT

Legenda uriașilor din satul Saschiz

Bierica Fortificată Saschit are o istorie interesantă. S-a ridicat în 1493, în onoarea Regelui Ștefan I al Ungariei, în locul unde a fost cândva o bazilică romană. Nu în ultimul rând, la 4 kilometri de comuna cu aceeași denumire, Saschiz, se poate vizita Cetatea Uriașilor.

Cetatea Uriașilor este situată într-o zonă de pășunat, numită de localnici Volsoc, are o formă circulară și este înconjurată de o terasă bine păstrată în părțile de sud-vest și nord-vest. Totodată, Cetatea Uriașilor se întinde pe un platou înalt de 681, 5 metri, epistolar.

ADVERTISEMENT

”Se poate găsi un traseu foarte frumos în acea zonă, care să includă şi Cetatea Uriaşilor, dar şi un loc interesant, Cheile Saschizului, care pot fi explorate şi nu doar vizitate. Apa de-a lungul timpului a săpat, iar pereţii au cam 40-50 de metri înălţime.

Practic toate aceste obiective, dacă sunt bine puse în valoare şi au povestea lor, nu pot să fie decât puncte de atracţie, pentru că în lume cei care sunt să facă turism găsesc povestea la cea mai banală piatră sau fragment de lemn”, a transmis primarul din Saschiz, Ovidiu Șoaită, pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT

Legenda spune că uriașii aveau obiceiul să prindă oamenii pe care îi zăreau pe câmp și să-i pună în surță pentru a se juca cu ei. Mai mult, fiindcă oamenii simpli se temeau de ei, și-au luat măsuri sigure de precauție, precum adunarea pietrelor rotunde.

Localnicii din Saschiz adunau pietrele mari rotunde crezând că uriașii le-ar fi putut arunca asupra lor. Ulterior, le-au înșirat pe porțile caselor proprii și au pavat drumurile. În acest mod ar fi apărut ”floasterul”, denumirea dată de săteni aleii formate.

Cu secole în urmă, satul Saschiz era considerat unul dintre principalele puncte de sprijin pentru regalitatea maghiară, când se încerca a se cuceri Transilvania. În secolul al XII-lea, Saschiz era capitala Secuilor de Kezd, cei care controlau o parte din bazinul Târnavei Mari.

ADVERTISEMENT